Bošnjaci Sandžaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bošnjaci Sandžaka
National Symbol of Bosniaks in Sandzak.png
Nacionalni grb Bošnjaka u Sandžaku
Ukupna populacija
189.186 u Sandžaku
Značajno stanovništvo u
Srbija 142.373
Crna Gora 46.813
Jezik
bosanski - primarno
(srpski i crnogorski)
Vjera
Islam
Vezane etničke grupe
Južni Slaveni

Bošnjaci Sandžaka predstavljaju autohtonu i najbrojniju etničku zajednicu u kulturno-historijskoj regiji Sandžak. Regija se nalazi između Srbije i Crne Gore a svojim zapadnim dijelom se naslanja na Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci u Sandžaku su većinsko stanovništvo sa preko 50% od ukupnog stanovništva[potreban citat]. Ukupno u Sandžaku živi oko 250.000 Bošnjaka koji čine oko 52% sandžačkog stanovništva. U Turskoj živi otprilike isto velik broj (250.000) potomaka Bošnjaka iz Sandžaka. Novi Pazar je četvrti najveći grad s većinskim bošnjačkim stanovništvom, poslije Sarajeva, Tuzle i Zenice, te ima najbrojnije bošnjačko stanovništvo izvan Bosne i Hercegovine.

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Poznati sandžački Bošnjaci[uredi | uredi izvor]

Uloga u odbrani BiH[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Noia 64 apps proxy.png Nedovršeni članak Bošnjaci Sandžaka koji govori o narodima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.