Idi na sadržaj

Severus Snape

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Severus Snape
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
Boja očijucrna
DomSlytherin
Čistoća krvipolu-krv
Vjernostnepoznato (dvostruki agent smrtonoše/Red feniksa)
GlumacAlan Rickman
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaSeverus Snape (9. januara 1959.) je imaginarni lik iz romana J. K. Rowling. Učitelj je Čarobnih napitaka u Hogwartsu i razrednik Slytherina.

Snapeov fizički izgled je poprilično mračan: visok, crn, "kukastog nosa", "masne" kose i s pelerinom izgleda kao mutirani šišmiš. Harry ga ne voli zbog prošlosti i njegovih odnosa prema njemu.

U filmovima ga glumi Alan Rickman.

Pozadina

[uredi | uredi izvor]

Snape je sin bezjaka Tobiasa Snapea i vještice Eileen Prince. Malo se zna o njegovom djetinjstvu, no Harry sumnja da je bio zanemarivan, pa čak i maltretiran od strane oca. Do tog zaključka došao je za vrijeme satova oklumencije. Saznaje da je Snape bio usamljen i nepopularan kao tinejdžer, što je možda uzrok njegova zanimanja za mračne sile. Opisan je kao čovjek s "blijedim izrazom lica", "kockastim ramenima" i "hodom pauka" i "dugom masnom kosom koja mu je iskakala pred lice".

Govori se da je na prvoj godini u Hogwartsu, znao više čarolija i kletva nego neki učenici sa sedme godine, te da je njegovo učenje i izgled uzrokovalo da bude česta žrtva šala. Snapeova mržnja prema Harryju većinom dolazi od protivništva između njega i Harryjeva oca Jamesa Pottera za vrijeme školovanja. Njegovi vršnjaci bili su i Lily Evans, Harryjeva majka, Sirius Black, Harryjev kum, Remus Lupin i Peter Pettigrew. Također je izmislio i nekoliko čarolija, a jednu od njih je James Potter iskoristio da ga okrene naglavačke u zraku.

U četvrtoj knjizi otkriva se da je Snape bio smrtonoša, ali i da radi kao dvostruki agent za Dumbledorea. Nepoznata je motivacija za pridruživanje Voldemortu, kao i razlog odlaska. Ne zna se ni na čijoj je strani bio u ratu.

Uloga u priči

[uredi | uredi izvor]

Postoji jedna odbojnost između Harryja i Snapea od prvog trenutka kada su se vidjeli. Na prvoj godini Harry sumnja da pokušava ukrasti Kamen mudraca. Iako se otkriva da je Profesor Quirrell krivac, njihov se odnos nije poboljšao.

U trećoj knjizi Harry saznaje da je njegov kum Sirius Black navukao Snapea u Vrištavu daščaru gdje ga je Remus Lupin u obliku vukodlaka mogao ozlijediti ili ubiti. James Potter spasio mu je život no Snape je mislio da je time samo želio pozornost. Otkriva se, također, da su Sirius i James maltretirali Snapea za vrijeme školovanja.

Snape neprestano antagonizira Harryja nazivajući ga "nestašnim malim dječakom koji smatra pravila nevažnim". Za vrijeme satova stalno kritizira njegove radove i daje mu nezaslužene kazne. Također je njega i njegovog najboljeg prijatelja Rona pokušao izbaciti iz škole, no usprkos tome spasio je Harryju život nekoliko puta.

Za vrijeme jedne metlobojske utakmice u prvoj knjizi, činilo se da Snape mrmlja kletvu da ozlijedi Harryja koji se ljuljao na metli nekoliko stotina metara iznad tla. Ipak se otkrilo da je učitelj odbrane od mračnih sila Profesor Quirrell koji je bio u simbiozi s Voldemortom, bio taj koji ga je pokušao ukleti a Snape onaj koji ga je spašavao.

Na kraju četvrte knjige, Snape uz pomoć Dumbledorea pokušava uvjeriti Ministra magije, Fudgea da se Voldemort pojavio pokazujući mu tamni znamen na ruci koji je potamnio sat nakon Voldemortovog povratka. Albus Dumbledore šalje Snapea na tajni zadatak da posjeti Voldemorta.

U petoj knjizi Dumbledore nagovara Snapea da Harryju daje časove oklumencije, moći koja jednoj osobi omogućuje odbranu od ulaska druge osobe u njene misli. Snape je odabran jer je bio izvrstan oklumenit i vješt u legilimenciji, moći prodiranja u nečije misli koju se često koristile smrtonoše. Satovi su bili prekinuti zbog Harryja, koji je Snapea mrzio i to mu je stvaralo neugodan osjećaj. Tokom jedne lekcije, Harry u Dumbledoreovom situ sjećanja, koje je Snape posudio da "izvadi" privatne misli za vrijeme lekcija, otkriva Snapeovo najgore sjećanje. Harry doživljava šok vidjevši kako su njegov otac i Sirius bili nasilnici prema Snapeu kao što su Dudley i Draco nasilnici prema Harryju. Harry također viđa svoju majku Lilly koja se slaže sa Snapeom o Jamesovom bijednom ponašanju i štiti ga od nasilnika.

U šestoj knjizi Snape u svom domu u Prelčevom kraju pristaje na Neprekršivu zakletvu Dracovoj majci Narcissi da će štititi Draca i pomoću mu i zadatku koji mu je dodijelio Lord Voldemort. Konačno i postaje učitelj Obrane od mračnih sila. Hagrid ga viđa kako se svađa o zadatku koji mu je dodijelio Dumbledore, govoreći da je uzeo previše za gotovo. Za vrijeme Bitke u Hogwartsu Dumbledore šalje Harryja po Snapeovu pomoć, no kad Snape dođe, ubija Dumbledorea Avadom Kedavrom kletvom smrti. Snape bježi s ostalim smrtonošama nakon bitke i prije dezaparacije kritizira (ili upozorava) Harryja da mu nedostaje znanja u dvoboju.

Princ miješane krvi

[uredi | uredi izvor]

U šestoj knjizi Snape neočekivano dobija položaj učitelja odbrane od mračnih sila, a na mjestu učitelja Čarobnih napitaka zamjenjuje ga Horace Slughorne, stari majstor koji se vratio iz mirovine. Harry je na posudbu dobio staru knjigu napitaka koja je bila ispunjena spisima jednog vrlo talentiranog učenika. Knjiga je sadržala čarolije koje je taj učenik sam izmislio, a bile su tu i neke metode pravljenja napitaka, a potpis je bio "Vlasništvo Princa miješane krvi". Harry koristi knjigu da poboljša ocjene u napicima te godine. Njegov se talent dojmio Slughornea, koji ga je pohvalio i rekao mu da je taj dar naslijedio od majke. Harry odlučuje da, kogod taj Princ bio, bolji je učitelj i od Snapea i od Slughornea.

Hermione, začuđena Harryjevim rezultatima u napicima, daje se u istraživanje identiteta Princa miješane krvi, a glavni "osumnjičenik" bila joj je Elieen Prince, bivša učenica. Harry ostaje podvojen o indentitetu Princa, no jako je siguran da je muškarac. Harry na svom protivniku Dracu iskušava jednu od čarolija, sectusempra (lat. zauvijek urezati), koja je bila označena "za neprijatelje", i ostaje šokiran pogledom na rane koje je stvorila. Harry je svjestan da su dvije posljednje čarolije koristili od Snapea i James Potter na petoj godini, što Remus Lupin potvrđuje. Način pisanja čarolija, s puno ispravljanja, daje naslutiti da ih je autor sam izmislio. Konačno se Harry suprostavi Snapeu u njegovom bijegu nakon Dumbledoreove smrti, a Snape mu priznaje da je on izumitelj čarolija i da je on "Princ mješane krvi".

Elieen Prince, učenica sumnjičena od Hermione je ustvari Snapeova majka. Ime je izveđeno od prezimena "Prince" i činjenice da je Snapeov otac bio bezjak, što znači da je "mješana-krv". U svijetu čarobnjaka to je uvreda za neke osobe, pogotovo među mladim Voldemortovim sljedbenicima i u Snapeovom domu Slytherin. Nije poznato kako je dobio ime i je li bilo uobičajeno za vrijeme učenja. Remus Lupin na Harryjevo pitanje nije mogao odgovoriti jer je samo znao da mu je bio vršnjak.

Vjernost

[uredi | uredi izvor]

Pitenje Snapeove prave vjernosti jedna je od glavnih zagonetki u knjigama o Harry Potteru. I sljedbenici i neprijatelji Lorda Voldemorta misle da radi kao dupli agent, jedan protiv drugoga.

Po zaposlenici Hogwartsa, Sybill Trelawney, Snape je važan u proročanstvu. To se dogodilo kad je pala u trans i izrekla Harryjevo proročanstvo Dumbledoreu u Veprovoj glavi.

Dumbledore je Harryju rekao da je Snape važan, no to je bio samo prvi dio proročanstva. To je uticalo i na Sybill Trelawney, koja je tvrdila da je rekla cijelo proročanstvo prije nego što je Snape otkriven kako prisluškuje. Snape je jasno prenio samo dio proročanstva Voldemortu, dio koji govori da je Harry taj dječak i zato je, htjevši ubiti njega, ubio i njegove roditelje Jamesa i Lilly Potter. Snape tako snosi velik dio odgovornosti za smrt Pottera.

Snape je bio ugledan član Reda feniksa, no ubija Dumbledorea koristeći Avadu Kedavru, neoprostivu kletvu, za vrijeme Bitke u Hogwartsu i bježi na kraju šeste knjige. Pri bijegu se u "dvoboju" sukobljava s Harryjem i dokazuje svoj dar blokirajući sve Harryjeve čarolije i kritizirajući ga (ili upozorivši) na slabe vještine, posebno u oklumenciji. Zbog toga što nije pokušao napasti Harryja i što ga je uputio na lošu oklumenciju i učenje ne-verbalnih čarolija, ove su rečenice nejasne u vezi s vjernošću. Na njegove je postupke sigurno imala uticaj i Neprekršiva zakletva da će štititi Draca koliko je u njegovoj moći, koju je sklopio s Dracovom majkom. Također sprječava druge smrtonoše da ubiju Harryja riječima "On pripada Gospodaru Tame". Disaparatira se sa smrtonošama odvlačeći ih što brže od Hogwartsa ne zadajući veće štete dvorcu ili osoblju. Njegove akcije stvaraju velika nagađanja o tome kako je i zašto Dumbledore umro. Dumbeldoreove posljednje riječi bile su "Severuse, molim te..." što je možda bilo planirano, i da je to bio uzrok svađe između Snapea i Dumbledorea koju je Hagrid čuo. Snapeov ružni izraz lica nakon Harryjevih riječi da je kukavica pokazuje da osjeća grižnju savjesti zbog ubistva koje je počinio.