Sedrenik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Sedrenik je naselje i mjesna zajednica u općini Stari Grad u Sarajevu.[1]

Položaj[uredi | uredi izvor]

Naselje je smješteno u sjeveroistočnom dijelu grada Sarajeva. Za vrijeme agresije na BiH i opsade Sarajeva nalazilo se na prvim linijama borbenih dejstava. Sjeverno od Sedrenika se proteže pojas zelenila, uglavnom četinarske šume, te neka od sarajevskih izletišta: Barice, Čavljak, Bukovik.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sedrenik se u pisanim izvorima prvi put spominje 1682. godine. Za vrijeme turske uprave bio je gotovo nenaseljen.[2] U periodu Osmanske vladavine dio zemlje ovog naselja je bio uvakufljen, a drugi dio je pripadao poznatim sarajevskim zanatskim porodicama. Intenzivno se naseljava u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

Infrastruktura[uredi | uredi izvor]

Putem više saobraćajnica Sedrenik je povezan sa centrom Sarajeva kao i okolnim naseljima. Od centra i nazad vozi više minibuskih linija sa polazištima "Baščaršija" i "Park (Predsjedništvo)". Od društveno uslužnih objekata na Sedreniku su izgrađene: ambulanta, apoteka, područna osnovna škola, džamija. Pored navedenog na području ove mjesne zajednice je i nekoliko znamenitih historijskih građevina: Mala kula (u okviru Spomen parka Grdonj), Velika kula, Vrelo Sedrenik (izgrađeno prema projektu Jaroslava Černija), Panjina kula, kao i dvije česme-vidikovci (Sedrenik i Zmajevac). Na Sedreniku postoji i škola "Mula Mustafa Bašeskija".

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine mjesna zajednica Sedrenik je imala 3.281 stanovnika.[3]

Nacionalni sastav[uredi | uredi izvor]

Popis 1991.[uredi | uredi izvor]

ukupno: 3.281

Note i reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "MZ Sedrenik". Pristupljeno 4. 7. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Bilten Općine Stari grad br. 5 (mart 2010). str. 18.
  3. ^ "Podaci o broju stanovnika Federalnog zavoda za statistiku". Arhivirano s originala, 11. 1. 2014. Pristupljeno 3. 9. 2007. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)