Idi na sadržaj

Harry Potter i Plameni pehar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harry Potter i Plameni pehar
Naslovnica knjige Harry Potter i Plameni pehar
AutorJ. K. Rowling
Originalni nazivHarry Potter and the Goblet of fire
PrijevodHarry Potter i Plameni pehar
IlustratorGiles Greenfield (UK)
Mary GrandPré (US)
Dizajn koricaMary GrandPré
DržavaUjedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanrfantazija
Vrsta djelaroman
IzdavačBloomsbury
Datum izdanja8. juli 2000.
Vrsta koricaPrint (Tvrde korice)
Broj stranica734
PripovjedačNeimenovan
GledišteTreće lice
Vrijeme radnje1993./1994.
Mjesto radnjeVelika Britanija
Glavni likHarry Potter
ISBN brojISBN 0-439-13959-7

Harry Potter i Plameni pehar je četvrta od sedam knjiga spisateljice J. K. Rowling.

Radnja

[uredi | uredi izvor]

Radnja knjige počinje u selu Little Hangleton, selu Voldemortovog oca. Frank Bryce, bezjački vrtlar u kući Riddleovih, optužen za ubistvo istih prije 50 godina, upada u kuću i zatiče Voldemorta i Pettigrewa kako planiraju ubiti Harryja i ponovo oživiti Voldemorta. Na žalost, uhvate ga i ubiju.

Harry provodi svoj ljetni raspust kod Dursleyevih gdje vlada novi režim ishrane. Po Harryja dolazi porodica Weasley da bi prespavao ostatak ljetnih praznika kod njih te da prisustvuje Metlobojskom prvenstvu u kojem igraju Irska protiv Bugarske. Unatoč izvrsnoj igri bugarskog tragača Viktora Kruma, Irska pobjeđuje. U kampu pored stadiona izbijaju neredi. Naime, smrtonoše su se napili i začarali bezjake. Nerede prekida Tamni znamen koji se pojavio na nebu iz Harryjevog štapića.

Harry sitže u Hogwarts gdje ih Albus Dumbledore obavještava da će se održati Tromagijski turnir u Hogwartsu na kojem učestvoje po jedan prvak, stariji od 17 godina, iz škola Hogwarts, Durmstrang i Beauxbatons. Iz Beauxbatonsa i Durmstranga stižu delegacije predvođene njihovim direktorima Madame Maxime i Igor Karkaroff, za kojeg se ispostavi da je bivši smrtonoša. Prvake bira Plameni pehar, pehar iz kojeg izlaze imena odabranih prvaka. Prvaci imaju tri zadatka i na svakom zadatku dobijaju bodove od pet sudaca: Dumbledorea, Madame Maxime, Karkaroffa, Luda Bagmana, predstojnika odjela za magične sportove i igre u Ministarstvu magije, i Bartemius Crouch, uštogljeni predstojnik odjela za Međunarodnu saradnju, ujedno i Percyev šef.

Učenici Hogwartsa su dobili novog profesora Obrane od mračnih sila - Divljookog Moodyja, penzionisanog, pomalo paranoičnog lovca na crne mage. On ih uči odbrani od Neoprostivih kletvi, tri kletve zbog kojih se dobija doživotni zatvor u Azkabanu. Pehar je izabrao Cedrica Diggoryja, Fleur Delacour, Viktora Kruma i Harryja Pottera, iako se on nije prijavio.

Na prvom zadatku Tromagijskog turnira, Harry se suočava sa zmajicom kojoj treba uzeti jaje. On to uspjeva na svojoj metli, uz Moodyjev savjet, tako da osvaja največi broj bodova i dijeli prvo mjesto sa Viktorom Krumom. Rita Skeeter, novinarka animagus, stalno piše o Harryju svakojake izmišljotine, te mu tako zagorčava život.

Naslovnica knjige u Bloomsburyjevom izdanju za djecu

Za Božić je organizovan Božićni bal kojeg otvaraju prvaci. Harry je pozvao Lavander Brown, pošto je Cedric prije njega pozvao njegovu simpatiju Cho Chang. Na balu se Hagrid povjerava Madame Maxime da je on poludiv. na nesreću, Rita ga čuje i to objavljuje u novinama. Viktor je pozvao Hermionu, na što je Ron užasno ljubomoran.

Na drugom zadatku Tromagijskog turnira, prvaci moraju sa dna jezera vratiti svog prijatelja. U tom zadatku, Harryju pomaže kućni vilenjak Dobby, kojeg je Harry oslobodio porodice Malfoy i koji je sada zaposlen u Hogwartsu, dajući mu škrobilje, kako bi mogao disati pod vodom. Harry prvi stigne do cilja, ali zadnji se vrati jer je htio osloboditi sve četvero zarobljenih. Ipak dobija mnogo bodova i ostaje dijeliti prvu poziciju.

Harry i Viktor nađu na rubu Zabranjene šume napadnutog i ludog Croucha kako govori da se Voldemort vrača. Dok su Harry i Viktor otišli po pomoć, on je nestao. Harry vidi u Dumbledorevom Situ sječanja suđenja nekim smrtonošama, među kojima je Crouchev sin, koji je umro u Azkabanu i Severus Snape koji je prešao na Dumbledoreovu stranu prije Voldemortovog pada.

U trećem zadatku, prvaci moraju proči kroz labirint i dohvatiti Tromagijski pokal koji se nalazi u sredini labirnita. Na putu ih čekaju mnoge zamke. Harry i Cedric ga prvi dohvate i shvate da je to putoključ, predmet koji vodi na drugu lokaciju. Putoključ ih odvodi do kuće Riddleovih, gdje ih dočekaju Voldemort i Pettigrew. Pettigrew pomoću kosti iz groba Voldemortovog oca, Harryjeve krvi i svog mesa ponovo oživljava Voldemorta koji ubija Cedrica i pozove smrtonoše.

Kako bi dokazao svoju moć, poziva Harryja na dvoboj. Kada su uperili štapiće, jedan protiv drugog, oni su se povezali, jer su u njima pera iz istog feniksa, i natjerali da prikažu sve čarolije koje je izvo Voldemortov. Harry tu susreče Franka, Cedrica, pa i svoje roditelje. Oni mu kažu da mora brzo otrčati do Tromagijskog pokala i vratiti se u Hogwarts, što Harry i učini.

Harryja u Hogwartsu sa sobom odvodi Moody. On saznaje da to ustvari nije Moody, nego Crouchev sin koji je ispijajući Višesokovni napitak poprimio izgled Moodyja (koji je zaključan u kovčegu cijelu godinu), te da je ubio svog oca. Njegov otac mu je lažirao smrt, a on je na Svjetskom prvenstvu u metloboju pobjegao. U Hogwarts je došao kako bi isporučio Harryja Voldemortu. Dumbledore i Cornelius Fudge ga vežu, a Fudge, bez znanja Dumbledorea, pošalje dementora da ispije dušu Crouchu mlađem. Dumbledore počinje sakupljati svoje sljedbenike, odnosno Red feniksa, kako bi preduhitrio Voldemorta. Fudge ne vjeruje da se Voldemort vratio, te je odlučio ne poduzimati ništa.

Harry se na kraju vrača u Kalinin prilaz 4 kako bi tamo proveo dio svojih ljetnih praznika.