Sarajevska vijećnica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Obnovljena Vijećnica (august 2013)

Sarajevska vijećnica je zgrada u Sarajevu nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja jedan najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu. U ovom stilu rađena je većina objekata kojih je u Sarajevu ostavila austrougarska vlast, a sinonim je za austrougarski period u Bosni i Hercegovini i zaštitni znak tog vremena. Prvi projekt uradio je Karlo Paržik, ali, budući da se nije svidio ministru Benjáminu Kállayu, izrada novog povjerena je Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II zbog čega je dva puta odlazio u Kairo. S obzirom na to da je Witek, navodno, upravo zbog ovog projekta, odnosno nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade, umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta povjeren je 1894. Ćirilu M. Ivekoviću. Uporedo sa izradom i razradom projekta tekla je i izgradnja objekta od 1892. do 1894. Objekt gradske vijećnice zvanično je predat na upotrebu 1896. Vijećnica je zapaljena tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i veliki broj knjiga. Nakon što je obnovljena, Vijećnica je ponovo otvorena 9. maja 2014.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Samo zdanje izgrađeno je u stilskom spoju historijskog elekticizma, predominantno u pseudo-maurskom izražaju, za koji su stilski izvori nađeni u islamskoj umjetnosti Španije i sjeverne Afrike.

Pogled na Vijećnicu sa Žute tabije

Gradska biblioteka[uredi | uredi izvor]

Vijećnica je prvobitno bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. služila je gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.[1]

Razaranje[uredi | uredi izvor]

U toku opsade Sarajeva, 25. augusta 1992. po nalogu samog Slobodana Miloševića[2] Vijećnica je granatirana s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) i uništen je gotovo čitav fond biblioteke. Izgorjelo je gotovo 700 unikatnih rukopisa i inkunabula. Biblioteka je prije napada imala 155.000 unikatnih knjiga i rukopisa.[3] U požaru je izgorio i Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, te otprilike 80% knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji Bosne i Hercegovine. Unutrašnjost vijećnice gotovo je u potpunosti uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja. Pojedini građani i bibliotekari pokušali su spasiti nešto knjiga pod snajperskom paljbom, prilikom čega je poginula najmanje jedna osoba.[3] Većina rukopisa i knjiga nije mogla biti spašena.

Rekonstrukcija[uredi | uredi izvor]

Rekonstrukcija Vijećnice odvijala se u dvije faze:

  • od 1996. do 1997. finansirana donacijama vlade Austrije od 750.000 €. Izvršeno je statičko stabiliziranje i obnova krovne konstrukcije. Sanirana je željezna konstrukcija iznad kupole i ugrađen je novi stakleni pokrov.[4]
  • od 2000. do 2004. finansirana donacijama Evropske komisije od 2.250.000 €.[1]

Nakon što je obnovljena, Vijećnica je ponovo otvorena 9. maja 2014.

Vijećnica noću (2004)

Idejno rješenje korištenja[uredi | uredi izvor]

Zavod za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo izradio je idejna programska rješenja funkcionalnog korištenja Vijećnice, čime bi se sagledala ukupno raspoloživa površina objekta i objektivne mogućnosti korištenja objekta višeg broja korisnika.

Vijećnica danas[uredi | uredi izvor]

Na ulazu u vijećnicu stoji natpis, kako na bosanskom tako i na engleskom jeziku:

Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!

On this place Serbian criminals in the night of 25th-26th august,1992. set on fire National and university's library of Bosnia and Herzegovina. Over 2 millions of books, periodicals and documents vanished in the flame. Do not forget, remember and warn!

Natpisi su privremeno prekriveni zastavama Evropske unije i Bosne i Hercegovine 29. maja 2016. Po navodima novinske agencije Patria, to je učinjeno jer je tim bila uslovljena posjeta predstavnika Srbije Vijećnici koji su u gradu bili povodom Samita 100 i Samita Brdo-Brijuni.[5]

Stalna postavka u Vijećnici

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Idejna programska rješenja funkcionalnog korištenja Vijećnice, Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva, 2005.
  2. ^ "ICTY Milosevic" (PDF).
  3. ^ a b Riedlmayer, András. "Erasing the Past: The Destruction of Libraries and Archives in Bosnia-Herzegovina". Arhivirano s originala, 18. 1. 2012.
  4. ^ Projekat obnove sarajevske Vijećnice - faza I Arhivirano 4. 3. 2016. na Wayback Machine, web-stranica firme FCP (de) (en)
  5. ^ "Predstavnici Srbije nisu htjeli ući u Vijećnicu: Ploče na kojima piše srpski zločinci prekrivene!". nap.ba. 29. 5. 2016. Arhivirano s originala, 4. 6. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]