Gateway

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Gateway je uređaj koji se nalazi u čvoru računarske mreže, služi za komuniciranje sa nekom drugom mrežom koja koristi drukčiji mrežni protokol. Zadatke gateway-a može izvršavati i računar. Drugi naziv za gateway je i prevodilac protokola. Posao koji izvršava gateway nije jednostavan, u principu najbitnija stvar koju radi je priključivanje na mrežu s drugom vrstom protokola, naprimjer gateway je u mogućnosti povezati TCP/IP mrežu na IPX/SPX mrežu.

Gateway Protokoli[uredi | uredi izvor]

Gateway protokoli se koriste za razmjenu informacija sa drugim gateway-ima na što brži i pouzdani način. Internet omogućava dva tipa gateway-a: core i non-core. Svi core gateway-i su upravljani preko Internet Network Operations Center (INOC). Non-core gateway-i nisu upravljivi od ovoga centra, ali jesu od vanjske grupe. Korporacije i edukaciske institucije koriste non-core gateway-e. Početak core gateway-a je iz ARPANET, gdje svaki čvor je pod kontrolom vladajuće agencije. ARPANET naziva ih stub gateways, dok je bilo koji gateway koji nije pod direktnom kontrolom (non-core u Internet terminu) se naziva nonrouting gateway. Gateway-to-Gateway (GGP), se koristi izmedju core gateway-a. GGP obično služi za širenje informacija o non-core gateway-ima prikačenih na svaki core gateway, omogućavajući da se routing tabla izgradi. Termin autonomous system je jedna struktura koja je prikačena na mrežu, ali je nevidljiva ostalim djelovima mreže. Između mreža, metod prenosa informacija između unutrašnjih gateway-ja se koristi Routing Information Protocol (RIP), i on je Interior Gateway Protocols (IGPs). Na internetu, dva vanjska gateway-a koriste Exterior Gateway Protocol (EGP).

Internet of Things (IoT) Gateway[1][2] donosi premoštavanje jaza između uređaja na raznim lokacijama (fabrika, kuća...), Oblak (Cloud), gdje se podaci prikupljaju, smještaju i manipulišu pomoću aplikacija u organizaciji, i korisničke opreme: pametni telefoni, tableti i drugo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "IoT Gateway: Industrial PCs, Fanless Embedded PCs - ADLINK Technology". www.adlinktech.com. Pristupljeno 2017-05-03. 
  2. ^ "Internet of Things Global Standards Initiative". ITU (jezik: en-US). Pristupljeno 2017-05-03.