Idi na sadržaj

Olimpijska dvorana "Ramiz Salčin"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Olimpijska dvorana "Ramiz Salčin"
LokacijaSarajevo, Bosna i Hercegovina
Otvoren1984.
Renoviran2007.
VlasnikKanton Sarajevo
Kapacitet1.500
Korisnici
različite sportske ekipe
različite reprezentacija Bosne i Hercegovine

Olimpijska dvorana "Ramiz Salčin" je multifunkcionalna dvorana u sarajevskom naselju Mojmilo. Izgrađena je za potrebe XIV zimskih olimpijskih igara 1984, prvenstveno za potrebe treninga olimpijaca. Nakon obnavljanja dvorane i njenog ponovnog otvorenja u februaru 2007. preimenovana je u čast Ramiza Salčina. Dvorana ima kapacitet od 1.500 sjedećih mjesta a koriste je nekoliko sarajevskih sportskih kolektiva.

Historija[uredi | uredi izvor]

Za potrebe održavanja najvećeg sportskog događaja u Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji, na području Sarajeva i njegove okoline izgrađeni su mnogi sportski objekti i borilišta. Jedan od takvih objekata je i dvorana na Mojmilu koja je prvenstveno bila namijenjena treningu olimpijaca koji su za vrijeme trajanja olimpijade bili smještene u Olimpijskom selu izgrađenom također na Mojmilu.[1]

Tokom Rata u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. dvorana je zapaljena i devastirana kao i neki drugi sportski objekti (npr Zetra).

Obnovljena i svečano predata na upotrebu korisnicima februara 2007. Preimenovana je i nosi naziv jednog od organizatora odbrane Sarajeva i dobitnika različitih ratnih priznanja.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dvorana "Ramiz Salčin"". sarajevo.travel. Pristupljeno 8. 3. 2018.