Samostan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Samostan je zgrada za stanovanje u kojoj zajedno žive redovnici prema strogo utvrđenim pravilima. Obično je samostan dio većeg kompleksa u kojem se nalazi i crkva.

Samostan u Fojnici

Riječ samostan doslovan je prijevod grčke riječi monasterion. Upotrebljava se od 19. vijeka u Katoličkoj crkvi umjesto starih sinonimnih naziva manastir (namastir), klaustar (ili kloštar), konvenat, koludrište ili stanište.

Samostani u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

Bosna i Hercegovina je poznata po franjevačkim samostanima koji su pored svoje vjerske funkcije i veoma vrijedni kulturno-historijski spomenici za Bosnu i Hercegovinu. Najpoznatiji su franjevački samostani u Fojnici, Visokom i Kraljevoj Sutjesci sa vrijednim bibliotečkim fondom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]