Idi na sadržaj

Spisak čarolija u knjigama o Harryju Potteru

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovaj članak govori o čarolijama koje su spomenute i/ili čiji je učinak prikazan u romanima ili drugim djelima J. K. Rowling, a ne o onima koje se pojavljuju samo u filmovima ili igrama.

U čarobnom svijetu Harryja Pottera likovi često koriste komplicirane čarolije za zaštitu i napade, ali i veoma jednostavne čarolije koje im pomažu u obavljanju kućanskih poslova. Većinu čarolija vještice i čarobnjaci savladavaju tokom svoje magijskog obrazovanja i to kroz sve školske predmete, a posebno u okviru Čarolija koje predaje profesor Flitwick. U okviru ovog predmeta mladi čarobnjaci i vještice ne uče se toliko kompliciranim čarolijama koliko principima ispravnog bacanja čini (pokreti s čarobnim štapićem) i ispravnog izgovaranja (inkantacije) čarobnih riječi.

0–9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž


A[uredi | uredi izvor]

Accio[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Accio (engleski:/a'sio/; klasični latinski:/a'kio/; tradicionalni latinski: /ak'cio/)
Opis: Čarolija koja privlači predmete k osobi koja je bacila čaroliju. Može se koristiti na dva načina: izgovaranjem inkantacije i imenovanjem predmeta kojeg se želi prizvati ("Accio Vatrena munja") ili čarobnim štapićem uperenim u željeni predmet kojim se odmah nakon izgovorene inkantacije predmet "povuče" prema bacaču čarolije.
Viđena/spomenuta: U Harryju Potteru i Plamenom peharu kad je Harry Potter koristio čaroliju da bi prizvao svoju metlu za letenje tokom prvog zadatka Tromagijskog turnira.

U Harryju Potteru i Plamenom peharu kad je Harry Potter koristila ovu čaroliju da bi oduzela patentirane slatkiše, za koje je smatrala da su opasni, od blizanaca Harry Potter i Harry Potter.

Aguamenti[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Aguamenti /agwəmɛn'ti/
Opis: Stvara mlaz vode koja izlazi iz čarobnog štapića vještice ili čarobnjaka.
Viđena/spomenuta: Vjerovatno je koristila gospođa Weasley u Harryju Potteru i Princu miješane krvi kad je brzo napunila lonac s juhom. Koristila ju je i Fleur Delacour u Harryju Potteru i Plamenom peharu da bi ugasila svoju suknju koja se zapalila tokom zadatka sa zmajevima. Harry čaroliju koristi dva puta u Princu miješane krvi, jednom je pokušao dati Dumbledoreu vode nakon što ga je oslabio Voldemortov napitak, a drugi je put koristio čaroliju da bi spasio Hagridovu kolibu koju je zapalila Bellatrix Lestrange.

Alohomora[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Alohomora /əlo'ho'moɹə/
Opis: otvara lokote i vrata
Viđena/spomenuta: u prvom dijelu Harry Pottera koristila je Hermiona Granger dok je otvarala prozor na trećem spratu gdje se nalazio troglavi pas Bundy.

Anapneo[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Anapneo /an'ɑpneo/
Opis: pročišćava dušnik ako je put zraku blokiran
Viđena/spomenuta: profesor Slughorn koristi je u Harryu Potteru i Princu mješane krvi kako bi oslobodio dušnik učenika koji se počeo gušiti mesom kad mu je Slughorn postavio pitanje.

Aparecium[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Aparecium /æpəɹi'siʊm/
Opis: otkriva nevidljivu tintaru
Viđena/spomenuta: U Harry Potter kada Hermione koristi ovu čin da bi ispitala dnevnik Toma Riddlea.

Avada Kedavra (ubojita kletva)[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Avada Kedavra /əvɑdə kida'vɹʊ/
Opis: Jedna od tri Neoprostive kletve. Izaziva trenutnu smrt i ne ostavlja nikakav fizički trag o uzroku smrti. Pri korištenju nastaje zelena svjetlost.
Viđena/spomenuta: U Harryju Potteru i Plamenom peharu koristio ju je Lord Voldemort da bi ubio bezjaka Franka Brycea, a prije početka događaja u romanima i mnoge druge bezjake i čarobnjake uključujući i Harryjeve roditelje. U četvrtoj knjizi tom kletvom je Peter Pettigrew ubio Cedrica Diggoryja, a u šestoj je Severus Snape njom ubio Albusa Dumbledorea.

Avis[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Avis /a'vɪs/
Opis: pretvara žrtvu u pticu
Viđena/spomenuta: Olivander ju je upotrijebio u "Plamenom peharu" kako bi testirao ispravnost štapića Viktora Kruma. Hermiona Granger koristi je u "Princu mješane krvi" kako bi dočarala jato kanarinaca.

B[uredi | uredi izvor]

Bešumato[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Muffliato
Opis: čarolija protiv prisluškivanja, ispunjava uši svih osoba u blizini nejasnim zujanjem
Viđena/spomenuta: Harry Potter je više puta koristi u Princu mješane krvi. Čaroliju je izumio Princ mješane krvi. Hermiona je prvobitno ne odobrava, ali kasnije i sama pribjegava njenoj upotrebi.

Bombarda[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Bombardira predmet u koji je uperen vještičiji ili čarobnjakov štapić
Viđena/ spomenuta: U "Zatvorenik iz Azkabana" Hermoina je koristi kako bi spasili Sirius Blacka

C[uredi | uredi izvor]

Cave Inimicum[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Upozorava na prisustvo uljeza.
Viđena/spomenuta: Hermiona je upotrijebila ovu čaroliju kao jednu od zaštitnih mjera u "Darovima smrti" na području oko šatora dok su se Harry, Ron i ona krili od Smrtonoša.

Colloportus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: zaključava vrata
Viđena/spomenuta: U "Redu feniksa" Hermiona je koristi u Ministarstvu magije.

Confrigo[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Uzrokuje eksploziju svakog predmeta koji dođe u dodir sa čarolijom.
Viđena/spomenuta: Harry ju je upotrijebio u "Darovima smrti" kako bi otkačio prikolicu sa letećeg motocikla. Hermiona ju je upotrijebila protiv Nagini u kući Bathilde Bagshot.

Crucio (kletva Cruciatus)[uredi | uredi izvor]

Izgovor: /ka, lopoɹ'təs/
Opis: kletva koja nastaje zazivanjem riječi Crucio - koristi se kako bi se žrtvi nanijele neizdržive boli, za kaznu ili kao način dobijanja informacija. Jedna je od tri neoprostive kletve.
Viđena/spomenuta: prvi put se spominje u Harryu Potteru i Plamenom peharu kada " profesor Moody " izvodi demonstracije i muči pauka. Također je spomenuta kao sredstvo mučenja Franka i Alice Longbottom, zbog čega su izgubili razum.

Č[uredi | uredi izvor]

Čarolija iluzije[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Nepoznat
Opis: Meta čarolije može mijenjati boje u skladu s pozadinom što omogućava da bude skrivena, a da ne postane nevidljiva.
Viđena/spomenuta: Alastor Moody baca čaroliju na Harryja Pottera u Harryju Potteru i Redu feniksa. Spomenuta i u Harryju Potteru i Princu miješane krvi u brošurama Ministarstva magije o mjerama opreza nakon što je Lord Voldemort povratio svoju moć.

Čarolija isušivanja[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Nepoznat
Opis: Isušuje određenu količinu vode.

Čarolija konjunktivitis[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Nepoznat
Opis: Čarolija koja utiče na vid mete.
Viđena/spomenuta: Čarolija koju je Viktor Krum koristio da bi onesposobio svoju zmajicu na prvom zadatku Tromagijskog turnira.

Čarolija lažnog sjećanja[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Nepoznat
Opis: U um mete usađuje lažno sjećanje.
Viđena/spomenuta: Tom Riddle koristi tu čaroliju na Morfinu Gauntu i kućnom vilenjaku Hepzibe Smith da bi priznali ubistva koja nisu počinili.

Čarolija omamljivanja[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Omami
Opis: Kao što joj i ime kaže, omamljuje neko živo biće.
Viđena/spomenuta: U Harry Potter i Plameni pehar, kada Harry Potter, Rubeus Hagrid i Olympe Maxime posmatraju krotitelje zmajeva u Zabranjenoj šumi. Krotitelji koriste ovu čin da bi smirili podivljale zmajeve.

Čarolija protiv aparatiranja[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:teleporto
Opis: Sprječava da se osoba aparatira na određeno mjesto.
Viđena/spomenuta: Više puta je spomenuto da je Hogwarts zaštićen ovom čarolijom.

Čarolija protiv dezaparatiranja[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Sprječava da se osoba dezaparatira sa određenog mjesta.
Viđena/spomenuta: Hogwarts, Gringotts i neke druge značajne institucije su zaštićene ovom čarolijom. Albus Dumbledore ju je upotrijebio u "Redu feniksa" prilikom borbe u Odjelu tajni u Ministarstvu magije, kako bi spriječio bijeg smrtonoša. Voldemort je ovom čarolijom zaštitio pećinu u kojoj je sakrio horkruks.

Čarolija protiv krađe[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Predmeti koji se prodaju su najčešće zaštićeni ovom čarolijom kako bi se spriječila njihova krađa.
Viđena/spomenuta:

Čarolija protiv uljeza[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Stvara zaglušujuću buku prilikom nedozvoljenog upada na neki posjed. Ovo je čarobnjačka verzija protivprovlnog alarma.
Viđena/spomenuta: Horace Slughorn je upotrijebio ovu čaroliju na bezjačkoj kući u kojoj je odsjeo u "Princu miješane krvi". Pretpostavlja se da su smrtonoše bacile ovu čaroliju u "Darovima smrti" na Hogsmeade kako bi lakše uhvatili Harryja ukoliko se pojavi u selu.

Čarolija protiv varanja[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Čarolija smrzavanja plamena[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Nepoznat
Opis: Uzrokuje da vatra postane bezopasna za one koje je zahvatila i uzrokuje samo nježno škakljanje.
Viđena/spomenuta: Spomenuta u prvom poglavlju Harryja Pottera i zatočenika Azkabana. Koristili su je vještice i čarobnjaci u srednjem vijeku.

Čarolija stvaranja barijere[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Protego
Opis: Stvara barijeru kroz magične prolaze, kako bi se onemogućio prelazak osobe sa jednog na drugo mjesto.
Viđena/spomenuta: Kućni vilenjak Dobby ju je upotrijebio na peronu 9 i 3/4 kako bi spriječio Harryjev odlazak u Hogwarts.

Čarolija stvaranja plavih plamenova[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Lacarnum Inflamari
Opis: Stvara vodootpornu plavičastu vatru koja grije kao i obična vatra, ali ne uzrokuje opekotine, iako može da zapali predmete poput odjeće.
Viđena/spomenuta: Ova čarolija je jedan od Hermioninih žastitnih znakova. Koristila ju je tokom zimskih šetnji perivojem dvorca kako bi ugrijala Harryja, Rona i sebe, kao i u "Kamenu mudraca" kako bi omela Snapea na utakmici metloboja jer je mislila kako on pokušava ureći Harryja. Primijenila je čaroliju i na Đavoljoj zamci da bi oslobodila Harryja i Rona iz njenog smrtonosnog stiska, te za spravljanje višesokovnog napitka u kupatilu Plačljive Myrtle.

Čarolija za pakiranje[uredi | uredi izvor]

Izgovor:Pak
Opis: Pakira stvari u kofer.
Viđena/spomenuta: Lupin ju je koristio u "Zatočeniku iz Azkabana" u svojoj kancelariji. Tonks ju je koristila u "Redu feniksa", jedanput verbalno, a drugi put neverbalno.

Čarolija za prikirivanje[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Nepoznat
Opis: koristi se za prikrivanje predmeta.

Čarolija za promjenu boje[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Nepoznat
Opis: Mijenja boju predmeta.

Čarolija za sanjarenje[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Nepoznat
Opis: Donosi onome ko baci čaroliju na sebe 30 minuta sanjarenja. Čaroliju su izumili Fred i George Weasley.

Čarolija za zaključavanje[uredi | uredi izvor]

Izgovor: koloportus
Opis: Služi kako bi se vrata zaštitila od otključavanja pomoću Alohomore.
Viđena/spomenuta: Harry u "Redu feniksa" sumnja da je Dolores Umbridge zaštitila svoj kabinet ovom čarolijom kako bi spriječila upad uljeza.

Čarolija zamrzavanja[uredi | uredi izvor]

Izgovor:Glacius
Opis:Zamrzava predmet u koji je uperen

Čarolija zbunjivanja[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Konfundo
Opis: Čarolija kojom se zbunjuje i dezorijentira meta.
Viđena/spomenuta: Vjerovatno korištena za zbunjivanje Plamenog pehara u Harryju Potteru i Plamenom peharu kako bi mislio da se umjesto tri takmiče četiri škole. Prvi put viđena u Harryju Potteru i Princu miješane krvi kad je Hermiona Granger bacila čaroliju na Cormaca McLaggena da on ne bi postao novi golman Gryffindorske metlobojske ekipe.

Ć[uredi | uredi izvor]

D[uredi | uredi izvor]

Defodio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Omogućava kopanje ili dubljenje, čak i u materijalima poput kamena i čelika.
Viđena/spomenuta: Harry, Ron i Hermiona je koriste u "Darovima smrti" kako bi prokopali put iz tunela u Gringottsu.

Deletrius[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Uklanja efekte čarolije Prior Incantato.
Viđena/spomenuta: Amos Diggory ju je upotrijebio u "Plamenom peharu" kako bi uklonio trag tamnog znamena iz Harryjevog štapića.

Densaugeo[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Čarolija za rast zubi.
Viđena/spomenuta: U "Plamenom peharu" čarolija je slučajno pogodila Hermionu u sukobu Harryja i Draca Malfoya.

Deprimo[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Koristi se za kruženje rupa u predmetima.
Viđena/spomenuta: Hermiona je upotrijebila ovu čaroliju kako bi iskružila rupu u podu na spratu kuće Xenophiliusa Lovegooda u "Darovima smrti".

Depulso[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: čarolija suprotna čaroliji prizivanja (Accio)
Viđena/spomenuta: Učenici pete godine je vježbaju na času Čarolija.

Descendo[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Služi za rušenje predmeta.
Viđena/spomenuta: Crabbe je u "Darovima smrti" pogodio ovom čarolijom brdo od knjiga i drugih naslaganih predmeta u Sobi po potrebi.

Diffindo[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Trga ciljani predmet.
Viđena/spomenuta: Harry je u "Plamenom peharu" koristi kako bi Cedricu pukla torba, a u "Princu miješane krvi" kako bi odvojio korice sa udžbenika iz Čarobnih napitaka.

Duro[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Čini predmete čvrstima poput kamena.
Viđena/spomenuta: Hermiona je u "Darovima smrti" pretvorila tapiseriju na prolazu u kamen kako bi spriječila Smrtonoše da ih slijede.

[uredi | uredi izvor]

Đ[uredi | uredi izvor]

E[uredi | uredi izvor]

Engorgio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: povećava predmete
Viđena/spomenuta:Moody je koristi u "Plamenom Peharu" kako bi povećao pauka da pokaže kletvu Crucio

Ennervate[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: suprotno od Omami
Viđena/spomenuta: Amos Drigory je korist u 4. djelu na Winky

Episkey[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: zatvara ranu na ustima
Viđena/ spomenuta: Harry je tako zatvorio ranu Demelzi Robinson kad ju je Ron udario dok su igrali metloboj u knjizi Harry Potter i Princ miješane krvi

Erecto[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Služi za povećavanje predmeta.
Viđena/ spomenuta: Harry i Hermiona su u "Darovima smrti" koristili ovu čaroliju da povećaju šator u kojem su se krili.

Evanesco[uredi | uredi izvor]

Izgovor:Vipera evansca
Opis: uklanja neki objekt
Viđena/spomenuta:Severus Snape ju je koristio u Harry Potteru i Odaji tajni kako bi uklonio zmiju koju je prizvao Draco Malfoy izrekavši Serpentosrtia.

Expecto Patronum[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:Ekspekto Patronam
Opis: stvara patronusa koji odbija dementore
Viđena/spomenuta: Spomenuta je prvi put u Harry Potter i Zatočenik Azkabana kad je u Hogwarts ekspresu Remus Lupin odbranio Harryja od dementora, a kasnije je Lupin podučavao Harryja patronusu. Harryev patronus je u obliku jelena (paroška). U Harry Potter i Red feniksa, Harry osniva DA i također ih uči kako da ga stvore.

Expelliarmus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: razoružava protivnika
Viđena/spomenuta:Prof.Snape u ga u Harryu Potteru i Odaju tajni koristi u duelu s profesorom Gilderoyem Lockhartom.

Expulso[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: uzrokuje eksploziju predmeta koji je pogođen.
Viđena/spomenuta: Smrtonoša je pogodio sto iza kojeg se Harry krio u "Darovima smrti".

F[uredi | uredi izvor]

Vera Verto[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Vera Verto
Opis: pretvara željeni predmet u željeni oblik
Viđena/ spomenuta: pojavljuje se u prvoj knjizi - Harry Potter i Kamen mudraca Tu čaroliju učenici prvog razreda uče na satu preobrazbe kod profesorice Minerve McGonagall.

Ferula[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: stvara zavoje
Viđena/spomenuta:

Fidelius[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Čarolija koja omogućuje čuvanje tajne tako što nijedna osoba osim čuvara tajne ne može otkriti njenu sadržinu drugima. Nakon smrti čuvara tajne, svi oni kojima je on otkrio tajnu postaju novi čuvari tajne. Često se koristi za zaštitu stambenih objekata kako ih drugi ne bi mogli otkriti.
Viđena/spomenuta: Kuća Jamesa i Lily Potter u Godricovom dolu je bila zaštićena ovom čarolijom, a čuvar tajne je bio Peter Pettigrew. Sjedište Reda feniksa na Grimmauldovom trgu 12 je takođe bilo zaštićeno ovom čarolijom, a njen čuvar tajne je Dumbledore. Članovi Reda feniksa su je koristili u "Darovima smrti" kako bi zaštitili svoje domove.

Finite Incantatem[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: poništava i negira mnoge čini.
Viđena/spomenuta: u drugoj knjizi "Harry Potter i odaja tajni" kada Hermione baca čin na začarani maljac koji je napadao Harryja tokom utakmice metloboja.Kasnije,u zadnjoj knjizi ''Harry Potter i darovi smrti'' Hermiona predlaže Ronu da koristi tu čin da zaustavi kišu.

Flagrate[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Stvara vatrene znakove.
Viđena/spomenuta: Tom Marvolo Riddle ju je upotrijebio u "Odaji tajni" kako bi ispisao svoje ime, a zatim presložio slova u natpis Lord Voldemort. Hermiona je upotrijebila čaroliju u "Redu feniksa" kako bi označila vrata u Odjelu tajni.

Flipedo Izvorni naziv: Opis: Kada je netko pogođen ovom čarolijom "odleti" u natraške. Viđena/spomenuta:

Furnunculus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Stvara gnojne čireve na koži
Viđena/spomenuta: Harry ju je upotrijebio u "Plamenom peharu" na Dracu Malfoyu, ali je umjesto njega pogodio Goyla.

G[uredi | uredi izvor]

Geminio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Stvara kopiju željenog predmeta, ali se njegova magična svojstva ne kopiraju.
Viđena/spomenuta: Hermiona je u "Darovima smrti" upotrijebila ovu čaroliju kako bi stvorila duplikat Slytherinovog medaljona dok je on bio u posjedu Dolores Umbridge.

Geminio (kletva)[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Prilikom svakog fizičkog kontakta sa začaranim predmetom stvaraju se njegovi duplikati koji imaju za cilj da zaštite originalni predmet. Kopije se takođe udvostručuju prilikom dodira, ali su beskorisne i traju po nekoliko sati.
Viđena/spomenuta: Sef Lestrangeovih u Gringottsu je zaštićen ovom kletvom.

Glacio Izvorni naziv: Opis:zaleđuje svaki predmet koji je pogođen s čarolijom. Viđena/spomenuta:

Glisseo[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Izravnava stepenice, tako da se one pretvaraju u tobogan.
Viđena/spomenuta: Hermiona je upotrijebila ovu čaroliju u "Darovima smrti" kako bi spriječila Smrtnonoše da dođu do njih. Ženske spavaonice u Hogwartsu su takođe zaštićene ovom čarolijom tako da muški učenici ne mogu doći do njih.

H[uredi | uredi izvor]

Homenum Revelio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:Homenumus Revelios
Opis: Detektuje ljudsko prisustvo u blizini onoga ko izvodi magiju.
Viđena/spomenuta: Korištena je više puta u knjizi "Darovi smrti". Hermiona ju je koristila na Grimmauldovom trgu br. 12 nakon što su pobjegli od Smrtonoša na Tottenham Court Roadu.

I[uredi | uredi izvor]

Impedimenta[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Usporava i ometa napadače.
Viđena/spomenuta:

Imperio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: daje moć potpunog upravljanja nekim živim bićem. Samo čarobnjaci s najčvršćom voljom imaju moć oduprijeti se ovoj kletvi. Jedna je od tri neoprostive kletve.
Viđena/spomenuta: jednooki Moody na četvrtoj godini je izveo na pauku

Harry je u darovima smrti ovu kletvu iskoristio na goblinu kako bi ušao u trezor Bellatrix Lestrange

Impervius[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za zaštitu od kiše
Viđena/spomenuta:

Incarceus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za vezanje užetom
Viđena/spomenuta:

Incendio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: izaziva vatru
Viđena/spomenuta: jedan od smrtonoša koristi je da zapali Hagridovu kolibu u Harryu Potteru i Princu mješane krvi.

K[uredi | uredi izvor]

(Kletva Antonina Dolohova)[uredi | uredi izvor]

L[uredi | uredi izvor]

Legilimens[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za čitanje misli
Viđena/spomenuta: U knjizi ,,Red feniksa" kada je Severus Snape učio Harrija Pottera Oklumentaciju

Levicorpus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: osoba pogođena ovom čarolijom naglavice visi u zraku, kao da je gležnjem zakvačena za nevidljivu kuku
Viđena/spomenuta: Harry je slučajno upotrijebio na Ronu u muškoj spavaonici dok je čitao udžbenik iz Čarobnih napitaka (u 6. knjizi)

Liberacorpus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: zaustavlja djelovanje čarolije Levicorpus
Viđena/spomenuta:

Locomotor[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Čarolija se uvijek koristi uz naziv predmeta koji se želi podići u zrak i kretati u skladu sa voljom čarobnjaka.
Viđena/spomenuta: Tonks je upotrijebila čaroliju "U Redu feniksa" na Harryjevom kovčegu prilikom njegovog odlaska iz Kalininog prilaza. Profesor Flitwick je na sličan način začarao kofere profesorice Trelawney kada ju je Dolores Umbridge htjela izbaciti iz škole.

Locomotor Mortis[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: sputava noge
Viđena/spomenuta: Neville se u knjizi "Harry Potter i kamen mudraca" požalio da je Draco Malfoy upotrijebio ovu čaroliju na njemu. Harry ju je upotrijebio u duelu sa Dracom Malfoyem u "Princu miješane krvi", ali je promašio metu.

Lumos[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Pali svjetlo na vrhu štapića. Suprotna čarolija je Nox.
Viđena/ spomenuta: Često viđena čarolija u serijalu!

Lj[uredi | uredi izvor]

M[uredi | uredi izvor]

Mobilliarbus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Mobilliarbus /mobɪˌliɑʴˈbʌs/
Opis: Pomiče predmet sa jednog na drugo mjesto za nekoliko centimetara.
Viđena/spomenuta: U "Zatočeniku Azkabana Hermiona je upotrijebila čaroliju kako bi pomakla božićno drvce u gostionici Kod tri metle.

Mobilicorpus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Mobilicorpus /mobɪˌlikoʴˈpʌs/
Opis: Podiže osobu naglavačke u vazduh i premješta s jednog mjesta na drugo u skladu sa voljom čarobnjaka.
Viđena/spomenuta: Sirius Black je upotrijebio ovu čaroliju na Severusu Snapeu u "Zatočeniku iz Azkabana".

Mordsmordre (tamni znamen)[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Morsmordre /moʴzmoʴˈdrʌ/
Opis: Čarolija za prizivanje Tamnog znamena
Viđena/spomenuta: Barty Crouch mlađi ju je upotrijebio u "Plamenom peharu" tokom svjetskog prvenstva u metloboju. Takođe je viđen iznad astronomske kule u "Princu miješane krvi". Izumio ju je Voldemort. Prema gospodinu Weasleyu, mali broj čarobnjaka zna izvesti ovu čaroliju.

N[uredi | uredi izvor]

Neprekršiva zakletva[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Unbreakable Vow
Opis: Služi da zapečati dogovor između dvoje čarobnjaka. U slučaju da se prekrši sporazum, kazna je smrt.
Viđena/spomenuta: U "Princu miješane krvi" Snape je položio Neprekršivu zakletvu na insistiranje Narcisse Malfoy.

Nox[uredi | uredi izvor]

Izgovor: Noks /noks/
Opis: Gasi svjetlo na vrhu štapića dočarano čarolijom Lumos.
Viđena/spomenuta: Harry i Hermiona su je upotrijebili u "Zatočeniku iz Azkabana" kada su se ušunjali u Vrištavu daščaru. Harry ju je upotrijebio ponovo na istom mjestu u "Darovima smrti".

Nj[uredi | uredi izvor]

O[uredi | uredi izvor]

Oculus reparo[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Popravlja naočale. Riječ je o varijetetu čarolije Reparo.
Viđena/spomenuta: Hermiona ju koristi na Harryju u drugom dijelu Odaje tajni.

Obliviate[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Briše pamćenje
Viđena/spomenuta: Gilderoy Lockhart koristi tu čaroliju u knjizi "Harry Potter i odaja tajni" da bi izbrisao Harryju pamćenje, ali zbog neispravnog štapića ona se okreće protiv njega. Za vrijeme svjetskog prvenstva u metloboju namještenici Ministarstva magije su je koristili na gospodinu Robertsu, bezjaku koji je davao u najam prostor za kampovanje. U "Darovima smrti" Hermiona je upotrijebila čaroliju na Smrtonošama koji su slijedili Harryja, Rona i nju. U istoj knjizi upotrijebila je čaroliju i na Xenophiliusu Lovegoodu u njegovoj kući, kao i na svojim roditeljima kako bi ih zaštitila.

Obscuro[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Stavlja žrtvi povez na oči kako ne bi vidjela okruženje
Viđena/spomenuta: Hermiona je upotrijebila čaroliju u "Darovima smrti" na portretu Phineasa Nigellusa u šumi Dean, kako ne bi otkrio lokaciju na kojoj su se Harry, Ron i ona nalazili.

Oppugno[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Tjera začarani objekat u napad.
Viđena/spomenuta: Hermiona je upotrijebila čaroliju na kanarincima koje je prije toga dočarala čarolijom Avis, kako bi ih navela da napadnu Rona.

Orchideous[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Stvara buket cvijeća na kraju štapića
Viđena/spomenuta: Olivander ju je upotrijebio u "Plamenom peharu" kako bi testirao štapić Fleur Delacour.

Omami[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Omamljuje osobu
Viđena/spomenuta: Harry uči dumbldorovu armiju ako zaštitu u "redu feniksa".

P[uredi | uredi izvor]

Peskipiksi Pesternomi[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Čarolija bi trebala da ukloni razbježane vilovnike, ali jedini put kada je upotrijebljena nije imala efekta.
Viđena/spomenuta: U "Odaji tajni" Gilderoy Lockart ju je pokušao bezuspješno upotrijebiti na času Odbrane od mračnih sila.

Petrificus Totalus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Čarolija sputavanja cijelog tijela
Viđena/spomenuta: Prvi put ju je u "Kamenu mudraca" Hermiona upotrijebila na Nevillu. Viđena je još tokom serijala, naročito u borbi u Odjelu tajni u "Redu feniksa". Upotrijebljena je dvaput u "Princu miješane krvi": prvi put ju je upotrijebio Draco Malfoy na Harryju u Hogwarts Expressu, a drugi put ju je Dumbledore bacio na Harryja neverbalno na astronomskoj kuli. Dejstvo čarolije je prekinuto nakon Dumbledorove smrti.

Piertotum Locomotor[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Oživljava kipove i viteške oklope koji izvršavaju naredbe čarobnjaka.
Viđena/spomenuta: Minerva McGonagall je upotrijebila čaroliju na viteškim oklopima kako bi pomogli u odbrani Hogwartsa tokom borbe protiv Smrtonoša u "Darovima smrti".

Portus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: pretvara neki objekt u putoključ
Viđena/spomenuta:

Priori Incantatem[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: efekt kada se susretnu dva bratska štapića
Viđena/spomenuta: Harry Potter i Plameni pehar

Protego[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Čarolija štita
Viđena/spomenuta: Prvi put je viđena u "Plamenom peharu" kada je Hermiona pripremala Harryja za Tročarobnjački turnir. Harry ju je koristio u "Redu feniksa" protiv Snapea tokom časova Oklumencije, a kasnije i protiv Smrtonoša. U "Darovima smrti" Harry ju je upotrijebio kako bi razdvojio Rona i Hermionu tokom njihove svađe.

Protego Horribilis[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Omogućava izvjestan stepen zaštite protiv mračne magije.
Viđena/spomenuta: Flitwick ju je koristio u "Darovima smrti" da pojača zaštitu dvorca.

Protego Totalum[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Čarolija koja pruža izvjestan stepen zaštite na nekom području ili mjestu stanovanja.
Viđena/spomenuta: U "Darovima smrti" ova čarolija je dio Hermioninih zaštitnih mjera oko šatora.

Q[uredi | uredi izvor]

Bešumato[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Quietus (Quee-AY-tuss)
Opis: Vraća magično pojačan glas u normalu. Suprotnost čarolije Sonorus.
Viđena/spomenuta: U Harryju Potteru i Plamenom peharu koristi je Ludo Bagman.

R[uredi | uredi izvor]

Reducio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: zaustavlja Engorgio
Viđena/spomenuta:

Reducto (Kletva Reductor)[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Uklanja čvrste objekte tako što ih raspršuje i uništava ih
Viđena/spomenuta: Harry ju je upotrijebio u "Plamenom peharu" dok je bio u labirintu. U "Redu feniksa", Harry navodi kako je Parvati Patil uspjela pretvoriti sto sa detektorima crne magije u prah. Ginny Weasley ju je koristila tokom vježbi u Sobi potrebe i u Sobi proročanstava u Odjelu tajni. U "Princu miješane krvi" član Reda feniksa je upotrijebio ovu čaroliju kako bi uklonio vrata na astronomskoj kuli.

Relashio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Čarolija koja ima za cilj da oslobodi objekat tako što iz štapića ispaljuje vatrene plamenove. Ukoliko se koristi ispod vode iz štapića izlazi ključala voda.
Viđena/spomenuta: U "Plamenom peharu" Harry je upotrijebio ovu čaroliju protiv gruvalice koja ga je ščepala za gležanj u jezeru prilikom drugog zadatka na Tromagijskom turniru. Hermiona je u "Darovima smrti" koristila ovu čaroliju da oslobodi gospođu Cattermole stolice sa lancima.

Rennervate[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis:Koristi se da se neko povrati u svjesno stanje.
Viđena/spomenuta: U "Plamenom peharu" Amos Diggory ju je koristio da probudi onesviještenu vilu Winky. Kasnije u toku romana, Dumbledore je upotrijebio istu čaroliju na Viktoru Krumu i Bartyju Crouchu mlađem.

Reparo[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Popravlja slomljene ili oštećene stvari
Viđena/spomenuta: Često korištena čarolija. Prva ju je upotrijebila Hermiona da popravi slomljeni prozor. Supstance koje su sadržali polomljeni predmeti se ne mogu povratiti ovom čarolijom. Harry je pokušao popraviti svoj slomljeni štapić ovom čarolijom, prvi put bezuspješno koristeći regularni štapić, a drugi put uspješno pomoću bazgovog štapića.

Rictusempra[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Osoba koja je pogođena ima dojam da je golicaju.
Viđena/spomenuta: Harry ju je upotrijebio na Dracu Malfoyu u "Odaji tajni" tokom vježbe u Duelantskom klubu bez uspjeha.

Ridikulus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za tjeranje bauka
Viđena/spomenuta: Prvi put je upotrijebljena na času Odbrane od mračnih sila u "Zatočeniku iz Azkabana" kada je Lupin podučavao učenike. Kasnije je upotrijebljena u "Plamenom peharu" tokom trećeg zadatka na Tromagijskom turniru. U "Redu feniksa" gospođa Weasley ju je pokušala upotrijebiti protiv bauka u kući na Grimmauldovom trgu.

S[uredi | uredi izvor]

Salvio Hexia[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Obezbjeđuje određen stepen zaštite protiv mračne magije.
Viđena/spomenuta: Harry i Hermiona su koristili ovu čaroliju u okviru zaštitnih mjera oko šatora u "Darovima smrti".

Scourgify[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis:Čisti nered
Viđena/spomenuta: Prvi put ju je upotrijebila Tonks u "Redu feniksa" da bi očistila Hedvigin kavez. Kasnije ju je Ginny koristila u Hogwarts Expressu da očisti smrdomliječ. Kada je gledao Snapeova sjećanja u situ sjećanja, Harry je vidio kako James Potter koristi ovu čaroliju na Snapeovim ustima.

Sectumsempra[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: čarolija koja stvara porezotine (kao da siječe nevidljivim mačem)
Viđena/spomenuta: Harry Potter ju koristi u Princu mješane krvi u zahodu Plačljive Myrtle protiv Draca Malfoya.

Serpensortia[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: stvara zmiju
Viđena/spomenuta: Draco Malfoy ju koristi protiv Harryja u Dualističkom klubu. Čaroliju mu je šapnuo Snape.

Silencio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: čarolija ušutkavanja
Viđena/spomenuta: Hermiona Granger koristi je na satu Čarolija kako bi ušutkala Ronovog gavrana.

Sonorus[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: pojačava glas (glasnoća)
Viđena/spomenuta: Ludo Bagman pojačava tom čarolijom glas da bi ga se čulo kao komentatora na Svjetskom prvenstvu u metloboju u Harryu Potteru i Plamenom peharu.

Specialis Revelio[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis:otkriva neka tajna slova ili tajne nekog predmeta
Viđena/spomenuta: Seameus Finnigan koristi ju u "Princu mješane krvi" da otkrije sastojke svog otrova kako bi mogao napraviti protivotrov.

Š[uredi | uredi izvor]

T[uredi | uredi izvor]

Tabu[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: Urok kojim se neka riječ ili ime pretvara u tabu, odnosno kada osoba izgovori datu riječ naglas automatski se otkriva njena lokacija, a sve zaštitne čarolije oko te osobe se prekidaju.
Viđena/spomenuta: U "Darovima smrti" čarolija je bačena na ime Voldemort, što je omogućilo Smrtonošama da otkriju Harryjevu lokaciju.

Tarantallegra[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: tjera nekoga da pleše
Viđena/spomenuta: Draco Malfoy koristi je u Harryu Potteru i Odaji tajni kada se s Harryem bori u Dualističkom klubu koji je osnovao Gilderoy Lockart.

Tergeo[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis:Usivava materijal sa površina (prašinu, tekućinu).
Viđena/spomenuta:Hermione Granger ju je upotrijebila u "Princu miješane krvi", kako bi Harryu otklonila krv s lica, kao i da ukloni višak tinte sa Ronove zadaće. U "Darovima smrti" Ron je očistio maramicu ovom čarolijom, a Hermiona prašinu sa fotografije Gellerta Grindelwalda u kući Bathilde Bagshot.

U[uredi | uredi izvor]

Usmjeri me[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Direct me
Opis: štapić pokazuje sjever
Viđena/spomenuta: Harry Potter koristi ju u Harryju Potteru i Plamenom peharu da bi ga štapić usmjerio u labirnitu.

V[uredi | uredi izvor]

Ventus Priziva vjetar

W[uredi | uredi izvor]

Waddivasi[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv:
Opis: izbacuje male predmete kroz zrak
Viđena/spomenuta: Jednom je, u Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana, koristio Remus Lupin da bi izvadio gumu za žvakanje koju je u ključanicu stavio Peeves i izbacio je ravno u Peevesov nos.

Wingardium Leviosa[uredi | uredi izvor]

Izvorni naziv: Wingardium Leviosa (Win-GUARD-ee-um Le-vee-OH-sah)
Opis: omogućuje predmetima da lebde u zraku
Viđena/spomenuta: Prvi put viđena u Harryju Potteru i Kamenu mudraca kad učenici prve godine vježbaju čaroliju na satu profesora Flitwicka. Kasnije u istoj knjizi Ron Weasley baca tu čaroliju na toljagu planinskog trola. Harry je tu čaroliju koristio i u Harryju Potteru i Redu feniksa da bi s puta maknuo mozgove dok je lovio Bellatrix Lestrange u Odjelu tajni.

Z[uredi | uredi izvor]

Ž[uredi | uredi izvor]