Klix.ba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Klix.ba
Logo portala Klix.ba.jpg
Web-adresa http://www.klix.ba
Slogan Saznaj više
Komercijalna? Da
Vrsta stranice Mediji
Registracija Nije potrebna, moguća
Dostupni jezik/-ci bosanski
Vlasnik InterSoft d.o.o. Sarajevo
Početak rada Oktobar 2000.
Trenutni status aktivno

Klix.ba je jedan od najposjećenijih bosanskohercegovačkih internet portala.[1] Nastao je 2000. godine kao Sarajevo-x.com, a promijenio naziv 2012. godine.[2] Svakodnevno donosi informacije i vijesti iz Bosne i Hercegovine i svijeta. Osnivač i vlasnik internet portala Klix.ba je web development firma iz Sarajeva InterSoft d.o.o. Sarajevo, čiji su vlasnici braća Dario Šimić i Mario Šimić.

Historija[uredi | uredi izvor]

Portal je nastao u oktobru 2000. godine pod nazivom Sarajevo-x.com, da bi u aprilu 2012. godine promijenio ime u Klix.ba s ciljem, kako regionalnog, tako i sadržajnog razvijanja. Od samog početka nije zamišljen kao samo sarajevski portal, kako ga je prvo ime definiralo, već kao bosanskohercegovački portal. U vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini pristup internetu imao veoma mali broj korisnika, tadašnji Sarajevo-x.com je od samog početka bio nezaobilazna web-stranica bh. internet pionira. Na početku su uglavnom objavljivane vijesti iz svijeta i to zabavnog sadržaja, bez politike i crne hronike. Brzo je uveden i forum, koji je sve do danas ostao najposjećeniji bosanskohercegovački internet forum. Kroz 12 godina, Klix.ba je od osnivanja konstantno rastao kako je rastao i broj internet korisnika u BiH.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Klix.ba uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitaoce o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde. Portal svojim tekstovima ukazuje na aktuelne probleme u različitim oblastima, s ciljem pozitivnih društvenih promjena, ali prije svega afirmira pozitivne vrijednosti, ljude i događaje koji doprinose stvaranju zdrave i pozitivne atmosfere u društvu. Sadržaj portala se od nastanka do danas konstantno povećavao i napredovao. Klix.ba je jedan od malobrojnih portala u Bosni i Hercegovini koji ima profesionalnu redakciju po uzoru na tradicionalne medije, dopisnike u svim većim gradovima BiH, proizvodi vlastiti sadržaj ili ga legalno kupuje od novinskih i fotoagencija. Danas se na Klixu objavi oko 150 vijesti dnevno. Klix.ba je vjerovatno jedini nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini iza kojeg ne stoji nijedna politička opcija, nevladina organizacija ili marketinška agencija, pa je sadržaj portala i zbog toga veoma privlačan čitaocima.

Statistika[uredi | uredi izvor]

Prema podacima Google Analyticsa za juni 2017. godine, samo desktop i mobilnu verziju portala Klix.ba posjetilo je 2,7 miliona jedinstvenih korisnika koji su ostvarili 50 miliona učitavanja stranica. Osim toga, Klix.ba aplikaciju za Android i iOS koristi više od 110.000 korisnika.

Klix.ba na Facebooku ima preko 350.000 fanova i jedna je od najaktivnijih Facebook stranica u BiH.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Najposjećenije stranice u Bosni i Hercegovini - alexa.com, učitano 3. oktobra 2013.
  2. ^ Klix.ba - O nama

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]