Avaz Twist Tower

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Avaz Twist Tower
Avaz Twist Tower
Avaz Twist Tower
Osnovni podaci
Mjesto Sarajevo
Vrijeme gradnje august 2006 – 2008
Stil gradnje Twist
Arhitekta Faruk Kapidžić - ADS Group Sarajevo
Korisnik/Korisnici
Funkcija Poslovna zgrada
Vlasnik NIK Avaz
Glavni korisnik prostora NIK Avaz
Graditelj GP Vranica
Tehnički podaci
Visina 175 m
Spratovi 40
Liftovi 5 + 2
Materijal staklo, beton

Avaz Twist Tower je neboder u Sarajevu. Neboder je sjedište novinsko-izdavačke kuće Avaz.

Najviši toranj na Balkanu[uredi | uredi izvor]

Toranj se nalazi na Marijinom Dvoru, u biznis distriktu Sarajeva, gdje se također nalazi i zgrada parlamenta i vlade BiH. Gradnja je počela 2006. godine, a rekordno je završena krajem 2008. godine. Avaz Twist Tower drži rekord najviše zgrade na Balkanu, te jednog od najinteresantnijih nebodera Evrope. Napravljen je od staklene fasade koja se uvija, a visok je 175 metra.[potreban citat]

Prije Avaz Twist Tower-a[uredi | uredi izvor]

Prije izgradnje Avaz Twist Tower-a, Bosmal City Center u Bosni i Hercegovini držao je rekord najvišeg tornja u Bosni, dok je Toranj Ušće bio najviši na Balkanu (Beograd, Srbija, sa visonom od 141 metra (sa antenom)). Avazovo bivše sjedište pretvoreno je u hotel i urede. Hotel ima 5 zvjezdica, te nosi ime Radon Plaza Hotel.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]