Stadion pod Bijelim brijegom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Unbalanced scales.svg Neutralnost i/ili ispravnost ovog članka je osporena.
Molimo da prije uređivanja članka sporne rečenice razmatrate na stranici za razgovor.
Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.
Stadion pod Bijelim brijegom
Stadion HŠK Zrinjski.JPG
Stadion pod Bijelim brijegom - UEFA Nuvola apps mozilla.pngNuvola apps mozilla.png
Puni naziv Stadion HŠK Zrinjski
(Stadion pod Bijelim brijegom)
Lokacija Mostar, Bosna i Hercegovina
Koordinate 43°20′44″N 17°47′43″E / 43.34556°N 17.79528°E / 43.34556; 17.79528
Izgrađen 1971.
Vlasnik HŠK Zrinjski
Operator HŠK Zrinjski
Površina Trava
Kapacitet 25.000[1]
(9.000 sjedećih)
Dimenzije terena 105x70 m
Korisnici
FK Velež (1971–1992)
HŠK Zrinjski (1992–)
Reprezentacija BiH

Stadion pod Bijelim brijegom (službeni naziv: Stadion HŠK Zrinjski) višenamjenski je sportski stadion u Mostaru. To je najveći stadion u Hercegovini, a drugi po veličini u Bosni i Hercegovini (odmah poslije Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović - Hase" u Sarajevu).

Stadion[uredi | uredi izvor]

Stadion je prije postavljanja stolica imao kapacitet 25.000 mjesta za stajanje. Postavljeno je 9000 stolica, koliki je i kapacitet za Evropske utakmice. Ima veliku zapadnu i malu istočnu tribinu. Travnjak okružuje atletska staza tako da se na njemu mogu održavati i atletska takmičenja i mitinzi. Bijeli brijeg se nalazi u vlasništvu Grada Mostara. Do ratnog vihora koji je obuhvatio i Mostar 1992. godine na ovom stadionu je igrao dotadašnji jedini mostarski jugoslavenski prvoligaš FK Velež. Gradski stadion Mostar je bio jedan od najuređenijih u Jugoslaviji sa prekrasnim vrtom i spomenom obilježjem antifašističkim borcima Mostara (tzv "Raketa").

Stadion tokom rata[uredi | uredi izvor]

Stadion tokom rata se koristio kao sabirni centar i logor za nehrvate iz dijelova Mostara i Hercegovine koje je kontrolirao HVO. Sam stadion tokom rata su kontrolisale jedinice HV-a iz Splita i Dalmacije što je objelodanjeno video dokazima na javnim televizijama u BiH nakon 2000. godine.

Kontroverze oko stadiona[uredi | uredi izvor]

Zrinjski Mostar:
Klubovi:
Nogomet
Košarka - muškarci
Košarka - žene
Rukomet - muškarci
Rukomet - žene
Boks
Sportski objekti:
Stadion pod Bijelim Brijegom
Navijači:
Ultras
Rivaliteti:
Mostarski gradski derbi

Završetkom rata u Mostaru novoosnovana mostarska općina Jugozapad dodjeljuje stadion HŠK Zrinjskom koji je 1992. godine obnovio svoj rad u Međugorju i time Zrinjski dobija svoj dom za odigravanje domaćih utakmica u tadašnjoj ligi Herceg-Bosne, a kasnije i Bosne i Hercegovine. Kasnije je ovaj ugovor između općine Jugozapad-Mostar i uprave HŠK Zrinjskog produžen na 110. godina. Po registru kojeg vodi N/FSBiH gradski stadion u Mostaru nosi naziv Stadion HŠK Zrinjski i pripada istoimenom klubu. FK Velež je više puta tražio dozvolu za odigravanje svojih domaćih utakmica pod Bijelim brijegom. Politička situacija u Mostaru također Veležu onemogućava odigravanje domaćih utakmica na ovom stadionu iako je uprava FK Veleža N/FSBiH-u prijavila ovaj stadion kao svoj. Do riješenja ovog problema FK Velež koristi svoju alternativu: Stadion Vrapčići.

Galerija slika[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Kapacitet Stadiona pod Bijelim brijegom". hskzrinjski.ba. Pristupljeno 28. 7. 2015. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]