Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Logo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.svg
Skraćenica: IZ BiH
Glavno sjedište Sarajevo
43°51′29″N 18°25′32″E / 43.858044°N 18.425431°E / 43.858044; 18.425431Koordinate: 43°51′29″N 18°25′32″E / 43.858044°N 18.425431°E / 43.858044; 18.425431
Jezik Bosanski
Reisul-ulema Husein Kavazović
Web stranica: islamskazajednica.ba

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prema Ustavu Islamske zajednice, koju je donio Sabor Islamske zajednice na svom zasjedanju u Sarajevu 26. 11. 1997. godine, predstavlja jednu i jedinstvenu zajednicu muslimana u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka izvan domovine i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju. Kao sastavni dijelovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ubrajaju se i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji koji predstavljaju vjerske i administrativno-upravne organe za područja koja pokrivaju.

Duhovno vodstvo muslimana u Bosni i Hercegovini zove se Rijaset Islamske Zajednice.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sastavljena je od sljedećih organizacionih jedinica i cjelina:

Cilj i zadaća[uredi | uredi izvor]

Jedna od temeljnih zadaća Islamske zajednice predstavlja čuvanje vjerodostojnosti islamskih normi i osiguravanje njihovog zvaničnog tumačenje i primjene u životu muslimana i društvenom ambijentu u kojem djeluje. Izvršavanje ibadetskih islamskih dužnosti u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini utemeljeno je na primjeni hanefijskog mezheba.

Sjedište, simboli i jezik[uredi | uredi izvor]

Ustav Islamske zajednice propisuje sjedište, simbole, jezik i kalendar Islamske zajednice. Prema Ustavu, sjedište Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je u Sarajevu, službeni bajrak je zelene boje sa bijelim polumjesecom i bijelom petokrakom zvijezdom.

Znak Islamske zajednice čine polumjesec, petokraka zvijezda u sredini polumjeseca, u čijim otvorenim poljima je arapskim pismom ispisana deset puta riječ Allah. Službeni jezik u Islamskoj zajednici je bosanski jezik, a službeni kalendari su hidžretski i gregorijanski kalendar. Hidžretski kalendar utvrđuje Rijaset Islamske zajednice i objavljuje se u godišnjaku Islamske zajednice, Takvimu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]