Filius Flitwick

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Filius Flitwick
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosesijeda
DomRavenclaw
Čistoća krvičovjek s ponekim goblinskim pretkom
VjernostHogwarts
Red feniksa
GlumacWarwick Davis
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca


Filius Flitwick (*17. oktobar 1942) je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru.

Flitwick je profesor Čarolija i predstojnik doma Ravenclawa u Hogwartsu. Njegov skvičavi glas slaže s njegovim sitnim stasom; mora stajati na hrpi knjiga kako bi mogao vidjeti preko katedre, a za profesoriskim stolom u Velikoj dvorani sjedi na gomili jastučića. Ima dalekog goblinskog pretka čiji su geni i odgovorni za njegov stas. Hermiona Granger je rekla da je Flitwick u mladim danima bio prvak čarobnjačkih dvoboja, veoma inteligentan i zgodan.

Flitwickov se način podučavanja čini mnogo opuštenijim od podučavanja drugih profesora. On je na posljednjem satu prije zimskih praznika dopustio igranje društvenih igara. Već je naviknut na veliku količinu haosa dok učenici vježbaju nove čarolije i to mu više ne smeta. Često ga pogađaju loše naciljane ili krivo izvedene čarolije te ponekad i poleti po razredu.

Profesor Flitwick na mnogo načina služi Hogwartsu i izvan učionice. Iskoristio je svoje vještine kako bi uredio Veliku dvoranu za Božić u prvoj knjizi. Tokom Harryjeve druge godine, Flitwick je pomogao profesorici Sinistri da donese skamenjenog Justina Fincha-Fletchleyja u bolničko krilo. U Harry Potteru i zatočeniku Azkabana učio je ulazna vrata da prepoznaju sliku Siriusa Blacka nakon što je ovaj uspio provaliti u školu. Pomagao je u patroliranju oko labirinta tokom trećeg zadatka Tromagijskog turnira na Harryjevoj četvrtoj godini. U petoj knjizi je, nakon odlaska Dolores Umbridge, s lakoćom uklonio močvaru koju su za sobom u jednom hodniku ostavili Fred i George Weasley.

Flitwick je podupirao i Harry Pottera i Dumbledorea kad je Dolores Umbridge pokušala obojicu potkopati i izbaciti iz škole u Harry Potteru i Redu feniksa. Harryju je dao kutiju skvičavih šećernih miševa nakon Harryjevoj intervjua za časopis Odgonetač.

Flitwick je bio profesor u Hogwartsu još u vrijeme Jamesa Pottera, Siriusa Blacka i Remusa Lupina.

U Harry Potteru i Princu miješane krvi, Minerva McGonagall je zamolila Flitwicka da pozove Snapea da pomogne Redu feniksa kad su u školu ušli smrtonoše. Nažalost, Snape je omamio Flitwicka, pridružio se smrtonošama i na kraju ubio direktora Hogwartsa, Albusa Dumbledorea.