Muzički paviljon u Sarajevu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Muzički paviljon u Sarajevu

Muzički paviljon u Sarajevu je sagrađen 1913. godine, a projekat za gradnju je napravio Josip Pospišil. Sagrađen je na prostoru koji je više puta u historiji mijenjao svoj naziv i funkciju. Na ovom prostoru se u 17. vijeku nalazio hipodrom (otuda naziv Atmejdan) koji je 1878. godine pretvoren u Filipovićev trg (kasnije sagrađena i Filipovićeva kasarna iznad trga), a zatim je 1905. godine preuređen u park Franje Josipa. Za vrijeme Jugoslavije zvao se park cara Dušana, a danas nosi svoj prvobitni naziv Atmejdan.[1]

Ovo je jedini muzički paviljon danas u Sarajevu, od nekadašnja četiri paviljona.[2]

Muzički paviljon je srušen početkom drugog svjetskog rata, a obnovljen je tek 2004. godine od strane općine Stari Grad. Idejno rješenje izgleda "novog" muzičkog paviljona, na osnovu nacrta iz perioda austro-ugarske, uradio je prof. Nedžad Kurto.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 23. 8. 2011. Pristupljeno 2. 8. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://www.ekapija.ba/website/bih/page/178793[mrtav link]
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 5. 6. 2008. Pristupljeno 2. 8. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)


Nedovršeni članak Muzički paviljon u Sarajevu koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.