Brusa bezistan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na Brusa bezistan sa Baščaršije

Brusa bezistan sa svojih 6 krovnih kupola jedna je od najinteresantnijih građevina na Baščaršiji. Pravougaone je osnove i sa četiri ulaza na sve četiri strane svijeta, povezuje zanatske ulice Kundurdžiluk, Veliki i Mali Čurčiluk sa Abadžilukom i čaršijom. Izgrađen je naredbom velikog vezira Rustem-paše Hrvata 1551. godine. Bezistan je dobio ime po turskom gradu Bursi, iz kog je dovožena u bezistanu prodavana svila. Za razliku od Gazi Husrev-begovog bezistana, u kom su se prvobito prodavale namirnice, u Brusa bezistanu su se, pored svile, prodavale kućne potrepštine i manji namještaj. Danas je to jedan od muzeja u gradu.


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Brusa bezistan koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.