Idi na sadržaj

Sirius Black

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sirius Black
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
Boja očijusiva
DomGryffindor
Čistoća krvičista krv
VjernostRed feniksa
GlumacGary Oldman
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i zatočenik Azkabana
spomenut u Harry Potter i Kamen mudraca


Sirius Black (1960.) je imaginarni lik iz romana J. K. Rowling, animagus, sin Oriona i Walburge Black. U filmovima ga tumači Gary Oldman.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Sirius Black (7. august 1959. - juli 1996.) prvi put je spomenut u romanu Harry Potter i Kamen mudraca kao čarobnjak koji je Hagridu posudilo leteći motor nedugo nakon što je Voldemort ubio Jamesa i Lily Potter. No njegovo prvo pojavljivanje bilo je u romanu Harry Potter i zatočenik Azkabana.

Porodica i prijatelji[uredi | uredi izvor]

Sirus je posljednja osoba koja je nosila prezime Black, drevne porodice čistokrvnih čarobnjaka i vještica. Poznati članovi porodice su Narcissa Black, koja se udala za Luciusa Malfoya i majka je Draca Malfoya; Andromeda Black, koja se udala za Teda Tonksa i majka je Nymphandore Tonks; Bellatrix Black, koja se udala za Rodolphusa Lestrangea i njegov brat Regulus Black za kojeg je Sirius tvrdio da je pokušao pobjeći od smrtonoša. Postoji mogućnost da je Regulus misteriozni R.A.B.

Sirusovi školski kolege bili su James Potter, Remus Lupin i Peter Pettigrew. Kad su Sirius, Remus i Peter saznali da je Remus vukodlak naučili su kako preuzeti oblik životinje, odnosno postali su animagusi. Sirius je bio veliki crni pas s nadimkom Tihotap.

Sa 16 godina Sirius bježi od kuće i počinje živjeti s Potterovima i tada je izbrisan s porodičnog stabla Blackovih.

Sirius je bio kum Jamesa Pottera na njegovom vjenčanju s Lily, a kasnije je postao i Harryjev krsni kum i skrbnik u slučaju da s Potterovim nešto dogodi.

Zatočenik Azkabana[uredi | uredi izvor]

Blackovi su simpatizirali Voldemorta i njegov naum da očisti svijet od svih čarobnjaka koji nisu čistokrvni. Siriusov brat, Regulus Black, bio je smrtonoša.

Nakon vjenčanja Lily i James izabrali su Siriusa za čuvara tajni, ali ih je on uvjerio da izaberu Petera Pettigrewa. Pettigrew ih je izdao i došao u svađu sa Siriusom što je uzrokovalo smrt 12 bezjaka i Pettigrewovu lažiranu smrt. Sirius je optužen kao ubica i izdajica. Svi su mislili da je kriv (pogotovo Barty Crouch) i poslali su ga u Azkaban bez suđenja.

Red feniksa i smrt[uredi | uredi izvor]

Sirius Black se u knjizi Harry Potter i Red feniksa nastanio u svoju porodičnu kuću u ulici Grimmauldov trg br.12, te je ponudio Dumbledoreu da to bude sjedište Reda feniksa. Budući da smrtonoše znaju da je on animagus, što je bilo njegovo najvažnije oružje, on je postao manje-više beskoristan za Red feniksa, što je njega frustriralo.

Sirius je cijelo vrijeme podržavao ideju osnivanje Dumbledoreove armije tvrdeći da je to dobar način učenja Odbrane od mračnih sila, iako je ustvari pravi razlog toga bila želja da Harryju priušti pustolovinu koja je njemu nedostajala.

Na kraju knjige se pridružuje ostalim članovima Reda feniksa i Dumbledoreove armije u borbi u Odjelu tajni u Ministarstvu magije gdje se bori protiv smrtonoša. Njegova rodica, Bellatrix Lastrange, s kojom se bori, ga pogodi čarolijom i on padne kroz kameni luk zastrt crnim velom u tzv. Odaji smrti, te umre.

Porodično stablo Siriusa Blacka[uredi | uredi izvor]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Phineas Nigellus Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
G. and gđa. Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Orion i Walburga Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
G. and gđa. Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sirius Black
 
Regulus Black
 
Bellatrix Black
 
Rodolphus Lestrange
 
Narcissa Black
 
Lucius Malfoy
 
Andromeda Black
 
Ted Tonks
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Draco Malfoy
 
 
 
 
 
Nymphadora Tonks