Idi na sadržaj

Rubeus Hagrid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rubeus Hagrid
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
Boja očijucrna
DomGryffindor
Čistoća krvipolu-div
VjernostRed feniksa
Hogwarts
GlumacRobbie Coltrane
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaRubeus Hagrid (r. 6. decembra, o. 1928.) je zamišljeni lik iz serije romana o Harry Potteru. Gotovo je uvijek oslovljavan prezimenom. Hagrid je čuvar ključeva i posjeda u Hogwartsu i profesor briga za magična stvorenja.

Dvaput je viši, i gotovo triput širi od prosječnog čovjeka. Voli 'obične' životinje i magična stvorenja, a pogotovo one neobične i opasne. J. K. Rowling je rekla da se Hagrid ne zanima za pitoma magična stvorenja zato što u tome ne vidi izazov.

U filmovima, koji se temelje na romanima o Harry Potteru, Hagrida glumi škotski glumac Robbie Coltrane, a u nekim scenama gdje bi trebala biti naglašena njegova visina Hagrida glumi bivši engleski igrač ragbija, Martin Bayfield. JKR je izjavila da je zamišljala upravo Coltranea u ulozi Hagrida dok je pisala romane.

Radna mjesta[uredi | uredi izvor]

  • Član Reda Feniksa
  • Lovočuvar u Hogwartsu
  • Profesor Brige za magična stvorenja

Uloga u priči[uredi | uredi izvor]

Hagrid i Harry[uredi | uredi izvor]

U Harryju Potteru i Kamenu mudraca Dumbledore je Hagridu dao zadatak da spasi malog Harryja iz ostataka kuće njegovih roditelja nakon što ih je ubio Lord Voldemort, a kasnije (nakon 10 godina) je ponovno dobio zadatak da pronađe Harryja i da mu pomogne kupiti sve potrepštine za školu i uvede ga u čarobnjački svijet.

Hagridovi kućni ljubimci[uredi | uredi izvor]

Aragog[uredi | uredi izvor]

Životinje u djelima o Harryju Potteru
Aragog1.jpg
Aragog
Rod mužjak
Vrsta Akromantula
Vlasnik Rubeus Hagrid
Posebne moći može govoriti
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Odaja tajni

Aragog (1942.-1997.) je bio Akromantula, ogroman pauk. Hagrid ga je imao još u Hogwartsu, i držao ga je skrivenog u jednom ormaru. Otkrivanje pauka je bilo jedan od razloga Hagridovog izbacivanja iz škole; kad je Tom Riddle optužio Hagrida da je Slytherinov baštinik, sumnja je pala i na Aragoga kao baštinikovo čudovište, koje je zapravo bilo bazilisk.

Nako što je Hagrid izbačen iz Hogwartsa, Aragog je živio u Zabranjenoj šumi. Hagrid mu je čak pronašao i družicu, Mosag, sa kojom je Aragog imao mnogo potomaka pa je postao vođa cijele kolonije Akromantula. Bio je zahvalan Hagridu pa je zabranio svojoj djeci da ga napadnu i pojedu (ali zabrana se nije odnosila na nikoga drugog što su Harry, Ron i Očnjak doznali na teži način u Odaji Tajni). Aragog je do kraja života ostao u šumi, polako je oslabio i oslijepio i umro je u Princu miješane krvi. Hagrid ga je pokopao kraj kolibe, u pratnji Harryja i Horacea Slughorna.

Očnjak[uredi | uredi izvor]

Životinje u djelima o Harryju Potteru
Ocnjak1.jpg
Očnjak
Rod mužjak
Vrsta pas
Vlasnik Rubeus Hagrid
Posebne moći nepoznate
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca

Očnjak (Fang) je veliki lovački pas, i čini se da je uz iznimku svoje veličine sasvim običan pas. I dok je Očnjakov izgled zastrašujuć on je zapravo, Hagridovim riječima - kukavica. Čini se da Očnjak najviše voli Harryja.

Bundi[uredi | uredi izvor]

Životinje u djelima o Harryju Potteru
Bundi1.jpg
Bundi
Rod mužjak
Vrsta troglavi pas
Vlasnik Rubeus Hagrid
Posebne moći muzika ga uspavljuje
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca

Bundi (Fluffy) je troglavi pas kojeg je Hagrid iskoristio za čuvanje propadališta koje vodi do podzemne odaje u kojoj je bio sakriven Kamen mudraca u Harryju Potteru i Kamenu mudraca. Jedini način da se prođe pokraj Bundija je bio da ga se uspava sviranjem.

U Kamenu mudraca je profesor Quirrell prošao pokraj Bundija svirajući harfu, a Ron, Harry i Hermiona su koristili frulu koju je Harryju dao Hagrid.

U knjizi je Hagrid kupio Bundija od nekog Grka kojeg je sreo u pubu, a u filmu ga je dobio od nekog Irca. J. K. Rowling je u jednom intervjuu rekla da je Bundi, jednom kad više nije morao čuvati Kamen pušten u Zabranjenu šumu. Bundi je inspiriran Kerberom, troglavim mitskim psom, kojeg, kao i Bundija, uspavljuje muzika.

Norberta[uredi | uredi izvor]

Životinje u djelima o Harryju Potteru
Norbert1.jpg
Norberta (prije Norbert)
Rod ženka
Vrsta zmaj (norveški kukudrilo)
Vlasnik Charlie Weasley (prije Rubeus Hagrid)
Posebne moći riga vatru
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca

Norberta je zmajica (norveški kukudrilo) koju je Hagrid dobio još kao jaje. Ministarstvo magije vodi zmajska jaja kao zabranjenu robu A-klase. Nakon što se izlegla, postajala je sve veća i opasnija pa su Harry, Ron i Hermiona nagovorili Hagrida da Norbertu da Ronovom starijem bratu, Charlieju koji proučava zmajeve u Rumuniji. Kad se Norberta izlegla, Hagrid je mislio da je riječ o muškom zmaju, pa ju je nazvao Norbert. Charlie mu je u knjizi "Darovi Smrti" otkrio da je riječ o ženki. U prvom filmu je prikazano samo rođenje Norberte.

Kljunoslav/Letimir[uredi | uredi izvor]

Životinje u djelima o Harryju Potteru
Kljunoslav1.jpg
Kljunoslav/Letimir
Rod mužjak
Vrsta hipogrif
Vlasnik Rubeus Hagrid/Sirius Black/Harry Potter
Posebne moći može letjeti
Prvo pojavljivanje Harry Potter i zatočenik Azkabana

Kljunoslav je hipogrif. U Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana je nakon napada na Draca Malfoya, kojeg je isprovocirao sam Malfoy svojim ponašanjem, osuđen na smrt, ali su ga spasili Harry i Hermiona. Nakon toga je živio skriven sa Siriusom Blackom na Grimmaludovom trgu.

Nakon Siriusove smrti Kljunoslav je vraćen Hagridu, ali mu je ime promijenjeno u Letimir kako bi se prikirio njegov stvarni identitet. Kao i svi hipogrifi, tako i Kljunoslav voli jesti male sisavce, a pogotovo lasice.