Sulejman Šarac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
hfz. Sulejman Šarac
3. reis-ul-ulema
Vrijeme na vlasti
1910 – 1912.
PrethodnikAhmed Munib ef. Korkut
(vršilac dužnosti)
Nasljednikhfz. Mehmed Teufik ef. Okić
(vršilac dužnosti)
Rođenje1850.
Stolac, Osmansko carstvo
Smrt27. decembar 1927.
Sarajevo, Kraljevina Jugoslavija
NacionalnostBošnjak

Hfz. Sulejman ef. Šarac (Stolac 1850 – Sarajevo 27. decembra 1927), bio je treći reisul-ulema u periodu Austro-Ugarske uprave nad Bosnom i Hercegovinom.

Biogeafija[uredi | uredi izvor]

Hfz. Sulejman ef. Šarac je osnovno obrazovanje i hifz Kur'ana stekao je u rodnom mjestu, a dalje školovanje u Istanbulu je završio 1878. godine. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu 1879. godine biva imenovan za bihaćkog muftiju, na kojoj dužnosti ostaje do 1887. godine, nakon čega biva postavljen za profesora,a kasnije i za direktora Šerijatske sudačke škole u Sarajevu.

U pokretu za vjersku i vjersko-prosvjetnu autonomiju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini aktivno je učestvovao, zbog čega mu je Austro-Ugarska teško zamjerila i tadašnja Zemaljska vlada u Bosni i Hercegovini ga premjestila u Vrhovni šerijatski sud. Međutim, njegov ugled i popularnost brzo su porasli, pa je nakon dobijene pobjede za vjersku i vjersko-prosvjetnu autonomiju jednoglasno izabran za reisu-l-ulemu. Tako je Sulejman Šarac bio prvi bosanskohercegovački reis-ul-ulema izabran od naroda. Njegov izbor nije bio po volji Austro-Ugarskoj, koja će ga, nakon dvogodišnjeg rada, prisiliti da podnese ostavku i to preko iste Hodžinske kurije koja ga je prije dvije godine jednoglasno izabrala. Nakon ultimatuma Zemaljske vlade u Bosni i Hercegovini da u roku od osam dana podnese ostavku, Sulejman Šarac podnio je ostavku na položaj reis-ul-uleme u augustu 1912. godine. Nakon toga se posvetio porodici i nauci.

Umro je 27. decembra 1927. godine u Sarajevu.[1]

Povezani članci[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sulejman Šarac – reisu-l-ulema koji nije bio po volji austrougarskog režima". akos.ba. Pristupljeno 24. 10. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]