Sedrenik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sedrenik je naselje i mjesna zajednica u općini Stari Grad u Sarajevu.[1]

Položaj[uredi | uredi izvor]

Naselje je smješteno u sjeveroistočnom dijelu grada Sarajeva. Tokom rata u BiH i opsade Sarajeva nalazilo se na prvim linijama borbenih dejstava. Sjeverno od Sedrenika se proteže pojas zelenila, uglavnom četinarske šume, te neka od sarajevskih izletišta: Barice, Čavljak, Bukovik.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sedrenik se u pisanim izvorima prvi put spominje 1682. Za vrijeme turske uprave bio je gotovo nenaseljen.[2] U periodu Osmanske vladavine dio zemlje ovog naselja je bio uvakufljen, a drugi dio je pripadao poznatim sarajevskim zanatskim porodicama. Intenzivno se naseljava u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

Infrastruktura[uredi | uredi izvor]

Putem više saobraćajnica Sedrenik je povezan sa centrom Sarajeva kao i okolnim naseljima. Od centra i nazad vozi više minibuskih linija sa polazištima "Baščaršija" i "Park (Predsjedništvo)". Od društveno uslužnih objekata na Sedreniku su izgrađene: ambulanta, apoteka, džamija, te osnovna škola "Mula Mustafa Bašeskija".

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Na području ove mjesne zajednice nalazi se nekoliko znamenitih historijskih građevina, kao i infrastrukturnih cjelina: Mala kula (u okviru Spomen parka Grdonj), Velika kula - Austrougarska utvrda na Pašinom brdu s početka XX vijeka, Vrelo Sedrenik sa kućom za vodovodžiju (izgrađeno prema projektu Jaroslava Černija), Nuhanovo vrelo (Parla česma), Panjina kula, kao i dvije česme-vidikovci (Sedrenik i Zmajevac), Špicasta stijena sa ostacima snajperskih gnijezda, Park šuma sa rasadnikom i izletištem Kamenjara, mala šuma (arboretrum) na Pašinom brdu - spomenik vrtne arhitekture i najmanje sarajevsko groblje sa grobovima dva austrougarska vojnika poginula 1878. godine [3].

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Po službenom popisu stanovništva iz 1991. mjesna zajednica Sedrenik je imala 3.281 stanovnika.[4] Nakon popisa iz 2013, taj broj je iznosio 5.945 stanovnika.

Nacionalni sastav[uredi | uredi izvor]

Popis 1991.[uredi | uredi izvor]

ukupno: 3.281

Popis 2013.[uredi | uredi izvor]

ukupno: 2.945

Note i reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "MZ Sedrenik". Arhivirano s originala, 5. 7. 2020. Pristupljeno 4. 7. 2020.
  2. ^ Bilten Općine Stari grad br. 5 (mart 2010). str. 18.
  3. ^ "Stranica Općine Stari grad, dio znamenitosti". Arhivirano s originala, 17. 10. 2021. Pristupljeno 28. 7. 2022.
  4. ^ "Podaci o broju stanovnika Federalnog zavoda za statistiku". Arhivirano s originala, 11. 1. 2014. Pristupljeno 3. 9. 2007.
  5. ^ "Podaci Federalnog zavoda za statistiku o broju stanovnika po mjesnim zajednicama"