Husein Kavazović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Husein Kavazović
Reisu-l-ulema Husein ef Kavazovic 2015.jpg
Rođenje (1964-07-03) 3. juli 1964 (57 godina)
NacionalnostBošnjak
TitulaReisul-ulema
Vrijeme držanja titule2012–trenutno
PrethodnikMustafa Cerić
ReligijaIslam
Supružnik/ciFatima
DjecaSaima, Kadira, Emina
RoditeljiSaima i Hasan

Husein ef. Kavazović je trenutni reisul-ulema (veliki muftija) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca, od oca Hasana i majke Saime.[1]

Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao u periodu od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad i doktorsku disertaciju odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.[2][3]

Autor je većeg broja naučnih studija i knjiga iz različitih oblasti islamskih nauka, a naročito islamskog prava, kao što su: "Kodifikacija šerijatskog porodičnog prava Muhamed Kadri-paše u poređenju s osmanlijskim porodičnim zakonikom", "Kodifikacija šerijatskog građanskog prava na temeljima hanefijske pravne škole", "Uvođenje sekularnog građanskog zakonika u Egipat : Nacionalni građanski zakonik (Qânûn al-madanî al-ahlî) iz 1883. godine", "Politička vlast i kodifikacija : desakralizacija forme šerijatskog prava i dekonfesionalizacija državnih ustanova u muslimanskoj državi", "Dvije kodifikacije šerijatskog porodičnog prava : [komparativna studija][4]

Radno iskustvo je sticao kao imam, hatib i mualim u džematima u Srebreniku i Gradačcu.

Obavljao je funkciju muftije tuzlanskog u periodu od 1993. do 2012. godine, a u članstvo Sabora Islamske zajednice Republike Bosne i Hercegovine izabran je prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

Nedugo nakon imenovanja na poziciju muftije tuzlanskog, zajedno s još devet članova delegacije Okruga Tuzla biva zarobljen u Konjicu i odveden u logor HVO-a, a odatle predat u logor Vojske bosanskih Srba. Nakon sedam mjeseci ponovo je na slobodi i vraća se u Tuzlu.[5]

U njegovom mandatu na poziciji reisu-l-uleme Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je provela izmjene Ustava i značajne reforme u mnogim segmentima djelovanja Zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori. Bio je u stalnom kontaktu sa vjernicima, u svim značajnijim prilikama, kako u domovini, domovinskim zemljama, tako i u iseljeništvu. Čest je gost u svim glavnim gradovima, kako u muslimanskom svijetu, tako i na Zapadu gdje je sagovornik najviših vjerskih, akademskih i političkih zvaničnika. Dobitnik je više priznanja od titula počasnog građanina do ličnosti godine[6].

Govori arapski jezik i služi se engleskim jezikom.[7][8][9][10]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Biografija reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića (pristupljeno 5. septembra 2013. g.)". Arhivirano s originala, 22. 2. 2014. Pristupljeno 5. 9. 2013. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Novi reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović". balkanpost.net. Pristupljeno 1. 1. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Ko je Husein ef. Kavazović: Od borca s puškom u ruci do reisa". AKOS.ba. Arhivirano s originala, 26. 4. 2015. Pristupljeno 1. 1. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ "COBISS/OPAC". www.bh.cobiss.net. Pristupljeno 2019-05-25. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)[mrtav link]
  5. ^ "Gvardijan i reis: Biti čovjek u najtežim vremenima". Al Jazeera Balkans. 2015-03-04. Pristupljeno 2019-05-25. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  6. ^ Zvanična stranica, Islamske zajednice u BiH. "Biografija reisu-l-uleme dr Huseina ef Kavazovića". www.islamskazajednica.ba. Pristupljeno 2019-09-19. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  7. ^ "Biografija mr. Husein ef. Kavazović" (PDF). rijaset.ba. Pristupljeno 1. 1. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  8. ^ "Neuer religiöser Führer für Muslime in Bosnien". dw.com. Pristupljeno 1. 1. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  9. ^ "Gvardijan i reis: Biti čovjek u najtežim vremenima". balkans.aljazeera.net. Pristupljeno 1. 1. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  10. ^ "Uvjerljiva podrška Huseinu ef. Kavazoviću". dw.com. Pristupljeno 1. 1. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]