Husein Mujić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Husein ef. Mujić rođen je 1918. godine u G. Orahovici kod Gračanice. Sresku medresu završio je u Gračanici a Behrem-begovu medresu u Tuzli. U vrijeme školovanja u Tuzli 1936. godine završio je i hifz pred poznatim hafizom Ahmed ef. Redžebašićem. Studije arapskog jezika i književnosti završio je vanredno, na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1980. godine.

U Islamskoj zajednici radi od 1938., prvo kao imam i vjeroučitelj u Zvorniku, zatim u Srednjoj Zelinji kod Gradačca, zatim Gračanici. 1960. godine izabran je za glavnog imama tuzlanske oblasti a 15 godina kasnije postaje muftija tog regiona. Sa te funkcije je izabran za reisul-ulemu, a menšura mu je predata, po njegovoj želji, 11. decembra 1987. godine u beogradskoj Bajrakli džamiji.

Pritisnut događajima u Islamskoj zajednici, sa položaja reisu-l-uleme povukao se nakon dvije godine, koncem 1989. godine. Bio je redoviti član kako republičkih tako i saveznih organa Islamske zajednice, aktivni sudionik Narodnog fronta i Socijalističkog saveza, nekoliko godina predsjednik Udruženja ilmijje, a tri godine i odgovorni urednik "Preporoda", tadašnje glasilo ovog udruženja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]