Međunarodna unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa
International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN)
IUCN logo.svg
Logo IUCN
Skraćenica IUCN
Prethodnik IUPN
Datum osnivanja oktobar 1948, Fontainebleau, Francuska
Vrsta Međunarodna organizacija
Status Nezavisna
Cilj "Uticati, ohrabriti i pomoći društvima širom svijeta u očuvanju prirode i da se osigura da svaka upotreba prirodnih resursa bude pravedna i ekološki održiva"[1]
Glavno sjedište Gland, Rue Mauverney 28, 1196, Švicarska
Članstvo 1.218 nevladinih organizacija
Generalni sekretar Inger Andersen
Generalni direktor - Predsjednik Zhang Xinsheng
Budžet 114 miliona CHF/ 116 miliona US$ (2013)
Br. zaposlenih >1.000
Br. volontera >11.000
Veb-sajt iucn.org

Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources: IUCN) je međunarodna organizacija koja djeluje u oblasti zaštite prirode i održivog korištenja prirodnih resursa. To uključuje prikupljanje podataka i analize, istraživanja, projekate na terenu, zagovaranja, lobiranja i obrazovanje. IUCN-ova misija je "utjecati, ohrabriti i pomoći društvima širom svijeta u očuvanju prirode i da se osigura da svaka upotreba prirodnih resursa bude pravedna i ekološki održiva"

Tokom proteklih decenija, IUCN je proširio svoj fokus izvan očuvanja ekoloških prilika i sada sadrži pitanja koja se odnose na rodnu ravnopravnost, smanjenje siromaštva, održivo poslovanje i sopstvene projekte. Za razliku od drugih međunarodnih nevladinih organizacija, IUCN sama po sebi ima za cilj mobilizaciju javnosti u podršci očuvanju prirode. Ona pokušava da utiče na akcije vlada, poslovnih i drugih interesnih grupa, kroz pružanje informacija i savjeta i kroz lobiranje i partnerstva. Organizacija je najpoznatija široj javnosti po sastavljanju i objavljivanju IUCN liste ugroženih vrsta, koja procjenjuje status očuvanja vrsta u svijetu.[2][3][4][5][6][7][8][9][10][11]

IUCN ima članstvo od preko 1.200 vladinih i nevladinih organizacija. Nekih 11.000 naučnika i stručnjaka učestvuje u radu IUCN komisija na dobrovoljnoj osnovi. Zapošljava oko 1.000 stalno zaposlenih iz više od 60 zemalja. Sjedište IUCN je u Glandu, Švicarska.

IUCN ima status posmatrača i konsultanta u Ujedinjenim nacijama, i ima ulogu u realizaciji nekoliko međunarodnih konvencija o zaštiti prirode i biološke raznolikosti. Uključena je u osnivanje World Wide fonda za prirodu i Centra za monitoring World Conservation . U prošlosti, IUCN je kritikovan za stavljanje interesa prirode ispred onih autohtonih naroda. U posljednjih nekoliko godina, njeni bliži odnosi s poslovnim sektorom su izazvali kontroverze.

IUCN je osnovana 1948. godine, a prethodno se zvala Međunarodna unija za zaštitu prirode (1948-1956) i Svjetska unija za zaštitu prirode (1990-2008). Puni pravni naziv je Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

IUCN-ova četvrt u Glandu, Švicarska.
Julian Huxley, prvi generalni direktor UNESCO-a, pokrenuo je inicijativu za osnivanje IUCN-a

IUCN je osnovan 5. oktobra 1948. godine i Fontainebleau, Francuska, kada su predstavnici vlada i organizacija za očuvanje potpisali formalni čin osnivanja Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUPN). Smatra se da je prvi gong vladinih i nevladinih organizacija. Inicijativa za uspostavljanje nove organizacije je došla iz UNESCO-a , a posebno od prvog generalnog direktora, britanskog biologa Julijana Huxleya . Julian Huxley, prvi generalni direktor UNESCO-a, preuzeo je inicijativu za uspostavu IUCN. Ciljevi nove unije su bili da podstiče međunarodnu saradnju u zaštiti prirode, za promociju nacionalnih i međunarodnih akcija i da se prikupljaju, analiziraju i distribuiraju informacije. U vrijeme osnivanja IUCN je jedina međunarodna organizacija sa fokusom na čitav spektar zaštite prirode (međunarodna organizacija za zaštitu ptica, sada BirdLife International, je osnovan 1922. godine.[12][13][14]

Rane godine: 1948-1956[uredi | uredi izvor]

IUCN počeo djelovati sa 65 članova. Njegov sekretarijat se nalazio u Briselu, a prva aktivnost je bio program fokusiran na čuvanje vrsta i staništa, povećanje i primjena znanja, unapređenje obrazovanja, promocija međunarodnih sporazuma i promocije očuvanja prirode. Pružanje solidne naučne osnove za akcije očuvanja prirode je centar svih aktivnosti; za uključivanje stručnjaka i naučnika, uspostavljene su posebne komisije.

IUCN i UNESCO su usko povezani. Uzajedničkoj organizaciji su od 1949. Konferencija o zaštiti prirode (Lake Success, SAD): u pripremi za ovu konferenciju po prvi put je priređena lista ozbiljno ugroženih vrsta, preteča IUCN Crvenoj liste ugroženih vrsta . U prvim godinama svog postojanja, finansiranje IUCN gotovo u potpunosti zavisilo o UNESCO-u, koji je bio primoran da privremeno smanji aktivnosti kada je ovaj neočekivano završio rad, 1954. godine.

IUCN je bio uspješan u angažiranju istaknutih naučnika i identifikaciji važnih pitanja kao što su štetno djelovanja pesticida na divlje životinje, ali mnoge ideje koje je razvio nisu pretvorena u akciju. To je uzrokovano nespremnostivom zaprekom da djeluje na dio vlada, neizvjesnosti IUCN mandata i nedostatak sredstava. Godine 1956. IUCN promenio ime u Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa.

Povećanje profila i priznanja: 1956-1965[uredi | uredi izvor]

Tokom 1950-ih i 1960-ih Europa je ušla u period ekonomskog rasta, a formalne kolonije su postale nezavisne. I jedno i drugo je imalo uticaj na rad IUCN. Kroz volontersko (tj. pro bono) uključivanje stručnjaka i njihovih komisija, IUCN je bio u mogućnosti da pokrene puno akcija, dok je još radio na niskim proračunima. Proširio je svoje odnose sa agencijama UN-a i uspostavio veze sa Vijećem Europe. Godine 1961., na zahtjev ECOSOC-a, Ekonomskog i socijalnog savjeta organizacije Ujedinjenih Nacija, IUCN je objavio prvu globalnu listu nacionalnih parkova i zaštićenih područja koja se od tada ažurira. IUCN je najpoznatiji po objavljivanju Crvene knjige o statusu očuvanja vrsta, koja je prvi put objavljena u 1964.

IUCN je počeo da igra ulogu u razvoju međunarodnih ugovora i konvencija, počevši sa afričkom Konvencija o očuvanju prirode i prirodnih resursa. Nova područja stručnosti postali su okolinsko pravo i odgovarajuća zakonska regulativa.

Afrika je bila prvi regionalni fokus očuvanja u akcijama IUCN. Afrika je bila u fokusu mnogih ranih projekata IUCN u oblasti očuvanja prirode. IUCN je podržao "Yellowstone model" upravljanja zaštićenim područjima, koji strogo ograničava ljudsko prisustvo i djelovanja u cilju zaštite prirode. IUCN i druge organizacije za očuvanje su kritikovani za zaštitu prirode protiv ljudi, a ne sa ljudima. Ovaj model je prvobitno primjenjuje u Africi i igrao ulogu u odluci da se uklone Maasai narod iz Serengeti Nacionalnog parka i Ngorongoro-a.

Da uspostavi stabilnu finansijsku osnovu za svoj rad, IUCN je učestvovao u uspostavljanju World Wildlife Fund 1961 (sada World Wide fond za zaštitu prirode WWF). WWF će raditi na prikupljanju sredstava, odnosima s javnošću i povećanju javne podrške. IUCN će nastaviti da se fokusira na pružanje utivaja nauke i podataka i razvijanje odnosa sa međunarodnim tijelima. Sredstva prikupljena od strane WWF će se koristiti za pokrivanje dijela operativnih troškove IUCN. Također, 1961. godine, sjedište IUCN je preselilo iz Belgije u Morges u Švicarskoj.

Konsolidacija svoju poziciju u međunarodnoj ekološkog pokreta: 1966-1975[uredi | uredi izvor]

Afrika je bila prvi regijski fokus konzervacijske aktivnosti IUCN-a
Sprečavanje ilegalne trgovine divljim životinjama je jedan od prioriteta IUCN-a
Mongolski konj Przewalski
Arabijski oriks
Kalifornijski kondor
Okean
Antartik
Šume mangrove: Primjeri ugroženih vrsta i ugroženih staništa koja su u fokusu IUCN programa

Javna zabrinutost za stanju životne sredine šezdesetih i sedamdesetih godina dovela je do uspostavljanja novih nevladinih organizacija, od kojih su neki (npr. Greenpeace i Friends of the Earth) također radile na globalnom nivou. Mnoge od ovih novih organizacija bile više aktivisti i kritičari prema vlastima od IUCN koji je ostao posvećen pružanju naučno zasnovanih savjeta vladama. Kao rezultat toga, IUCN je kritikovan od strane nekih kao staromodan i nebitan.

Članstvo IUCN i dalje raslo (od 200 je 1961. godine poraslo na 400 u 1974.), formalni položaj i utjecaj su povećani. Grantom iz Ford Foundation u 1969. omogućeno da povećanje sekretarijata i širenje poslovanja. Tokom 1960-ih, IUCN lobira u Generalnoj skupštini UN-a da se stvori novi status za NVO. Rezolucijom 1296, usvojena 1968. godine, odobren je "konsultativni" status nevladine organizacije. Sama IUCN je na kraju akreditovana sa šest organizacija UN-a. IUCN je jedna od nekoliko nevladinih organizacija koje su formalno uključene u pripreme Konferencije Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu (Stockholm, 1972.). Na Stockholmskoj konferenciji na kraju su usvojene tri nove međunarodne konvencije, aa IUCN je uključena u njihovu izradu i provedbu:

IUCN sklopio ugovor sa Programom za životu okoline Ujedinjenih naroda UNEP da pruža redovne komentare iz svijeta konzervacije. Prihodi ovog su generirani, a u kombinaciji sa sve većim prihodima preko WWF, stavilo organizacija na relativno zvučnu finansijsku osnovu, po prvi put od 1948. godine. Ovaj period je vodio u početak postepene promjene u IUCN-ov pristup očuvanju. Osiguranje opstanka staništa i vrsta ostali su glavni cilj, ali je rasla svijest da ekonomske i socijalne zahtjeve trebalo uzeti u obzir. IUCN je počeo da objavljuje smjernice o održivom razvoju. Godine 1975. Generalna skupština IUCN usvojila je rezoluciju da zadrži autohtone narode i zadovolji njihove tradicionalna prava u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima. Kao rezultat toga, IUCN je postao privlačniji organizacijama i vladama u zemljama u razvoju.

Svjetska strategija očuvanja 1975-1985[uredi | uredi izvor]

Krajem sedamdesetih, između svojih generalnih skupština i Kinshasi (1975.) i Ashkabadu (1978.), asocijacija IUCN je prošla kroz fazu turbulencije u upravljanju. Njen program rada i dalje raste, dijelom kao rezultat partnerstva s WWF-a. Godine 1978., IUCN je realizirao 137 projekata, uglavnom na globalnom jugu. Uključivanje predstavnika iz zemalja u razvoju i IUCN Vijeća, povećan je broj odbora i osoblja. U 1975. godini, IUCN je započeo aktivnosti na Svjetskoj strategiji za očuvanje prirode. Proces izrade – i razgovora sa uključenim agencijama UN-a doveo je do evolucije u razmišljanju i u IUCN-u i raste prihvatanje činjenice da očuvanje prirode zabranom ljudskog prisustva više nije djelotvorno. (Rasprava o balansu između stroge zaštite prirode i očuvanja kroz održivi razvoj će, međutim, i dalje u IUCN ući duboko u 1990-te.) Svjetska strategija očuvanja je pokrenuta u 35 zemalja, istovremeno 5. marta 1980. godine iz osnovnih principa i ciljeva za očuvanje širom svijeta, te prioritetima za nacionalne i međunarodnu akciju. Smatra se jednim od najutjecajnijih dokumenata u očuvanju prirode 20. stoljeća i jednim od prvih službenih dokumenata uvednih u koncept održivog razvoja. Od 1982., Strategiju prati Svjetska povelje o prirodi, koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nakon pripreme prema sugeszijama IUCN.

Godine 1980., IUCN i WWF su preselili u nove prostorije, koje dijele u Glandu, Švicarska . Ovo je označilo fazu bližu suradnju sa WWF-a. To je bila podrška WWF-a koja je omogućila djelovanje IUCN-a u vrijeme finansijske krize, 1980-1982. Bliske veze između IUCN i WWF su bile prekinute u 1985., kada je WWF odlučio da preuzmu kontrolu nad vlastitim projektima na terenu, koji je do tada bio vodio IUCN. Godine 1989. IUCN preselio u posebnu zgradu u Glandu, u neposrednoj blizini ureda koje je dijelio s WWF-a.

Održivi razvoj i regionalizacija: 1985-2000[uredi | uredi izvor]

Godine 1982., IUCN je uspostavio okrilje i za Centar za razvoj u okviru svojih sekretarijata. Centar je poduzeo projekte, kako bi se osiguralo da konzervacija prirode bude integrirana u razvojnu pomoć i ekonomsku politiku zemalja u razvoju. Tokom godina, on podržava razvoj nacionalnih strategija očuvanja u 30 zemalja. Nekoliko, nakon što su europske zemlje počele da usmjeravaju značajne količine bilateralne pomoći preko IUCN-projekata. Upravljanje ovim projekatima je prvenstveno upravlja osoblje IUCN-a, često surađujući sa novim regijskim i nacionalnim uredima, koje je IUCN uspostavio širom svijeta. Ovo je označilo pomak unutar organizacije. Ranije su volonterske komisije bile veoma uticajni, a zada Sekretarijat i njegovo osoblje počinju imati dominantnu ulogu. U početku, fokus vlasti je i dalje sa sjedištem u Švicarskoj, ali regionalni uredi i grupe regionalnih članova postepeno dobijaju veći uticaj, recimo u poslovanju.

Unatoč povećanoj pažnje za održivi razvoj, zaštita staništa i vrsta ostala je osnovna djelatnost IUCN. Posebni programi su razvijeni za Antarktik, tropske kišne šume i močvare, a IUCN proširuje svoje poslovanje u Latinskoj Americi. Godine 1991, IUCN (zajedno s UNEP i WWF) objavio je Brigu za Zemlju, koja je nasljednik Svjetske strategije za očuvanje prirode. Objavljena je u periodu do samita o Zemlji, UN Konferencije o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru. Svjetska Strategija za zaštitu, Briga za Zemlju i Strategija globalnog diversiteta (objavljena 1992.; UNEP, IUCN, i WRI) se smatraju veoma uticajnim u oblikovanju globalne agende okoliša. One su postavile temelje za Konvenciju o biološkoj raznolikosti, novi globalni sporazum za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti, koji je razvio UNEP, a uz podršku IUCN je usvojena Okvirna Konvencija o klimatskim promjenama i Agenda 21.

Socijalni aspekti očuvanja su sada integrirani u aktivnosti IUCN-a; projekti su počeli da vode računa o ulozi žena u upravljanju prirodnim resursima, a i vrednovanju znanja urođeničkih naroda koje imaju o svom prirodnom okruženju. Na Generalnoj skupštini u 1994., misija IUCN je preuređena u svoju sadašnju formulaciju, koja uključuje pravednu i ekološki održivo korištenje prirodnih resursa.

Bliže poslovnosti: 2000. do danas[uredi | uredi izvor]

Povećana pažnja za održivi razvoj kao sredstvo za zaštitu prirode, IUCN je približila korporativnom sektoru. A rasprava je počela o saradnji sa poslovnim sbijetom, uključujući i pitanje da li komercijalna kompanija može postati članica IUCN. Članice su odlučile protiv toga, ali je IUCN učinio nedozvoljeno partnerstvo sa Svjetskiom savjetom Business-a za održivi razvoj.

IUCN Global Business biodiverzitetni program (BBP) osnovan je 2003. Godine, program koji želi da se uključi poslovni sektori koji imaju značajan utjecaj na prirodne resurse i sredstva za život za promociju održivog korištenja prirodnih resursa. Najistaknutija suradnja poslovnog sektora i Programa za biodiverzitet je petogodišnja aktivnost IUCN, koja je počela s energetskom kompanijom Shell International u 2007. Cilj je bio da se ublaži uticaj operacija Shell-a na životnu sredinu. Partnerstvo je gotovo odmah došao pod vatreno osporavanje članova IUCN, posebno članova nevladinih organizacija, koje su se plašile za reputaciju IUCN-a. Na Svjetskom kongresu o konzervaciji (ranije IUCN-ovoj Generalnoj skupštini) u Barceloni i 2008. godine članovi NVO su podnijeli predlog za raskid ugovora sa Shell-om. Prijedlog je tijesnim nadglasavanjem – odbačen.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "About IUCN:IUCN's Vision and Mission". iucn.org. IUCN.
 2. ^ http://www.iucn.org/
 3. ^ About IUCN:IUCN's Vision and Mission. iucn.org. IUCN.
 4. ^ About IUCN. IUCN.
 5. ^ "About IUCN". IUCN. Pristupljeno 17. 11. 2014.
 6. ^ "Kenya: The Maasai Stand up to IUCN Displacement Attempts from their Forest". World Rainforest Movement. Arhivirano s originala, 27. 9. 2017. Pristupljeno 2. 12. 2014.
 7. ^ < "Environmentalists Spar Over Corporate m,Ties". Worldwatch. Pristupljeno 5. 12. 2014.[mrtav link]
 8. ^ Holdgate, M. (1999). The green web: a union for world conservation. Earthscan. str. 16–38. ISBN 1 85383 595 1.
 9. ^ Holdgate, M. (1999). The green web: a union for world conservation. Earthscan. str. 47–63. ISBN 1 85383 595 1.
 10. ^ Holdgate, M. (1999). The green web: a union for world conservation. Earthscan. str. 67–82. ISBN 1 85383 595 1.
 11. ^ Holdgate, M. (1999). The green web: a union for world conservation. Earthscan. str. 110–124. ISBN 1 85383 595 1.
 12. ^ Škrijelj R., Đug S. (2009): Uvod u ekologiju životinja.Prirodno-matematički fakultet Sarajevo, Sarajevo, ISBN 978 9958-592-03-4.
 13. ^ Hadžiselimović R., Maslić E. (1999): Osnovi etologije – Biologija ponašanja životinja i ljudi. Sarajevo Publishing, Sarajevo, ISBN 9958-21-091-6.
 14. ^ Hadžiselimović R. (2005): Bioantropologija – Biodiverzitet recentnog čovjeka. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-2-6.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]