Bošnjačka dijaspora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bošnjačka dijaspora je naziv za dio bošnjačkog naroda koji je napustio Bosnu i Hercegovinu. Za Bošnjake, ovaj naziv označava sve izvan matice Bosne i Hercegovine, pa tako i starosjedilačko stanovništvo Sandžaka. Ostale značajne grupe Bošnjaka se nalaze u Turskoj, u raznim državama Evropske unije poput Švedske i Njemačke, u ostalim državama bivše Jugoslavija, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiju. Značajan, a možda čak i većinski, dio bošnjačke dijaspore, je nastao nakon rata u Bosni i Hercegovini tokom ranih 90-ih godina.

Evropa

Albanija

Glavni članak: Bošnjaci u Albaniji

Kosovo

Glavni članak: Bošnjaci Kosova

Makedonija

Glavni članak: Bošnjaci u Makedoniji

Srbija i Crna Gora

Glavni članak: Bošnjaci Sandžaka

Slovenija

Glavni članak: Bošnjaci u Sloveniji

Švedska

Glavni članak: Bošnjaci u Švedskoj

Turska

Glavni članak: Bošnjaci u Turskoj

Australija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sjeverna Amerika

Sjedinjene Američke Države

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.


Noia 64 apps proxy.png Nedovršeni članak Bošnjačka dijaspora koji govori o narodima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.