Prelčev kraj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Harry Potter mjesto
Prelcevkraj.jpg
Prelčev kraj
Lokacija nepoznati grad
Vlasnik Severus Snape
Stanari Severus Snape
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Princ miješane krvi


Prelčev kraj je imaginarno mjesto iz serije romana o Harry Potteru. Prvi se put spominje u šestoj knjizi, Harry Potter i Princ miješane krvi.

Prelčev kraj je ulica u kojoj se nalazi kuća Severusa Snapea. Kuća se nalazi u zapuštenom dijelu grada, u blizini prljave rijeke i jedne predionice. U Snapeovom domu se nalazi mala dnevna soba s ugođajem "mračne samice tapeciranih zidova", većim dijelom prekrivenih knjigama. U dnevnoj se sobi nalaze i stara sofa, naslonjač i klimavi stolić koje obasjava svjetlost svijeća iz stropnih svjetiljki. Iz sobe dalje vode tajna vrata sakrivena u jednom od zidova prekrivenih knjigama. Kuća je veoma zapuštena zato što Snape veći dio godine provodi u Hogwartsu.