DesktopBSD

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
DesktopBSD
Desktop bsd logo.png
Razvijatelj Peter Hofer, Daniel Seuffert
Grupa OS-a BSD
Radno stanje Razvija se
Izvorni model Open source
Najnovija
stabilna verzija
1.7 / 7. septembar 2009
Vrsta kernela Monolitni
Korisnički
interfejs
KDE
Licenca BSD licenca
Službena
web stranica
dekstopbsd.net

DesktopBSD je slobodni operativni sistem iz grupe BSD sistema, teži da bude stabilan i moćan OS za desktop korisnike. Kombinira stabilnost FreeBSD-a, korisnički interfejs i funkcionalnost KDE-a i jednostavnost specijalno razvijenog softvera da bi proizveli sistem da je lahak za instalaciju i korištenje. Takođe, ukoliko ste programer i želite da saznate kako DesktopBSD radi ili da ga izmjenite prema vašim potrebama, možete skinuti čitav izvorni kod.

Ciljevi[uredi | uredi izvor]

Glavni cilj DesktopBSD-a je da proizvede desktop operativni sistem koji je lak za korištenje, ali da i dalje ima svu funkcionalnost i moć/snagu BSD-a. Drugačije rečeno, DesktopBSD želi da napravi operativni sistem koji će podržavati većinu potreba za desktop korisnike, kao što je laka instalacija softvera, konfigurisanje power menedžmenta na mobilnim uređajima ili dijeljenje jedne internet konekcije. Da bi bio bolje u stanju da ispuni taj cilj, veoma su im potrebni korisnici koji šalju različite prohtjeve/pitanja, ideje za poboljšanja ili učešće u razvoju sistema.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]