Idi na sadržaj

MiniBSD

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
MiniBSD
Razvijateljgmarco, vic, flag, luca, dave
Grupa OS-aBSD
Radno stanjeNije u razvoju
Izvorni modelOpen source
Najnovija
stabilna verzija
4.11 / {23. juni 2008
Podržane
platforme
i386
LicencaBSD licenca
Službeni veb-sajtminibsd.org

MiniBSD je projekt za razvoj skupine skripti koja smanjuje postojeći FreeBSD sistem u miniBSD distribuciju male veličine pogodne za male medije poput USB olovki i CF kartica.

Veličina distribucije je obično 12-15 MB (i može stati na 16 MB flash karticu) sadrži sve što vam je obično potrebno da bi koristili kompletan FreeBSD sistem na ugodan način. Ova distribucija je na pola puta između PicoBSD sistema (veličine jedne diskete) i NanoBSD-a ili penBSD-a.

miniBSD projekt snabdijeva setom skripti koje, startajući sa pokrenutim FreeBSD sistemom (4.x, 5.x, 6.x i -CURRENT), automatski sabere potrebne binarne, libs, config datoteke i konačno napravi disk image koji se može kopirati na CF karticu ili USB olovku.

miniBSD se trenutno koristi u mnogim podešenim konfiguracijama u različitim produkcionim okruženjima. Podrobno je testiran na EPIA matičnim pločama ali bi trebao da radi fino na svakom i386 kompatibilnom sistemu sa FreeBSD-om. Najpogodniji je izvor za razvoj router-a, bridge-a, firewall-a i vpn gateway-a.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]