Avaz Twist Tower

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Avaz Twist Tower
Avaz Twist Tower
Avaz Twist Tower
Osnovni podaci
Mjesto Sarajevo
Vrijeme gradnje august 2006 – 2008
Stil gradnje Twist
Arhitekta Faruk Kapidžić - ADS Group Sarajevo
Korisnik/Korisnici
Funkcija Poslovna zgrada
Vlasnik NIK Avaz
Glavni korisnik prostora NIK Avaz
Graditelj GP Vranica
Tehnički podaci
Visina 142 m
Visina sa antenom 175 m
Po visini na Drugom mjestu u Balkanu
Spratovi 40
Liftovi 3
Materijal staklo, beton

Avaz Twist Tower je neboder u Sarajevu. Neboder je sjedište novinsko-izdavačke kuće Avaz.

Neboder je visok 142 metra. Zajedno sa 30 metara visokom antenom, ukupna visina nebodera iznosi 172 metra. Na visini od 100 metara će se nalaziti restoran sa terasom. Na zadnja tri sprata je predviđena kafeterija.

Najviši toranj na Balkanu (2007)[uredi | uredi izvor]

Toranj se nalazi na Marijinom Dvoru, u biznis distriktu Sarajeva, gdje se također nalazi i zgrada parlamenta i vlade BiH, a također je nedavno najavljena i gradnja Unitic 3 tornja. Gradnja je počela 2006. godine, a završena je krajem 2008. godine. The Avaz Twist Tower je držao rekord najviše zgrade na Balkanu, te jednog od najinteresantnijih nebodera Evrope. Napravljen je od staklene fasade koja se uvija, a visok je 142 metra sa preko 30 metara visokom antenom, dostiže visinu od 172 metra. Međutim, sa rekonstrukcijom Avala TV tornja u Beogradu, kraja 2009. godine, izgubio je status najvišeg tornja na Balkanu, ali je i dalje najviša stambena zgrada.[potreban citat]

Prije Avaz Twist Tower-a[uredi | uredi izvor]

Prije izgradnje Avaz Twist Tower-a, Bosmal City Center u Bosni i Hercegovini držao je rekord najvišeg tornja u Bosni, dok je Toranj Ušće bio najviši na Balkanu (Beograd, Srbija, sa visonom od 141 metra (sa antenom)). Avazovo trenutno sjedište pretvoreno je u hotel i urede. Hotel ima 5 zvjezdica, a vlasnik je Fahrudin Radoncic, te nosi ime Radon Plaza Hotel.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]