RK Bosna Sarajevo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
USD RK Bosna Sarajevo
Puno ime kluba Univerzitetsko sportsko društvo Rukometni klub Bosna Sarajevo
Nadimak Studenti
Osnovni podaci
Osnovan 1948.
Lokacija Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Boje tima               
Federacija RS BiH
Dvorana Ramiz Salčin
Kapacitet: 1.500
Predsjednik Bosna i Hercegovina Adnan Duran
Trener Bosna i Hercegovina Sanjin Kolaković
Lige Premijer liga
Adresa Semira Frašte 21
71000 Sarajevo
Dresovi
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Web stranica rkbosnasarajevo.ba

Rukometni klub Bosna je sportski klub iz Sarajeva. Osnovan je 1948. godine i dio je porodice Univerzitetskog sportskog društva Bosna. Nastupa u Premijer rukometnoj ligi Bosne i Hercegovine i sa osvojenih 7 šampionskih titula najuspješniji je poslijeratni rukometni klub. Domaće utakmice igra u Olimpijskoj dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu u Novom Gradu, dok evropske igra u dvorani "Mirza Delibašić" (KSC Skenderija) u sarajevskoj gradskoj općini Centar.

U Jugoslaviji, Bosnin najveći uspjeh je osvajanje Kupa Jugoslavije 1963. Najveći dio od 1963. do 2003. klub nije postizao vrijedne rezultate. Najveći uspjeh kluba zahvaljujući dobroj organizaciji, igračkom kadru i jakim sponzorima došao je 2006, plasmanom u polufinale evropskog Kupa kupova, gdje su došli zahvaljujući osvojenom 3. mjestu u grupnoj fazi najjačeg evropskog takmičenja, Lige prvaka.

U polufinalu je Bosna izgubila od Hamburga ukupnim rezultatom 48:53, a gdje je Bosna ubilježila historijsku pobjedu u Sarajevu. Osim uspjeha u Evropi, Bosna je u domaćem takmičenju bila sedam puta prvak Premijer lige i pet puta osvajač Kupa BiH.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

SR Bosna i Hercegovina

  • Kup Jugoslavije: 1
    • 1962/1963.

Bosna i Hercegovina

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]