Idi na sadržaj

Metloboj kroz stoljeća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Metloboj kroz stoljeća
AutorJ. K. Rowling
Originalni nazivQuidditch Through the Ages
IzdavačBloomsbury (UK)
Arthur A. Levine/ Scholastic (SAD)
Raincoast (Kanada)
Broj stranica56

Metloboj kroz stoljeća je knjiga koju je napisala J. K. Rowling kako bi pomogla dobrotvornoj organizaciji Comic Relief. Prodajom ove knjige kao i Čudesnih zvijeri i gdje ih naći skupljeno je 15,7 miliona funti za najsiromašniju djecu na svijetu.

Knjiga[uredi | uredi izvor]

Ova knjiga u "bezjačkom" je svijetu reprodukcija imaginarne knjige koja pripada biblioteci u Hogwartsu. U svijetu Harry Pottera to je knjiga koju je napisao Kennilworthy Whisp, stručnjak za metloboj.

Knjiga se bavi nastankom leteće metle, historijom metloboja i prvim igrama na metlama, ali donosi i spisak metlobjskih klubova u Britaniji i Irkskoj. Madame Pince, bibliotekarka u Hogwartsu, tvrdi da tu knjigu "pipkaju, sline po njoj i općenito mrcvare na sve mile načine" gotovo svaki dan, a Albus Dumbledore kaže da je to veliki kompliment za svaku knjigu.

'Originalni' primjerak iz Hogwartsa ima upozorenje Madame Pince u kojem stoji da će one koji knjigu budu na bilo koji način uništavali dostići crni užas. U 'bezjačkom' izdanju knjige postoji i Dumbledoreovo upozorenje u kojem piše da je knjiga pod 'lopovskom kletvom' koja će zadesiti svakoga ko je predugo čita bez plaćanja.

Kennilworthy Whisp[uredi | uredi izvor]

Kennilworthy Whisp priznati je stručnjak za metloboj, a ujedno i fanatik. Napisao je mnoge knjige o metloboju: Čudesni Wigtown Wanderers, Letio je kao luđak i Udaranje maljaca - Analiza odbrambenih strategija u metloboju.

K. Whisp živi u Nottinghamshireu, a svoje vrijeme provodi ili kod kuće ili "gdjegod Wigtown Wanderers (njegov najdraži klub) igra te sedmice". Njegovi hobiji uključuju igranje trik-traka, kuhanje vegeterijanskih jela i skupljanje trkaćih metli.

Izdanja[uredi | uredi izvor]

Izdanje Algoritma

Mehki uvez: ISBN 953-220-000-2

Ostalo[uredi | uredi izvor]