Idi na sadržaj

Međunarodna unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa
International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN)
Logo IUCN
SkraćenicaIUCN
PrethodnikIUPN
Datum osnivanjaoktobar 1948, Fontainebleau, Francuska
VrstaMeđunarodna organizacija
StatusNezavisna
Cilj"Uticati, ohrabriti i pomoći društvima širom svijeta u očuvanju prirode i da se osigura da svaka upotreba prirodnih resursa bude pravedna i ekološki održiva"[1]
Glavno sjedišteGland, Rue Mauverney 28, 1196, Švicarska
Članstvo1.218 nevladinih organizacija
Generalni sekretarInger Andersen
Generalni direktor - PredsjednikZhang Xinsheng
Budžet114 miliona CHF/ 116 miliona US$ (2013)
Br. zaposlenih>1.000
Br. volontera>11.000
Veb-sajtiucn.org

Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources: IUCN) je međunarodna organizacija koja djeluje u oblasti zaštite prirode i održivog korištenja prirodnih resursa. To uključuje prikupljanje podataka i analize, istraživanja, projekate na terenu, zagovaranja, lobiranja i obrazovanje. IUCN-ova misija je "utjecati, ohrabriti i pomoći društvima širom svijeta u očuvanju prirode i da se osigura da svaka upotreba prirodnih resursa bude pravedna i ekološki održiva"

Tokom proteklih decenija, IUCN je proširio svoj fokus izvan očuvanja ekoloških prilika i sada sadrži pitanja koja se odnose na rodnu ravnopravnost, smanjenje siromaštva, održivo poslovanje i sopstvene projekte. Za razliku od drugih međunarodnih nevladinih organizacija, IUCN sama po sebi ima za cilj mobilizaciju javnosti u podršci očuvanju prirode. Ona pokušava da utiče na akcije vlada, poslovnih i drugih interesnih grupa, kroz pružanje informacija i savjeta i kroz lobiranje i partnerstva. Organizacija je najpoznatija široj javnosti po sastavljanju i objavljivanju IUCN liste ugroženih vrsta, koja procjenjuje status očuvanja vrsta u svijetu.[2][3][4][5][6][7][8][9][10][11]

IUCN ima članstvo od preko 1.200 vladinih i nevladinih organizacija. Nekih 11.000 naučnika i stručnjaka učestvuje u radu IUCN komisija na dobrovoljnoj osnovi. Zapošljava oko 1.000 stalno zaposlenih iz više od 60 zemalja. Sjedište IUCN je u Glandu, Švicarska.

IUCN ima status posmatrača i konsultanta u Ujedinjenim nacijama, i ima ulogu u realizaciji nekoliko međunarodnih konvencija o zaštiti prirode i biološke raznolikosti. Uključena je u osnivanje World Wide fonda za prirodu i Centra za monitoring World Conservation . U prošlosti, IUCN je kritikovan za stavljanje interesa prirode ispred onih autohtonih naroda. U posljednjih nekoliko godina, njeni bliži odnosi s poslovnim sektorom su izazvali kontroverze.

IUCN je osnovana 1948. godine, a prethodno se zvala Međunarodna unija za zaštitu prirode (1948-1956) i Svjetska unija za zaštitu prirode (1990-2008). Puni pravni naziv je Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa.

Historija

[uredi | uredi izvor]

Osnivanje

[uredi | uredi izvor]
IUCN-ova četvrt u Glandu, Švicarska.
Julian Huxley, prvi generalni direktor UNESCO-a, pokrenuo je inicijativu za osnivanje IUCN-a

IUCN je osnovan 5. oktobra 1948. godine i Fontainebleau, Francuska, kada su predstavnici vlada i organizacija za očuvanje potpisali formalni čin osnivanja Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUPN). Smatra se da je prvi gong vladinih i nevladinih organizacija. Inicijativa za uspostavljanje nove organizacije je došla iz UNESCO-a , a posebno od prvog generalnog direktora, britanskog biologa Julijana Huxleya . Julian Huxley, prvi generalni direktor UNESCO-a, preuzeo je inicijativu za uspostavu IUCN. Ciljevi nove unije su bili da podstiče međunarodnu saradnju u zaštiti prirode, za promociju nacionalnih i međunarodnih akcija i da se prikupljaju, analiziraju i distribuiraju informacije. U vrijeme osnivanja IUCN je jedina međunarodna organizacija sa fokusom na čitav spektar zaštite prirode (međunarodna organizacija za zaštitu ptica, sada BirdLife International, je osnovan 1922. godine.[12][13][14]

Rane godine: 1948-1956

[uredi | uredi izvor]

IUCN počeo djelovati sa 65 članova. Njegov sekretarijat se nalazio u Briselu, a prva aktivnost je bio program fokusiran na čuvanje vrsta i staništa, povećanje i primjena znanja, unapređenje obrazovanja, promocija međunarodnih sporazuma i promocije očuvanja prirode. Pružanje solidne naučne osnove za akcije očuvanja prirode je centar svih aktivnosti; za uključivanje stručnjaka i naučnika, uspostavljene su posebne komisije.

IUCN i UNESCO su usko povezani. Uzajedničkoj organizaciji su od 1949. Konferencija o zaštiti prirode (Lake Success, SAD): u pripremi za ovu konferenciju po prvi put je priređena lista ozbiljno ugroženih vrsta, preteča IUCN Crvenoj liste ugroženih vrsta . U prvim godinama svog postojanja, finansiranje IUCN gotovo u potpunosti zavisilo o UNESCO-u, koji je bio primoran da privremeno smanji aktivnosti kada je ovaj neočekivano završio rad, 1954. godine.

IUCN je bio uspješan u angažiranju istaknutih naučnika i identifikaciji važnih pitanja kao što su štetno djelovanja pesticida na divlje životinje, ali mnoge ideje koje je razvio nisu pretvorena u akciju. To je uzrokovano nespremnostivom zaprekom da djeluje na dio vlada, neizvjesnosti IUCN mandata i nedostatak sredstava. Godine 1956. IUCN promenio ime u Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa.

Povećanje profila i priznanja: 1956-1965

[uredi | uredi izvor]

Tokom 1950-ih i 1960-ih Europa je ušla u period ekonomskog rasta, a formalne kolonije su postale nezavisne. I jedno i drugo je imalo uticaj na rad IUCN. Kroz volontersko (tj. pro bono) uključivanje stručnjaka i njihovih komisija, IUCN je bio u mogućnosti da pokrene puno akcija, dok je još radio na niskim proračunima. Proširio je svoje odnose sa agencijama UN-a i uspostavio veze sa Vijećem Europe. Godine 1961., na zahtjev ECOSOC-a, Ekonomskog i socijalnog savjeta organizacije Ujedinjenih Nacija, IUCN je objavio prvu globalnu listu nacionalnih parkova i zaštićenih područja koja se od tada ažurira. IUCN je najpoznatiji po objavljivanju Crvene knjige o statusu očuvanja vrsta, koja je prvi put objavljena u 1964.

IUCN je počeo da igra ulogu u razvoju međunarodnih ugovora i konvencija, počevši sa afričkom Konvencija o očuvanju prirode i prirodnih resursa. Nova područja stručnosti postali su okolinsko pravo i odgovarajuća zakonska regulativa.

Afrika je bila prvi regionalni fokus očuvanja u akcijama IUCN. Afrika je bila u fokusu mnogih ranih projekata IUCN u oblasti očuvanja prirode. IUCN je podržao "Yellowstone model" upravljanja zaštićenim područjima, koji strogo ograničava ljudsko prisustvo i djelovanja u cilju zaštite prirode. IUCN i druge organizacije za očuvanje su kritikovani za zaštitu prirode protiv ljudi, a ne sa ljudima. Ovaj model je prvobitno primjenjuje u Africi i igrao ulogu u odluci da se uklone Maasai narod iz Serengeti Nacionalnog parka i Ngorongoro-a.

Da uspostavi stabilnu finansijsku osnovu za svoj rad, IUCN je učestvovao u uspostavljanju World Wildlife Fund 1961 (sada World Wide fond za zaštitu prirode WWF). WWF će raditi na prikupljanju sredstava, odnosima s javnošću i povećanju javne podrške. IUCN će nastaviti da se fokusira na pružanje utivaja nauke i podataka i razvijanje odnosa sa međunarodnim tijelima. Sredstva prikupljena od strane WWF će se koristiti za pokrivanje dijela operativnih troškove IUCN. Također, 1961. godine, sjedište IUCN je preselilo iz Belgije u Morges u Švicarskoj.

Konsolidacija svoju poziciju u međunarodnoj ekološkog pokreta: 1966-1975

[uredi | uredi izvor]
Afrika je bila prvi regijski fokus konzervacijske aktivnosti IUCN-a
Sprečavanje ilegalne trgovine divljim životinjama je jedan od prioriteta IUCN-a
Mongolski konj Przewalski
Arabijski oriks
Kalifornijski kondor
Okean
Antartik
Šume mangrove: Primjeri ugroženih vrsta i ugroženih staništa koja su u fokusu IUCN programa

Javna zabrinutost za stanju životne sredine šezdesetih i sedamdesetih godina dovela je do uspostavljanja novih nevladinih organizacija, od kojih su neki (npr. Greenpeace i Friends of the Earth) također radile na globalnom nivou. Mnoge od ovih novih organizacija bile više aktivisti i kritičari prema vlastima od IUCN koji je ostao posvećen pružanju naučno zasnovanih savjeta vladama. Kao rezultat toga, IUCN je kritikovan od strane nekih kao staromodan i nebitan.

Članstvo IUCN i dalje raslo (od 200 je 1961. godine poraslo na 400 u 1974.), formalni položaj i utjecaj su povećani. Grantom iz Ford Foundation u 1969. omogućeno da povećanje sekretarijata i širenje poslovanja. Tokom 1960-ih, IUCN lobira u Generalnoj skupštini UN-a da se stvori novi status za NVO. Rezolucijom 1296, usvojena 1968. godine, odobren je "konsultativni" status nevladine organizacije. Sama IUCN je na kraju akreditovana sa šest organizacija UN-a. IUCN je jedna od nekoliko nevladinih organizacija koje su formalno uključene u pripreme Konferencije Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu (Stockholm, 1972.). Na Stockholmskoj konferenciji na kraju su usvojene tri nove međunarodne konvencije, aa IUCN je uključena u njihovu izradu i provedbu:

IUCN sklopio ugovor sa Programom za životu okoline Ujedinjenih naroda UNEP da pruža redovne komentare iz svijeta konzervacije. Prihodi ovog su generirani, a u kombinaciji sa sve većim prihodima preko WWF, stavilo organizacija na relativno zvučnu finansijsku osnovu, po prvi put od 1948. godine. Ovaj period je vodio u početak postepene promjene u IUCN-ov pristup očuvanju. Osiguranje opstanka staništa i vrsta ostali su glavni cilj, ali je rasla svijest da ekonomske i socijalne zahtjeve trebalo uzeti u obzir. IUCN je počeo da objavljuje smjernice o održivom razvoju. Godine 1975. Generalna skupština IUCN usvojila je rezoluciju da zadrži autohtone narode i zadovolji njihove tradicionalna prava u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima. Kao rezultat toga, IUCN je postao privlačniji organizacijama i vladama u zemljama u razvoju.

Svjetska strategija očuvanja 1975-1985

[uredi | uredi izvor]

Krajem sedamdesetih, između svojih generalnih skupština i Kinshasi (1975.) i Ashkabadu (1978.), asocijacija IUCN je prošla kroz fazu turbulencije u upravljanju. Njen program rada i dalje raste, dijelom kao rezultat partnerstva s WWF-a. Godine 1978., IUCN je realizirao 137 projekata, uglavnom na globalnom jugu. Uključivanje predstavnika iz zemalja u razvoju i IUCN Vijeća, povećan je broj odbora i osoblja. U 1975. godini, IUCN je započeo aktivnosti na Svjetskoj strategiji za očuvanje prirode. Proces izrade – i razgovora sa uključenim agencijama UN-a doveo je do evolucije u razmišljanju i u IUCN-u i raste prihvatanje činjenice da očuvanje prirode zabranom ljudskog prisustva više nije djelotvorno. (Rasprava o balansu između stroge zaštite prirode i očuvanja kroz održivi razvoj će, međutim, i dalje u IUCN ući duboko u 1990-te.) Svjetska strategija očuvanja je pokrenuta u 35 zemalja, istovremeno 5. marta 1980. godine iz osnovnih principa i ciljeva za očuvanje širom svijeta, te prioritetima za nacionalne i međunarodnu akciju. Smatra se jednim od najutjecajnijih dokumenata u očuvanju prirode 20. stoljeća i jednim od prvih službenih dokumenata uvednih u koncept održivog razvoja. Od 1982., Strategiju prati Svjetska povelje o prirodi, koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nakon pripreme prema sugeszijama IUCN.

Godine 1980., IUCN i WWF su preselili u nove prostorije, koje dijele u Glandu, Švicarska. Ovo je označilo fazu bližu suradnju sa WWF-a. To je bila podrška WWF-a koja je omogućila djelovanje IUCN-a u vrijeme finansijske krize, 1980-1982. Bliske veze između IUCN i WWF su bile prekinute u 1985., kada je WWF odlučio da preuzmu kontrolu nad vlastitim projektima na terenu, koji je do tada bio vodio IUCN. Godine 1989. IUCN preselio u posebnu zgradu u Glandu, u neposrednoj blizini ureda koje je dijelio s WWF-a.

IUCN kategorije zaštićenih područja

[uredi | uredi izvor]

IUCN kategorije za zaštitu područja je sistem koji je razvila Međunarodna unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa radi klasifikacije zaštićenih područja. Organizacija ujedinjenih naroda i mnoge nacionalne vlade, priznaju ove kategorije kao globalni standard za definiranje i evidentiranje zaštićenih područja i kao takve se sve više ugrađuju u zakonodavstvo pojedinih država.[15]

Održivi razvoj i regionalizacija: 1985-2000

[uredi | uredi izvor]

Godine 1982., IUCN je uspostavio okrilje i za Centar za razvoj u okviru svojih sekretarijata. Centar je poduzeo projekte, kako bi se osiguralo da konzervacija prirode bude integrirana u razvojnu pomoć i ekonomsku politiku zemalja u razvoju. Tokom godina, on podržava razvoj nacionalnih strategija očuvanja u 30 zemalja. Nekoliko, nakon što su europske zemlje počele da usmjeravaju značajne količine bilateralne pomoći preko IUCN-projekata. Upravljanje ovim projekatima je prvenstveno upravlja osoblje IUCN-a, često surađujući sa novim regijskim i nacionalnim uredima, koje je IUCN uspostavio širom svijeta. Ovo je označilo pomak unutar organizacije. Ranije su volonterske komisije bile veoma uticajni, a zada Sekretarijat i njegovo osoblje počinju imati dominantnu ulogu. U početku, fokus vlasti je i dalje sa sjedištem u Švicarskoj, ali regionalni uredi i grupe regionalnih članova postepeno dobijaju veći uticaj, recimo u poslovanju.

Unatoč povećanoj pažnje za održivi razvoj, zaštita staništa i vrsta ostala je osnovna djelatnost IUCN. Posebni programi su razvijeni za Antarktik, tropske kišne šume i močvare, a IUCN proširuje svoje poslovanje u Latinskoj Americi. Godine 1991, IUCN (zajedno s UNEP i WWF) objavio je Brigu za Zemlju, koja je nasljednik Svjetske strategije za očuvanje prirode. Objavljena je u periodu do samita o Zemlji, UN Konferencije o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru. Svjetska Strategija za zaštitu, Briga za Zemlju i Strategija globalnog diversiteta (objavljena 1992.; UNEP, IUCN, i WRI) se smatraju veoma uticajnim u oblikovanju globalne agende okoliša. One su postavile temelje za Konvenciju o biološkoj raznolikosti, novi globalni sporazum za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti, koji je razvio UNEP, a uz podršku IUCN je usvojena Okvirna Konvencija o klimatskim promjenama i Agenda 21.

Socijalni aspekti očuvanja su sada integrirani u aktivnosti IUCN-a; projekti su počeli da vode računa o ulozi žena u upravljanju prirodnim resursima, a i vrednovanju znanja urođeničkih naroda koje imaju o svom prirodnom okruženju. Na Generalnoj skupštini u 1994., misija IUCN je preuređena u svoju sadašnju formulaciju, koja uključuje pravednu i ekološki održivo korištenje prirodnih resursa.

Bliže poslovnosti: 2000. do danas

[uredi | uredi izvor]

Povećana pažnja za održivi razvoj kao sredstvo za zaštitu prirode, IUCN je približila korporativnom sektoru. A rasprava je počela o saradnji sa poslovnim sbijetom, uključujući i pitanje da li komercijalna kompanija može postati članica IUCN. Članice su odlučile protiv toga, ali je IUCN učinio nedozvoljeno partnerstvo sa Svjetskiom savjetom Business-a za održivi razvoj.

IUCN Global Business biodiverzitetni program (BBP) osnovan je 2003. Godine, program koji želi da se uključi poslovni sektori koji imaju značajan utjecaj na prirodne resurse i sredstva za život za promociju održivog korištenja prirodnih resursa. Najistaknutija suradnja poslovnog sektora i Programa za biodiverzitet je petogodišnja aktivnost IUCN, koja je počela s energetskom kompanijom Shell International u 2007. Cilj je bio da se ublaži uticaj operacija Shell-a na životnu sredinu. Partnerstvo je gotovo odmah došao pod vatreno osporavanje članova IUCN, posebno članova nevladinih organizacija, koje su se plašile za reputaciju IUCN-a. Na Svjetskom kongresu o konzervaciji (ranije IUCN-ovoj Generalnoj skupštini) u Barceloni i 2008. godine članovi NVO su podnijeli predlog za raskid ugovora sa Shell-om. Prijedlog je tijesnim nadglasavanjem – odbačen.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
 1. ^ "About IUCN:IUCN's Vision and Mission". iucn.org. IUCN.
 2. ^ http://www.iucn.org/
 3. ^ About IUCN:IUCN's Vision and Mission. iucn.org. IUCN.
 4. ^ About IUCN. IUCN.
 5. ^ "About IUCN". IUCN. Pristupljeno 17. 11. 2014.
 6. ^ "Kenya: The Maasai Stand up to IUCN Displacement Attempts from their Forest". World Rainforest Movement. Arhivirano s originala, 27. 9. 2017. Pristupljeno 2. 12. 2014.
 7. ^ < "Environmentalists Spar Over Corporate m,Ties". Worldwatch. Pristupljeno 5. 12. 2014.[mrtav link]
 8. ^ Holdgate, M. (1999). The green web: a union for world conservation. Earthscan. str. 16–38. ISBN 1 85383 595 1.
 9. ^ Holdgate, M. (1999). The green web: a union for world conservation. Earthscan. str. 47–63. ISBN 1 85383 595 1.
 10. ^ Holdgate, M. (1999). The green web: a union for world conservation. Earthscan. str. 67–82. ISBN 1 85383 595 1.
 11. ^ Holdgate, M. (1999). The green web: a union for world conservation. Earthscan. str. 110–124. ISBN 1 85383 595 1.
 12. ^ Škrijelj R., Đug S. (2009): Uvod u ekologiju životinja.Prirodno-matematički fakultet Sarajevo, Sarajevo, ISBN 978 9958-592-03-4.
 13. ^ Hadžiselimović R., Maslić E. (1999): Osnovi etologije – Biologija ponašanja životinja i ljudi. Sarajevo Publishing, Sarajevo, ISBN 9958-21-091-6.
 14. ^ Hadžiselimović R. (2005): Bioantropologija – Biodiverzitet recentnog čovjeka. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-2-6.
 15. ^ IUCN: Kategorije zaštićenih područja - www.iucn.orgengleski: '

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]