Sarajevske ruže

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sarajevske ruže
Sarajevska ruža u ulici Markale
Materijalbeton, asfalt

Sarajevske ruže su memorijalna obilježja u spomen ubijenim građanima tokom opsade Sarajeva. Nastale su tako što su krateri u asfaltu i pločnicima, nastali granatiranjem grada, nakon rata popunjeni masom crvene boje. Simbolično su nazvane sarajevske ruže jer su podsjećale na ružu otrgnutih latica, simbolizirajući prolivenu krv nevinih civila.[1]

U mnogim dijelovima grada, mjesta gdje je usljed eksplozije granata stradalo više nevinih građana označena su tako da su otisci granata na asfaltu popunjeni masom crvene boje. Te crvene sarajevske ruže koje su simbol stradanja, vremenom se uklanjaju tako da ih je danas sve manje.

Historija[uredi | uredi izvor]

Za vrijeme Rata u Bosni i Hercegovini, njen glavni grad Sarajevo je bio centralno poprište ratnih sukoba. Prije i zvaničnog početka rata, snage bosanskih Srba, uz pomoć tadašnje JNA, rasporedile su snage i brojna artiljerijska oruđa na brda iznad grada. 2. maja 1992. godine započela je totalna blokadu grada, poznata kao opsada Sarajeva. Vojska bosanskih Srba je kontinuirano vršila granatiranje civilnog stanovništva u gradu u nastojanju da spriječi kući vojska iz raspoređivanju. Procijenjeno je da je u prosjeku dnevno više od 300 granata metaka ispaljeno u grad. Svakodnevnim granatiranjima, dešavalo se mnogo puta tokom opsade grada da su civili koji su stajali u redu za vodu ili hranu, djeca koja su se igrala ili pak civili koji su se slučajno zadesili na određenom mjestu u gradu, ginuli od granata ispaljenih sa položaja VRS-a.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Nestaju Sarajevske ruže Pristupljeno 9.1.2017.