Preporod (novine)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Preporod
Prikaz naslovne stranice Preporoda za 15. april 2017.
Glavni urednikEkrem Tucaković
Osnovane1970.
JezikBosanski
SjedišteGazi Husrev-begova 56a, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Veb-sajtwww.preporod.com

Preporod je informativno glasilo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izdavač mu je Rijaset, izlazi dva puta mjesečno u Sarajevu i distribuira se na cijelom području Islamske zajednice, kako u Bosni i Hercegovini tako i van države.

Intencija lista je da javnosti ponudi sve relevantne informacije vezane za rad organa i ustanova Islamske zajednice, čelnih ljudi, obavijesti o dešavanjima u džematima, medžlisima, muftijstvima, aktuelnostima među muslimanima i ostalim pitanjima od interesa za islam i muslimane, te pruži informacije o aktuelnostima iz islamskog svijeta.

Preporod je počeo izlaziti 1970. godine. Glavni i odgovorni urednik je Ekrem Tucaković.[1][2]

Kontroverze[uredi | uredi izvor]

U nepotpisanom redakcijskom članku pod nazivom "Izgubljena bitka za Bosnu na internetu: slučaj Wikipedija", objavljenom 1. novembra 2022. Wikipedia na bosanskom jeziku, kao i projekat na hrvatskom jeziku su kritikovani, te se navode citati Jahje Muhasilovića, koji poziva na osnivanje "Fondacije",[a] koja bi političkim sredstvima, kao i financiranjem od neodređenih političkih grupacija, mogla nametnuti i promijeniti koncepciju i uređivačku politiku Wikipedije na bosanskom jeziku, što se krši s osnovnim pravilima Wikipedije kao neovisne enciklopedije. U članku se direktno napada i jedan administrator,[3] iako stavovi Wikipedije i njenih administratora nisu zatraženi. U online izdanju novina, članak je potpisan inicialima E. S.[b][4]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Redakcija vjerovatno kao Fondaciju naziva jedan od vidova organiziranja korisnika na Wikipediji: npr. mogućnost osnivanja Wikimedije Bosne i Hercegovine.
  2. ^ Na redakcijskom impresumu pod inicijalima E. S. u grupi novinara nalazi se Elvedin Subašić

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Preporod: Četiri decenije gnijezda vjerodostojne misli". preporod.com. Pristupljeno 20. 4. 2017.
  2. ^ ""Preporod" – svjedok naše novije historije". imam.ba. Arhivirano s originala, 27. 12. 2016. Pristupljeno 20. 4. 2017.
  3. ^ "Izgubljena bitka za Bosnu na internetu: slučaj Wikipedija", Preporod, broj 1223/21, str. 2-3 1. novembar 2022.
  4. ^ E., S. (15. 11. 2022). "Izgubljena bitka za Bosnu na internetu: slučaj Wikipedija". preporod.com. Preporod. Pristupljeno 9. 1. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]