Nedžad Kurto

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nedžad Kurto je rođen 1945. godine u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Specijalizirao se u Holandiji, i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu 1988. godine sa temom Arhitektura secesije u Sarajevu kod mentora Nevena Šegvića.[1]

Nedžad Kurto je bio dekan i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Njegov rad obilježen je brojnim projektima, studijama i teoretskim radovima. U njegovom djelu su značajno zastupljene studije i projekti revitalizacije historijskih ambijentalnih cjelina. Autor je i nekoliko scenarija za dokumentarne filmove. Radio je kao arhitekta-konzervator u programsko revizionoj komisiji za obnovu Vijećnice u Sarajevu, kao i na idejnom rješenju novog izgleda Muzičkog paviljona u Sarajevu, što je uradio na osnovu nacrta iz austro-ugarskog perioda. Brojna su idejna rješenja i nacrti revitalizacije značajnih kulturno-historijskih objekata u Sarajevu, čiji je autor Kurto.

Radio je projekte ambijentalnih cjelina. Sarađivao je sa profesorom Husrefom Redžićem na raznim projektima. Podržavao je inicijativu Ars Aevi, i bio član upravnog odbora.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Kurto je umro 30. septembra 2011. u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Sarajevo MCDLXII - MCDLXCII (Sarajevo 1462.-1992.)

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 4. 10. 2011. Pristupljeno 3. 10. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]