Ključ Grada Sarajeva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ključ Grada Sarajeva je jedno od priznanja koje Grad Sarajevo dodjeljuje istaknutim građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima. Ključ Grada Sarajeva se dodjeljuje afirmisanim i priznatim ličnostima, građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima koji su dali poseban doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i poseban doprinos miru u svijetu. Dodjelom ovog priznanja simbolizira se trajna veza između Grada i njegovih stanovnika sa ličnostima koje su zaslužile ovo priznanje.[1] Priznanje je izrađeno u obliku ključa a uz njega se dodjeljuje i povelja.

Prijedlog za dodjelu ovog priznanja Komisiji za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Sarajeva mogu podnijeti vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, gradonačelnik, privredna društva, javne ustanove, udruženja građana, građani pojedinci, te druge organizacije i zajednice.[1]

Spisak dobitnika priznanja[uredi | uredi izvor]

Osobe kojima je dodijeljeno ovo priznanje su:[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Odlika o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva" (PDF). sarajevo.ba. Arhivirano s originala (PDF), 6. 7. 2011. Pristupljeno 8. 5. 2019.