Muzej Sarajeva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Brusa Bezistan
Muzej Sarajeva 1878–1918.
Muzej Jevreja BiH
Svrzina kuća
Despića kuća

Muzej Sarajeva osnovan je 1949. godine sa zadatkom da prikuplja, proučava, čuva, publikuje i prezentira društvenu, ekonomsku i kulturnu historiju Sarajeva od najstarijih vremena do danas.

Prvobitna lokacija u koju je muzej bio smješten je bila zgrada Vijećnice odnosno potkrovlje te zgrade. Već 1954. godine muzeju je dodijeljena zgrada bivše Sudačko-šerijatske škole (u blizini Baščaršije) i u njoj je bio smješten do 1993. Potom zgrada biva vraćena vlasniku da bi bila korištena kao objekat Fakulteta islamskih nauka, a muzej i njegove postavke se smještaju u vlastiti depandans prostor Starog hrama (gdje je već bio smješten Muzej Jevreja BiH). Postoje naznake da bi muzej mogao dobiti prostor Brusa bezistana za postavu izložbi (već i koristi privremeno taj prostor od 2000. godine). Nema naznaka o dodjeli posebne (matične) zgrade za potrebe cijelog muzeja.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini svi eksponati muzeja su, zahvaljujući zalaganju njegovih radnika, spašeni i izmješteni u prostor Starog hrama.

Muzej posjeduje preko četiri hiljade knjiga, dvadeset hiljada fotografija, a izlaže i sljedeće tematske zbirke: arheološku, umjetničku, etnografsku, orijentalnu, jevrejsku, austro-ugarsku, zbirku 20. stoljeća, zbirku legata Stjepana Mezea, zbirku pomoćnih predmeta.

Depandansi[uredi | uredi izvor]

Depandansi ovog muzeja jesu:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]