Dževher ibn Abdulah "Sicilijanac"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dževher ibn Abdulah "Sicilijanac" (arapski: جوهر الصقلي), rođen oko 928-930, umro 992, također poznat kao El-Rumi,[1] bio je jedan od najvažnijih vojskovođa u Fatimidskoj vladavini. Osnivač je grada Kairo i Univerziteta Al-Azhar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Dževher je bio sicilijanski Memluk (islamizirani, rob-vojnik, služili u Ejubijskoj dinastiji od 9 – 17. stoljeća), grčkog porijekla. Njegova porodica je porijeklom sa Sicilije po čemu je dobio nadimak الصقلي (Sicilijanac). Doveden je kao rob u Sjevernu Afriku. U službu kod halife Ismaila ibn Mensura je doveden kao posebno inteligentan i sposoban rob. Sin halife, Al-Mu'izz ga je oslobodio i imenovao svojim ličnim sekretarom. Uskoro je postao Vezir i visokorangiran vojni general, gdje je pokazao veliko vojno umjeće. Pod njegovim komandovanjem, granice Fatimidskog halifata su proširene. Osvojio je grad Fes u Maroku.

Džamija i univerzitet Al-Azhar, kojega je Dževher osnovao 970. godine

Nakon što su zapadne granice Fatimidskog carstva osigurane, Dževher "Sicilijanac je počeo osvajati teritorije prema Egiptu i osvojio je teritorije oko rijeke Nil nakon opsade Gize. Dževher je nakon toga vladao Egiptom do 972. kao namjesnik.

U tom periodu osnovao je grad Kairo kao novu prijestolnicu Fatimidskog halifata. 970. godine osniva džamiju Al-Azhar. Dževher je umro u februaru 992. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Historija Arapa" Filip Hitti,

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]