Univerzitet Al-Azhar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Univerzitet Al Azhar
(جامعة الأزهر (الشريف)
Al Azahar u Kairu, Egipat
Osnovan970~972 (kao medresa)
1961. (status univerziteta)
VrstaJavni
PredsjednikUsama al-Abd
LokacijaKairo, Egipat
KampusUrbani
Veb-sajtwww.azhar.edu.eg/

Univerzitet Al Azhar (arapski: الأزهر الشريف; al-Azhar al-Shareef; Časni Azahr) je vodeća ustanova visokog obrazovanja u Egiptu, čuvena u svijetu zbog svoje uloge u islamskoj nauci i obrazovanju. Drugi je najstariji univerzitet u svijetu sa kontinuiranim radom od svog osnivanja.

Kao najstariji egipatski, i općenito univerzitet u muslimanskom svijetu, danas predstavlja najprestižniji univerzitet u sunitskom muslimanskom svijetu.[1] Pored visokog obrazovanja, primarnog zadatka, Univerzitet Al-Azhar nadgleda nacionalnu mrežu škola sa oko dva miliona studenata.[2] Od 1996. godine, više od 4000 nastavnih instituta u Egiptu su, na neki način, povezani sa ovim univerzitetom.[3]

Osnovan 970. ili 972. godine od strane Fatimida, kao centar islamskog učenja, svojim studentima je ponudio detaljno proučavanje Kur'ana i islamskog prava, uz izučavanje logike, gramatike, retorike i dr. Jedan je od prvih univerziteta u svijetu, ne samo u arapskom svijetu, koji je opstao kao moderni univerzitet, uključujući i proučavanje sekularnih predmete koji čine nastavni plan i program. Danas je glavni centar arapske književnosti i islamskog učenja u svijetu.[4] Kurikulum univerziteta je dodatno proširen 1961. godine uvođenjem u nastavni plan nereligijskih predmeta.[5]

Misija univerziteta je propagiranje islama i islamske kulture. U tom smislu, ulema ovog univerziteta donosi fetve o pravilnom ponašanju muslimanskih pojedinaca i društava a koje se dostavljaju iz svih krajeva sunitskog islamskog svijeta.

Univerzitetska biblioteka se smatra kao druga po važnosti biblioteka u Egiptu (poslije Nacionalne biblioteka i arhiva Egipta).

U maju 2005. godine, Univerzitet Al-Azhar u partnerstvu sa preduzećem za informacione tehnologije iz Dubaia, je pokrenuo Projekat za očuvanje spisa Al Azhara i njihovo online objavljivanje, čijom realizacijom bi se omogućio online pristup čitavoj kolekciji rijetkih rukopisa biblioteke, koji čine oko sedam miliona stranica materijala.[6][7]

Historija[uredi | uredi izvor]

Azhar je izgradila fatimidska dinastija (909-1171) kojoj je Kairo služio kao prijestolnica. Povezan je sa džamijom Al Azhar (na arapskom: najblistavija) koja je dobila ime po prelijepim palačama koje je okružuju ili po Poslanikovoj kćerki Fatimi Al-Zahri. Džamija je počela sa izgradnjom 969. godine i završena je za dvije godine. Teološka škola je osnovana 988. i na njoj je izučavan šiitski islam. Krajem srednjeg vijeka, univerzitet postaje sunitski.

Uređenje[uredi | uredi izvor]

Većina sunita Azhar smatra najprestižnijim islamskim univerzitetom. Na čelu Azhara je "Šejh-ul Azhar"; član Vrhovnog savjeta. Za razliku od većine univerziteta, Azhar ne prima nemuslimanske studente. 1961. univerzitet je temeljito reorganizovan od strane Nasserove vlade. Otvoreno je par sekularnih fakulteta (medicina, mašinstvo, agrikultura) kao i fakultet za žene.

Biblioteka[uredi | uredi izvor]

Azharova biblioteka sadrži 99 062 knjiga od 595 668 tomova. Najveći dio čine rukopisi i rijetke knjige, neke stare čak 13 st. Biblioteka je u centru pažnje mnogih istraživača, studenata i drugih islamskih univerziteta.

2005. pokrenuta je online arhiva, plod saradnje univerziteta i Naučnog projekta Muhamed bin Rašid al Maktum iz Dubaija. U budućnosti će biti omogućen besplatan pregled 42 000 rukopisa od približno sedam miliona stranica.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Delman, Edward (26. 2. 2015). "An Anti-ISIS Summit in Mecca". The Atlantic.
  2. ^ Brown, Nathan J. (septembar 2011). Post-Revolutionary al-Azhar (PDF). Carnegie Endowment for International Peace. str. 4.
  3. ^ Roy, Olivier (2004). Globalized Islam: The Search for a New Ummah. Columbia University Press. str. 92–3. Pristupljeno 4. 4. 2015. In Egypt the number of teaching institutes dependent on Al-Azhar University increased from 1855 in 1986-7 to 4314 in 1995-6.
  4. ^ "Al-Azhar University". Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 19. 8. 2015.
  5. ^ Skovgaard-Petersen, Jakob. "al-Azhar, modern period." Encyclopaedia of Islam, THREE. Edited by: Gudrun Krämer, Denis Matringe, John Nawas and Everett Rowson. Brill, 2010, retrieved 05/12/2016: Al-Azhar, the historic centre of higher Islamic learning in Cairo, has undergone significant change since the late 19th century, with new regulations and reforms resulting in an expanded role for the university. 1. From madrasa to university
  6. ^ "AME Info, 26 September 2005". AME Info. Arhivirano s originala, 19. 4. 2010. Pristupljeno 21. 3. 2010.
  7. ^ ITEP press release, 10 October 2006