Marijin Dvor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marijin dvor, sarajevsko naselje.

Marijin dvor (često i Marindvor) naselje je u općini Centar, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Historija[uredi | uredi izvor]

Čitavo područje ovog naselja dobilo je ime od Marijin dvor, zgrade u Sarajevu. Ovo naselje je prepoznatljivo po činjenici da se u tom mjestu nalaze zgrade nasljedstvo iz perioda Austro-Ugarske.[1]

Zgradu je konstruisao Austrijanac August Braun, koji ju je nazvao, kao i naselje, prema imenu svoje supruge Marije. Postoji također ulica u naselju po njegovom imenu, Ulica Augusta Brauna.

U blizini su mnoge važne zgrade samog grada Sarajeva; Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Holiday Inn Sarajevo, UNITIC poslovno-upravne zgrade, Sarajevo City Center, Zgrada prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine (stara zgrada Parlamenta prije 1992.) kao i Alta Shopping Sarajevo, Hastahana Skate Park i ostalo.

Holiday Inn u Sarajevu, bio je dom stranih učesnika u zimskim olimpijskim igrama 1984. kao i kroz opsadu Sarajeva tokom rata u BiH.

Dva UNITIC-ova nebodera napravljeni su 1980-ih. Oni su kolokvijalno zvani "Momo i Uzeir" po dva karaktera iz radio-komedije, Srbina i Bošnjaka. Neboderi su jako oštećeni granatiranjem tokom opsade Sarajeva, ali su ostali stajati, postajući simbol otpora.[2] Renovirani su nakon rata.

Jedan od najljepših gradskih trgova, u glavnom gradu Sarajevu, jeste Marijin Dvor, ljeto 2010.
Prikaz Marijinog Dvora, Sarajevo
Starinska austro-ugarska arhitektura oko Hastahana parka na Marijinom Dvoru (godina 2005.)

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ (bs) Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Arhivirano 3. 3. 2016. na Wayback Machine Crkva sv. Josipa na Marijin-dvoru, historijska građevina, odluka
  2. ^ Pavle Pavlović (12. 9. 2011). "Momo i Uzeir". e-novine. Arhivirano s originala, 4. 10. 2012. Pristupljeno 12. 9. 2011.


Nedovršeni članak Marijin Dvor koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.