Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992–1995.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.
OsnovanJuli 2016.
LokacijaSaliha Hadžihuseinovića Muvekita 11, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
VrstaHistorijski muzej
Veb-sajtmuseumofgenocidesarajevo.com/bs/pocetna/

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992–1995. u Sarajevu počeo je s radom 2016. Posvećen je žrtvama zločina protiv čovječnosti i genocida koje su stradale tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ideja za osnivanje[uredi | uredi izvor]

Ideja za osnivanje muzeja koji bi evocirao sjećanja na sve žrtve zločina protiv čovječnosti koji su se dogodili tokom rata 1990-ih javila se ubrzo nakon završetka rata. Relativno visok procenat civilnih žrtava rata i užasnutost javnosti razmjerama zločina koji u Evropi nisu zabilježeni od perioda Drugog svjetskog rata bio je imperativ u realizaciji jednog takvog projekta.

Rukovodeći se obavezom da se javnosti na jednom mjestu predstave svi dostupni dokumenti, svjedočenja, lični predmeti žrtava, kao i činjenice da na području Bosne i Hercegovine ne postoji jedna takva muzejska cjelina, uz podršku Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu[1], muzej je otvoren u Sarajevu i za posjetioce je dostupan od 19. jula 2016.

Postavka[uredi | uredi izvor]

U muzeju je stalna postavka, u kojoj su, između ostalog, i eksponati kao što su sprave za mučenje, lični predmeti žrtava, mape, svjedočanstva, predmeti iz koncentracijskih logora i masovnih grobnica i slično. Unutar Muzeja se nalaze još i arhiv i izložba predmeta skupljenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. S obzirom da je tokom rata u BiH postojao znatan broj koncentracionih logora rukovodstavo Muzeja je pokušalo stalnom postavkom simulirati objekte logora i uslove koji su u njemu vladali gdje su zatočenici mučeni i gdje su vršene torture nad njima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Muzej zločina otvoren u Sarajevu, među eksponatima sprave za mučenje i igračke". klix.ba. Pristupljeno 20. 2. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]