Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Čudesne zvijeri i gdje ih naći je knjiga koju je napisala J. K. Rowling kako bi pomogla dobrotvornoj organizaciji Comic Relief. Oko 80% cijene ide direktno najsiromašnijoj djeci u različitim dijelovima svijeta. Prodajom ove knjige kao i Metloboja kroz vijekove skupljeno je 15,7 miliona funti za njih. U jednom intervjuu Rowling je izjavila da je izabrala Čarobne zvijeri zato što je to zabavna tema i zato što je već imala dosta materijala o toj temi.

Knjiga[uredi | uredi izvor]

Čudesne zvijeri... pokušavaju biti reprodukcija imaginarne knjige u posjedu Harry Pottera, koju je napisao imaginarni pisac Newt Scamander, slavni magizoolog. U seriji romana o Harry Potteru, magizoologija (izvedenica iz magično i zoologija) je nauka koja se bavi proučavanjem magičnih stvorenja. Osoba koja se bavi magizoologijom zove se magizoolog.

Čudesne zvijeri... sadrže historiju magizoologije i opisuju 75 magičnih vrsta koje se mogu pronaći u cijelom svijetu. Većinu informacija u knjigama prikupio je sam Scamander tokom svojih dugogodišnjih putovanja preko pet kontinenata. Imaginarni autor napominje da je prvo izdanje ove njegove knjige 1918. naručio gospodi Augustus Worme iz izdavačke kuće Obscurus Books. Ova je knjiga prvi put izdana 1927. godine, a do sada je doživjela 52 izdanja.

Ova je knjiga obavezni udžbenik za učenike prve godine u Hogwartsu, i odobrena je kao udžbenik još od prvog izdanja. Nije jasno zašto je učenici trebaju na prvoj godini, kad još ne slušaju Briga za magična stvorenja. Međutim, može se koristiti kao enciklopedija Mračnih stvorenja na satovima Odbrane od mračnih sila. U svojem predgovoru Albus Dumbledore ističe i njenu korisnost u čarobnjačkim kućanstvima.

Dobar dodatak knjizi čine i bezbrojni komentari Harryja i Rona (i jedan Hermionin). Po nekim njihovim komentarima, možemo zaključiti da su napisani otprilike u vrijem radnje četvrte knjige.

Newt Scamander[uredi | uredi izvor]

Newton "Newt" Artemis Fido Scamander je imaginarni autor knjige Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći rođen 1897. Prema dijelu knjige "O piscu", Scamander je postao magizoolog zbog interesa za bajoslovne zvijeri, koje je odmalena poticala njegova majka, strastvena uzgajivačica čistokrvnih hipogrifa.

Nakon završenog školovanja u Hogwartsu Scamander se zaposlio u Ministarstvu magije, u Odjelu za regulaciju i kontrolu magičnih stvorenja. Jedan dio karijere proveo je u Uredu za premještanje kućnih vilenjaka, ali je potencijale ostvario tek premještajem u Odsjek za zvijeri. Registar vukodlaka iz 1947. gotovo je u potpunosti njegovo djelo, ali najviše se ponosi Zabranom eksperimentalnog uzgoja iz 1965. Kao saradnik Direkcije za proučavanje i kontrolu zmajeva prputovao je svijet, a njegovi su doprinosi magizoologiji 1979. nagrađeni Merlinovima veleredom drugog razreda.

Sada penzionisan, živi u Dorsetu sa suprugom Porpentinom i svojim pitomim žustricama: Hoppy, Milly i Razbijačem.

Izdanja[uredi | uredi izvor]

Izdanje Algoritma

Mehki uvez: ISBN 953-220-006-1

Ostalo[uredi | uredi izvor]