Marijin dvor (zgrada)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Palača (čvor).
Zgrada Marijin dvora; razglednica iz 1895.

Marijin dvor je naziv za zgradu u Sarajevu smještenu u istoimenom naselju.

To je stambeno poslovna zgrada Augusta i Marije Braun i najistaknutiji je primjer velike najamne poslovno-stambene zgrade blokovskog tipa i sa unutrašnjim dvorištem. Građena je u dva navrata, 1885. i 1895. godine, a 1897. je završena. Objekat se nalazi u kvadrantu između četiri ulice : Maršala Tita, Kralja Tvrtka, Augusta Brauna i Doline s kojih je omogućen pješački prilaz, dok je sa pasaža iz Titove jedino omogućen kolski prilaz u dvorište. Fasada rađena u stilu neorenesanse i klasicizma kao i sve zgrade iz tog perioda i impozantna veličina daju pečat tom području grada koje se kompletno naziva Marijin Dvor po imenu supruge Augusta Brauna, Marije. Zgrada nosi simbol arhitektonskog nasljeđa iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini i reprezent je kasnog istoricizma.