Školski predmeti u Hogwartsu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Škola vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu je imaginarna škola koja je glavno mjesto radnje romana o Harry Potteru autorice J. K. Rowling. U školi je zaposleno nekoliko učitelja (profesora), koji su se usavršili za određene predmete. Neki predmeti su obavezni, a neki izborni. Učenici su obavezni na kraju druge godine izabrati još najmanje dva predmeta koja će slušati na trećoj godini. Nakon Č.A.S.-ova, koje pišu na kraju pete godine, učenici biraju koje će predmete nastaviti slušati za ispite iz O.Č.I.-ju na šestoj i sedmoj godini.

Obavezni predmeti[uredi | uredi izvor]

Preobrazba[uredi | uredi izvor]

Umjetnost preobražavanja, mogućnost promjene izgleda i oblika, a ponekad čak i stvaranje novih predmeta. Vještina za koju su potrebni velika koncentracija, precizni zamah štapića i izgovaranje isparavne inkantacije. Čarolije slušaju učenici od prve do pete godine, a za predavanja za O.Č.I. su izborni predmet (ako se postigne dovoljno dobar rezultat na ČAS-ovima).

Albus Dumbledore je predavao Preobrazbu prije nego što je postao direktor. Trenutna profesorica preobrazbe je Minerva McGonagall, iako bio ona, sada kad više nema Dumbledorea mogla postati nova direktorica, a na mjestu predavača bi je mogao zamijeniti neko drugi.

Odbrana od mračnih sila[uredi | uredi izvor]

Popis profesora Odbrane[uredi | uredi izvor]

Bila je zaposlena u školi pedeset godina prije početka radnje romana o Harryju Potteru. Lord Voldemort je neuspješno pokušao dobiti posao nakon njenog odlaska u penziju.
Quirrell je godinu prije početka Harryjevog školovanja u Hogwartsu uzeo slobodnu godinu kako bi putovao Evropom. Učenici ga nisu poštivali. Umro je na kraju školske godine od posljedica "nošenja" Voldemortove duše u svoj tijelu.
Lockhartova karijera profesora Odbrane od mračnih sila završila je kad se na njega odbila čarolija brisanja pamćenja. Prevezen je u Bolnicu svetog Munga za magične ozljede i bolesti zbog amnezije. Mnogi učenici i radnici škole bili su sretni zbog njegovog odlaska.
Lupin je dao otkaz kad se saznalo da je vukodlak. Severus Snape je zamijenio Lupina tokom barem jednog predavanja te školske godine (zbog punog mjeseca). Za otkaz se zapravo odlučio kad ga je Snape razotkrio kao vukodlaka pred školom, ali i pred roditeljima učenika. Jedan od boljih profesora Odbrane.
Otkriveno je da je zapravo Barty Crouch ml. oteo pravog Moodya te je koristio višesokovni napitak kako bi izgledao kao on.
Harry Potter je tokom Umbridgičine vladavine održavao tajnu nastavu Odbrane od mračnih sila zato što je Umbridgeova insistirala na tome da podučava samo teoriju. Strogo je kažnjavala Harryja tokom školske godine, a na kratko vrijeme preuzela je i vođenje škole od Dumbledorea. Otpuštena je nakon što je Voldemortov napad u Ministarstvu Magije pokazao da je potrebno praktično znanje Odbrane od mračnih sila.
Snape je preuzeo mjesto učitelja odbrane od mračnih sila, a na mjestu učitelja čarobnih napitaka ga je zamijenio Horace Slughorn. Pobjegao je iz škole nakon bitke u Hogwartsu.
Snape postaje direktor. Amycus preuzima odbranu od mračnih vještina koja postane samo "mračne vještine". Oboje su Vldemortovi sljedbenici.

Čarolije[uredi | uredi izvor]

Vještina kontroliranja predmeta i stvaranja raznih čudesa izgovaranjem prave inkantacije i ispravnim zamahom štapića. Predavanja čarolija su jedna od bučnijih; grupa učenika koja vježba čaroliju kojom mogu pomicati predmete ili uzrokovati smijeh kod drugih ljudi stvara mnogo buke čak i kad im dobro ide. Čarolije slušaju učenici od prve do pete godine, a za predavanja za O.Č.I. su izborni predmet (ako se postigne dovoljno dobar rezultat na ČAS-ovima).

Filius Flitwick je sadašnji profesor Čarolija. J. K. Rowling je rekla da bi podučavala Čarolije kad bi mogla predavati u Hogwartsu.

Čarobni napici[uredi | uredi izvor]

Sposobnost i znanje spravljanja raznih kompliciranih i jednostavnijih napitaka. Od prve do šesta knjige je predavao prof. Severus Snape, a u šestoj prof. Horace Slughorn. Obavezni predmet od prvog do petog razreda, a kasnije izborni.

U Hogwartsu se astronomija više bavi nomenklaturom što je čini sličnijom astrologiji. Učenici moraju učiti imena zvijezda i planeta, ali i njihove položaje i kretanja. Predavanja iz Astronomije se održavaju na najvišem tornju dvorca svake srijede i uključuju promatranje neba teleskopom (svaki učenik mora posjedovati vlastiti teleskop). Astronomija je obavezan predmet od prve do pete godine školovanja u Hogwartsu. Nakon toga polažu se ČAS-ovi i ako učenik dobije potrebnu ocjenu može nastaviti pohađati predmet.

Historija magije[uredi | uredi izvor]

Historija magije predaje profesor Binns, jedini duh među učiteljima. Binns na svojim predavanjima samo priča i uopće se ne obazire na činjenicu da ga zapravo niko (osim Hermione Granger) ne sluša.

Travarstvo[uredi | uredi izvor]

Proučavanje magičnih biljaka i načina brige (ili borbe) o njima. Predavanja travarstva se odvijaju u staklenicima na zemljištu škole. Učenici prve godine predavanja slušaju samo u stakleniku br.1., a na drugoj godini odlaze u staklenik br.3. u kojem se nalaze opasnije biljke. Travarstvo je obavezan predmet od prve do pete godine, a nakon toga učenik može nastaviti slušati predmet ako dobije dovoljnu ocjenu iz ČAS-a. Travarstvo je tijesno vezano uz Čarobne napitke, zbog čarobnih biljaka za koje se čini da postoje kako bi se iz njih dobili korisni sastojci.

Travarstvo predaje profesorica Sprout.

Izborni predmeti[uredi | uredi izvor]

Aritmancija[uredi | uredi izvor]

Grana magije koja se bavi magičnim svojstvima brojeva. Aritmanciju ne slušaju ni Harry Potter ni Ron Weasley, ali to je najdraži predmet Hermione Granger. Jedino što znamo o ovom predmetu je da je jako težak - i zato privlačan Hermioni - i da su predavanja aritmancije u isto vrijeme kao i predavanja Proricanja sudbine. To je izborni predmet od treće do sedme godine.

Aritmanciju predaje profesorica Vector.

Astronomija[uredi | uredi izvor]

U Hogwartsu se astronomija više bavi nomenklaturom što je čini sličnijom astrologiji. Učenici moraju učiti imena zvijezda i planeta, ali i njihove položaje i kretanja. Predavanja iz astronomije se održavaju na najvišem tornju dvorca svake srijede i uključuju promatranje neba teleskopom (svaki učenik mora posjedovati vlastiti teleskop). Astronomija je obavezan predmet od prve do pete godine školovanja u Hogwartsu. Nakon toga polažu se ČAS-ovi i ako učenik dobije potrebnu ocjenu može nastaviti pohađati predmet.

Tako je naprimjer Harry na prvoj godini morao naučiti imena svih Jupiterovih mjeseca; na petoj godini ponovno piše esej o činjenicama vezanima za njih kao naprimjer da je Evropa prekrivena ledom i da na Iou ima puno vulkana. Za ispit iz ČAS-ova na petoj godini svi učenici moraju ispuniti slijepu kartu neba.

Astronomiju trenutno predaje profesorica Sinistra

Bezjačke studije[uredi | uredi izvor]

Proučavanje bezjaka, ne-magičnih ljudi, uključuje pisanje eseja kao što je "Zašto bezjaci trebaju struju". Bezjačke studije se smatraju laganim predmetom, ali Percy Weasley smatra da je za čarobnjaka važno znati kako funkcionira ne-magična zajednica. Hermione Granger je uzela taj predmet iako ona zna sve o bezjacima zato što je cijela njena porodica ne-magična. Rekla je da želi saznati kako čarobnjaci gledaju na bezjake, ali odustala je od tog predmeta na trećoj godini zbog previše predmeta.

Drevne rune[uredi | uredi izvor]

Većim dijelom teoretski predmet koji proučava zapise pisane runama i jezike magije. Za sada znamo samo dvije riječi i njihove prijevode koje je Hermione Granger naučila na satu:

  • ehwaz, znači "partnerstvo"
  • eihwaz, znači "odbrana"

Hermione je te dvije riječi zamijenila na ispitu iz ČAS-a.

Proricanje sudbine[uredi | uredi izvor]

Za proricanje sudbine se koriste različite metode kao što su kristalne kugle, listići čaja, tumačenje snova i čitanje iz dlana.

Pristaše ovog predmeta tvrde da je za proricanje sudbine potrebno imati urođeni dar i da se proricanje ne može naučiti iz knjiga. Drugi taj predmet smatraju posve nevažnim i nepotrebnim. Među tim kritičarima su i Minerva McGonagall i Hermione Granger. Profesor Dumbledore je čak razmišljao o izbacivanju 'Proricanja' iz školskog programa, ali se predomislio nakon razgovora sa Sibyll Trelawney. Proricanje sudbine je izborni predmet od treće do sedme godine.

Proricanje trenutno predaju Sibyll Trelawney i Firenzo. Kad je Dolores Umbridge otpustila profesoricu Trelawney (HP5) na njeno mjesto došao je kentaur Firenzo. U šesto knjizi Dumbledore je dopustio i Firenzu i Trelawneyici da predaju Proricanje.

Briga za magična stvorenja[uredi | uredi izvor]

Učenje o načinu brige za magična stvorenja. Predavanja se održavaju izvan dvorca. Briga je izborni predmet od treće do sedme godine školovanja.

Između Harryjeve druge i treće godine učitelj Brige za magična stvorenja, profesor Kettleburn, je otišao u penziju, a na mjestu predavača ga je zamijenio Rubeus Hagrid. Tokom Hagridova dva duža izbivanja zamijenila ga je profesorica Grubly-Plank. Na predavanjima se uči o Hipogrifima, Šnjofavcima, Testralima i Praskavim repanima.

Oklumencija[uredi | uredi izvor]

Grana magije koja se bavi zatvaranjem uma kako bi se spriječilo da neko nasilno uđe u um i dobije mogućnost čitanja tuđih misli i osjećaja. Severus Snape je vrsni oklument. Suprotnost oklumencije je legilimencija.

Treba istaknuti da oklumencija nije predmet koji se nudi učenicima kao izborni. Harry Potter je učio oklumenciju na posebnim satovima kod Severusa Snapea na zahtjev Albusa Dumbledorea.

Letenje[uredi | uredi izvor]

Učenje korištenja začaranih metli. Satove letenja vjerovatno pohađaju samo učenici prve godine.

Letenje podučava Madam Hooch. Ona je i sutkinja na metlobojskim utakmicama, iako ulogu suca ponekad preuzima i ostalo osoblje, kao na primjer Severus Snape koji je sudio utakmicu Hufflepuffa i Gryffindora na Harryevoj prvoj godini.

Aparacija[uredi | uredi izvor]

Aparacija je umjetnost magičnog nestajanja s jednog mjesta i pojavljivanja na drugom mjestu. Za aparatiranje je potrebna dozvola koja se može legalno steći sa 17 godina. Aparacija je opasna ako se nepravilno izvodi: dijelovi tijela se mogu odvojiti, a ta se neugodna nuspojava naziva "cijepanje". Tako je Ron Weasley pao na prvom ispitu iz aparacije zato što je iza sebe ostavio pola obrve. Ozbiljniji se incident dogodio još na vježbama kad se Susan Bones rascijepila, ostavljajući iza sebe nogu, koju joj je na svu sreću brzo "pričvrstilo" školsko osoblje.

Učenici koji imaju 17 godina ili će početka sljedeće školske godine navršiti 17 godina mogu krenuti na tečaj aparacije koji traje 12 tjedana i započinje nakon Božićnih praznika. Aparaciju predaje Wilkie Twycross, učitelj kojeg je odobrilo Ministarstvo.