Metloboj kroz stoljeća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Metloboj kroz stoljeća
Metloboj.jpg
Autor J. K. Rowling
Originalni naziv Quidditch Through the Ages
Izdavač Bloomsbury (UK)
Arthur A. Levine/ Scholastic (SAD)
Raincoast (Kanada)
Broj stranica 56

Metloboj kroz stoljeća je knjiga koju je napisala J. K. Rowling kako bi pomogla dobrotvornoj organizaciji Comic Relief. Prodajom ove knjige kao i Čudesnih zvijeri i gdje ih naći skupljeno je 15,7 miliona funti za najsiromašniju djecu na svijetu.

Knjiga[uredi | uredi izvor]

Ova knjiga u "bezjačkom" je svijetu reprodukcija imaginarne knjige koja pripada biblioteci u Hogwartsu. U svijetu Harry Pottera to je knjiga koju je napisao Kennilworthy Whisp, stručnjak za metloboj.

Knjiga se bavi nastankom leteće metle, historijom metloboja i prvim igrama na metlama, ali donosi i spisak metlobjskih klubova u Britaniji i Irkskoj. Madame Pince, bibliotekarka u Hogwartsu, tvrdi da tu knjigu "pipkaju, sline po njoj i općenito mrcvare na sve mile načine" gotovo svaki dan, a Albus Dumbledore kaže da je to veliki kompliment za svaku knjigu.

'Originalni' primjerak iz Hogwartsa ima upozorenje Madame Pince u kojem stoji da će one koji knjigu budu na bilo koji način uništavali dostići crni užas. U 'bezjačkom' izdanju knjige postoji i Dumbledoreovo upozorenje u kojem piše da je knjiga pod 'lopovskom kletvom' koja će zadesiti svakoga ko je predugo čita bez plaćanja.

Kennilworthy Whisp[uredi | uredi izvor]

Kennilworthy Whisp priznati je stručnjak za metloboj, a ujedno i fanatik. Napisao je mnoge knjige o metloboju: Čudesni Wigtown Wanderers, Letio je kao luđak i Udaranje maljaca - Analiza odbrambenih strategija u metloboju.

K. Whisp živi u Nottinghamshireu, a svoje vrijeme provodi ili kod kuće ili "gdjegod Wigtown Wanderers (njegov najdraži klub) igra te sedmice". Njegovi hobiji uključuju igranje trik-traka, kuhanje vegeterijanskih jela i skupljanje trkaćih metli.

Izdanja[uredi | uredi izvor]

Izdanje Algoritma

Mehki uvez: ISBN 953-220-000-2

Ostalo[uredi | uredi izvor]