Mustafa Cerić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mustafa Cerić
Rođenje (1952-02-05) 5. februar 1952 (72 godine)
NacionalnostBošnjak
TitulaReisul-ulema
Vrijeme držanja titule1993–2012.
PrethodnikJakub Selimoski
NasljednikHusein Kavazović
ReligijaIslam

Dr. Mustafa ef. Cerić je bivši reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i trenutno predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa. Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Život[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1952. godine u Velikom Čajnu kod Visokog. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1972. godine. Diplomirao je na Univerzitetu al-Azhar u Kairu 1978. godine.

Nakon toga radi kao imam (vjersko-prosvjetni referent) u Bijeloj džamiji u Gračanici do 1981. godine. Odlukom Starješinstva biva imenovan za imama u Islamskom kulturnom centru u Chicagu. U Chicagu završava postdiplomske studije iz islamske teologije na Odsjeku za bliskoistočne jezike i civilizacije gdje i doktorira pred poznatim muslimanskim učenjakom Fazlur Rahmanom s tezom: A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi (Studija o teološkom učenju Ebu Mensura el-Maturidije), 24. 09. 1986. godine. Uporedo s imamskim poslom, predavao je na Američkom koledžu u Čikagu.

Nakon petogodišnjeg imamskog rada i studiranja u Chicagu, vraća se u domovinu na mjesto glavnog imama u Zagrebačkoj džamiji. Njegovim dolaskom Islamska zajednica u Zagrebu poprima savremene oblike rada koji su dotada bili nepoznanica za Islamsku zajednicu. Pod njegovim vođstvom Islamska zajednica u Zagrebu je organizirala tri naučna simpozija: Mistika u Islamu - tesavvuf, Problemi savremenog pristupa islamu i Etika u islamu. Ovaj treći naučni skup imao je internacionalnu dimenziju jer su na njemu uzeli učešće naučnici iz islamskog svijeta, a jugoslavenskoj javnosti su se po prvi put predstavili fizičar i nobelovac Abdus Selam i maležanski filozof Nedžib Atas. Govori arapski i engleski jezik. Oženjen je, ima dvije kćerke i sina.

Političko djelovanje[uredi | uredi izvor]

Na Općim izborima u Bosni i Hercegovini 2014. godine nezavisni je kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Objavljeni radovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]