Idi na sadržaj

Charlie Weasley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Charlie Weasley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrvena
Boja očijusmeđe
DomGryffindor
Čistoća krvičista krv
VjernostRed feniksa
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i zatočenik Azkabana (fotografija)Charlie Weasley (rođen 12. decembar 1972.) je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru. On je drugi sin Molly i Arthura Weasleyja i Billov, Percyjev, Fredov, Georgeov, Ronov i Ginnyn brat. U Harry Potteru i Plamenom peharu za Charlieja je rečno da ima lice koje odražava njegovu dobru narav te ima toliko pjegica da mu lice gotovo izgleda kao da je preplanulo. Charlie je, kao i Fred i George, niži i zdepastiji od Percyja i Rona koji su visoki i mršavi.

Charlie je pohađao Hogwarts od 1984. do 1991. i završio je školovanje godinu dana prije početka Harryjevog školovanja. U Hogwartsu je bio prefekt i kapetan gryffindorske metlobojske ekipe. Charlie je u ekipi igrao na mjestu tragača i Harry je na svojoj prvoj godini bio uspoređivan s njim. Iako je Oliver Wood tvrdio da je Charlie dovoljno dobar da igra za englesku reprezentaciju, on je otišao u Rumuniju kako bi radio sa zmajevima. Hagrid tvrdi da je Charlie uvijek znao sa životinjama. Preuzeo je skrb za Hagridovu tek izleglu (ilegalnu) bebu zmaja Norberta na Harryjevoj prvoj godini, a u Harry Potteru i Plamenom peharu je, za potrebe Tromagijskog turnira, zajedno sa svojim kolegama doveo u Hogwarts četiri rijetke vrste zmajeva. Morao je ponavljati ispit iz aparacije zato što je u prvom pokušaju promašio zadano mjesto aparacije i usput prestrašio jednu stariju ženu u bezjačkoj trgovini materijaliziravši se na nju.

Nakon drugog Voldemortovog jačanja, Charliejev je zadatak za Red feniksa bio da pokuša dobiti potporu iz inozemstva. Nije se vratio u Englesku još od Plamenog pehara. Međutim, vjerovatno je da će se Charlie pojaviti u sedmom i posljednjem romanu na vjenčanju svog brata Billa.