Vilajet Bosna

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bosanski Pašaluk
Bosanski Begler-begluk
1520–1864 (ejalet)
1864–1908 (vilajet)
Države prije:
Flag of None.svg Kraljevina Bosna
Coat of Arms of the Banate of Croatia.svg Hrvatska banovina
Coat of arms of Dalmatia.svg Dalmacija
Države poslije:
Bosna i Hercegovina u Austro-Ugarskoj Flag of Bosnia (1908-1918).svg
Novopazarski sandžak Flag of None.svg
Crna Gora Flag of the Kingdom of Montenegro.svg
Srbija State Flag of Serbia (1882-1918).svg
Zastava Grb
Zastava Grb
UzrečicaDevlet-i Ebed-müddet (Vječna država)
HimnaHimna Osmanlijskog carstva
Glavni grad Sarajevo
Službeni jezik Osmanlijski turski jezik
Državno uređenje Pokrajina Osmanskog Carstva
Nezavisnost Okupirana od strane Osmanlijskog carstva 
Valuta Akče

Vilajet Bosna (do 1865. Ejalet Bosna) je ime za važnu provinciju Bosna (odnosno vilajet), u Osmanlijskom carstvu. Bosanski vilajet je bio najzapadnija osmanlijska provincija, koja je obuhvatala priličan dio teritorije današnje države Bosne i Hercegovine. Za osmanlijske vladavine, ovaj vilajet je bio naprije sandžak, poznat kao Sandžak Bosna. Poslije 1580, bosanski sandžak je postao dio bosanskog pašaluka, koji se sastojao od nekoliko sandžaka, do tada je bio dio rumelijskog ejaleta.

Na svom teritorijalnom vrhuncu, sredinom 17. vijeka, Bosanski pašaluk je pokrivao prostor cijele današnje Bosne i Hercegovine, kao i dio Slavonije, Like i Dalmacije, u današnjoj Hrvatskoj, te dijelove današnje Srbije i Crne Gore. Sastojao se od osam sandžaka i 29 kapetanija:

Međutim, u istom vijeku, tokom osmanlijskih ratova u Evropi, teritorije ove provincije su se znatno smanjile. Nakon Karlovačkog sporazuma, 1699, provincija se svela na samo četiri sandžaka i dvanaest kapetanija. No u periodu do Požarevačkog sporazuma, potpisanog 1718, stvoreno je još dvadesetosam kapetanija, većinom uzduž Vojne krajine. S druge strane ove granice, bile su austrijske vojne jedinice.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]