Bošnjačka dijaspora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bošnjačka dijaspora je naziv za dio bošnjačkog naroda koji je tokom prethodnog perioda, iz različitih razloga napustio Bosnu i Hercegovinu. Za Bošnjake, ovaj naziv označava sve izvan matice Bosne i Hercegovine, pa tako i starosjedilačko stanovništvo Sandžaka. Ostale značajne grupe Bošnjaka se nalaze u Turskoj, u raznim državama Evropske unije poput Švedske i Njemačke, u ostalim državama bivše Jugoslavija, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiju. Značajan, a možda čak i većinski, dio bošnjačke dijaspore, je nastao nakon rata u Bosni i Hercegovini tokom ranih 90-ih godina.

Evropa

Albanija

Glavni članak: Bošnjaci u Albaniji

Prema neslužbenim podacima danas na području Albanije živi oko 10.000 Bošnjaka. To su uglavnom Bošnjaci čiji su preci neposredno pred kraj Osmanlijske vlasti u Bosni i Hercegovini a pogotovo nakon Berlinskog kongresa i tokom austrougarske vladavine napuštali BiH i naseljavali ostatak Osmanlijskog carstva, u konkretnom slučaju prostor današnje Albanije. Danas, najveći broj albanskih Bošnjaka živi u dva sela, odnosno Koxhas i Boraka u Općini Šijak (Okrug Drač). Osim tu, Bošnjaka ima i u gradu Fieru na jugu države kao i u gradovima Vlora, Tirana i Kavaja.[1]

Bošnjaci u Albaniji su 28. oktobra 1995. godine osnovali Udruženje "Zambak: (alb. Shoqata "Zambak").[2] Albanski Bošnjaci su uglavnom sunitski muslimani.[3]

Kosovo

Glavni članak: Bošnjaci Kosova

Makedonija

Glavni članak: Bošnjaci u Makedoniji

Srbija i Crna Gora

Glavni članak: Bošnjaci Sandžaka

Slovenija

Glavni članak: Bošnjaci u Sloveniji

Švedska

Glavni članak: Bošnjaci u Švedskoj

Turska

Glavni članak: Bošnjaci u Turskoj

Australija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sjeverna Amerika

Sjedinjene Američke Države

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference

  1. ^ Svi smo mi Bosanci ovdje u Albaniji Archived 25 April 2019 at the Wayback Machine. – dw.com
  2. ^ "Boshnjakët në Shqipëri, kujtohet 150 vjetori i ardhjes dhe marrëdhëniet e mira". oranews.tv. 28 oktobar 2015. Arhivirano s originala, 30 Oktobar 2015. Pristupljeno 21 juli 2016.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate= (pomoć)
  3. ^ "Muhadžiri u Šijaku (na albanskom)". http://objektiv.al. Pristupljeno 23. 1. 2019. 


Noia 64 apps proxy.png Nedovršeni članak Bošnjačka dijaspora koji govori o narodima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.