Andromeda Tonks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Andromeda Tonks
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rod žena
Boja kose smeđa
Dom Slytherin
Čistoća krvi čista krv
Vjernost muž i kćer
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Red feniksa, Harry Potter i Darovi Smrti


Andromeda Tonks (rođena Black) (1953. – ) je čistokrvna vještica i žena Teda Tonksa, čarobnjaka bezjačkog porijekla, majka Nymphadore Tonks, baka Teda Lupina, najdraža sestrična Siriusa Blacka, sestra Bellatrix Lestrange i Narcisse Malfoy. Ona i njen muž su bili saveznici Reda feniksa, ali je Ted ubijen.

Život[uredi | uredi izvor]

Andromeda je kćer Cygnusa Blacka III i Druelle Rosier. Walburga i Alphard Black su njeni teta i dajdža, Orion Black tetak, a Sirius i Regulus Black bratići. Evan Rosier je, možda, rođak njene majke. Andromeda je bila u Hogwartsu od 1960. do 1970. te je bila Slytherinka. Nakon školovanja, upoznala je Teda Tonksa i udala se za njega. Njena teta Walburga je spalila njenu sliku na tapiseriji porodice Black.

Andromeda i Ted imaju kćer Nymphadoru. Andromeda voli urednost, za razliku od svog muža. Nymphadora se udala za Remusa Lupina 1997.

Nakon bitke za Little Winging, Harry i Hagrid su došli u Andromedinu kuću gdje je Andromeda izliječila Hagrida. Kad je Harry prvi put ugledao, zamjenio je sa njenom sestrom Bellatrix, što ju je uvrijedilo.

Kad je Voldemort preuzeo Ministarstvo magije 1997., smrtonoše su mučili Teda i Andromedu, kako bi saznali gdje je Harry, ali oni nisu izrekli tajnu. Nedugo nakon toga, Nymphadora je došla ka svojim roditeljima zbog trudnoće. Uskoro je Ted pobjegao jer nije došao na saslušanje u Ministarstvo. Hvatači su ga uhvatili i ubili, ali se prije toga skrivao u šumi sa goblinima, Deanom Thomasom i Dirkom Cresswellom. Nymphadoru je ubila njena teta Bellatrix.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Andromeda je ime sazviježđa u kojem se nalazi Andromedina galaksija te etiopske princeze koju je spasio Perzej.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]