Idi na sadržaj

Gateway

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gateway je uređaj koji se nalazi u čvoru računarske mreže, služi za komuniciranje sa nekom drugom mrežom koja koristi drukčiji mrežni protokol. Zadatke gateway-a može izvršavati i računar. Drugi naziv za gateway je i prevodilac protokola. Posao koji izvršava gateway nije jednostavan, u principu najbitnija stvar koju radi je priključivanje na mrežu s drugom vrstom protokola, naprimjer gateway je u mogućnosti povezati TCP/IP mrežu na IPX/SPX mrežu.

Gateway Protokoli[uredi | uredi izvor]

Gateway protokoli se koriste za razmjenu informacija sa drugim gateway-ima na što brži i pouzdani način. Internet omogućava dva tipa gateway-a: core i non-core. Svi core gateway-i su upravljani preko Internet Network Operations Center (INOC). Non-core gateway-i nisu upravljivi od ovoga centra, ali jesu od vanjske grupe. Korporacije i edukaciske institucije koriste non-core gateway-e. Početak core gateway-a je iz ARPANET, gdje svaki čvor je pod kontrolom vladajuće agencije. ARPANET naziva ih stub gateways, dok je bilo koji gateway koji nije pod direktnom kontrolom (non-core u Internet terminu) se naziva nonrouting gateway. Gateway-to-Gateway (GGP), se koristi izmedju core gateway-a. GGP obično služi za širenje informacija o non-core gateway-ima prikačenih na svaki core gateway, omogućavajući da se routing tabla izgradi. Termin autonomous system je jedna struktura koja je prikačena na mrežu, ali je nevidljiva ostalim djelovima mreže. Između mreža, metod prenosa informacija između unutrašnjih gateway-ja se koristi Routing Information Protocol (RIP), i on je Interior Gateway Protocols (IGPs). Na internetu, dva vanjska gateway-a koriste Exterior Gateway Protocol (EGP).

Internet of Things (IoT) Gateway[1][2] donosi premoštavanje jaza između uređaja na raznim lokacijama (fabrika, kuća...), Oblak (Cloud), gdje se podaci prikupljaju, smještaju i manipulišu pomoću aplikacija u organizaciji, i korisničke opreme: pametni telefoni, tableti i drugo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "IoT Gateway: Industrial PCs, Fanless Embedded PCs - ADLINK Technology". www.adlinktech.com. Arhivirano s originala, 17. 5. 2017. Pristupljeno 3. 5. 2017.
  2. ^ "Internet of Things Global Standards Initiative". ITU (jezik: engleski). Pristupljeno 3. 5. 2017.