OpenOSPFD

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
OpenOSPFD logo sa Puffy maskotom

OpenOSPFD je novi demon rute (dodan u OpenBSD 3.7). Implementira Open Shortest Path First protokol korišten za redistribuiranje i izračunavanje rout tabli za unutrašnjost mreže. To je nakon OpenBGPDa sljedeći veliki korak za potpune rout sposobnosti u OpenBSD-u.

OSPF je trenutačno najčešće korišten IGP routing protokol, korišten je za kontrolu routing-a u sklopu veće mreže. Zajedno sa BGP-om čini mogućim da preusmjerava saobračaj u slučaju gubitka linka koji rezultira u višem stepenu dostupnosti.

OpenOSPFD na FreeBSD-u[uredi | uredi izvor]

OpenOSPFD je slobodna implementacija Open Shortest Path First Protocol-a. To omogućuje običnim mašinama da se mogu koristiti kao usmjerivači (router) za razmjenu ruta s drugim sistemima koji govore/koriste OSPF protokol.

Da bi ste instalirali port kucajte u konzoli ove komande: cd /usr/ports/net/openospfd-devel/ && make install clean
Da bi ste dodali paket kucajte u konzoli ovu komandu: pkg_add -r openospfd-devel

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak OpenOSPFD koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.