Gregory Goyle

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gregory Goyle
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Goyle.jpg
Rodmuškarac
DomSlytherin
Čistoća krvičista krv
VjernostInkvizitorski odred
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaGregory Goyle (r. 1980.) je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru. Prijatelj je Draca Malfoya kojeg uvijek slijedi uokolo i izvršava njegove naredbe. Čini se da nije previše inteligentan te da mu nedostaje talenta za magiju pa koristi samo svoju veličinu i snagu kako bi gnjavio ostale učenike ili prestrašio one koji su prijetnja Malfoyu. Malfoy je natuknuo da Goyle ne zna čitati.

Goyle se obično spominje zajedno s Vincentom Crabbeom koji je njegov prijatelj. Goyle je predstavljen kao manje inteligentni član dvojca. Jedva je prošao završne ispite na kraju prve godine, a na petoj godini nije znao odgovoriti Dolores Umbridge na jednostavno pitanje u vezi Hagridovih predavanja. Goyle je, kao i Crabbe, pao na ispitu iz Obrane od mračnih sila za Č.A.S. na svojoj petoj godini. Njegov je otac, Goyle stariji smrtonoša.

Goyle je započeo školovanje u školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu 1991. s Crabbeom i Malfoyem. U Harry Potteru i Redu feniksa pridružio se Inkvizitorskom odredu.

Na kraju Harry Pottera i Princa miješane krvi Crabbe i on se osjećaju prilično usamljeno zbog odlaska njihovog vođe i prijatelja Draca Malfoya prije kraja školske godine.