Idi na sadržaj

Harry Potter (lik)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harry James Potter
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
DomGryffindor
Čistoća krvipolu-krv
VjernostRed feniksa/Albus Dumbledore/Dumbledoreova Armija
GlumacDaniel Radcliffe
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca


Harry James Potter jest glavni lik serijala knjiga i filmova Harry Potter književnice J.K. Rowling. On je sin jedinac Jamesa i Lily Potter koji su stradali, te je on već kao jednogodišnja beba došao u dom Dursleyjevih, gdje je proveo narednih deset godina. Harry je naslijedio majčine zelene oči i očevu neobično kuštravu crnu kosu. Ranije je opisivan kao nizak i mršav za svoje godine. Također ima i tanak ožiljak na sredini čela u obliku munje. To je jedini tjelesni znak ubojite kletve koju je na njega bacio Lord Voldemort 31. oktobra 1981. i koja je ubila njegove roditelje i uništila njihovu kuću. Harry pohađa Hogwarts, školu vještičarenja i čarobnjaštva. Njegovi najbolji prijatelji su Ronald Weasley i Hermione Granger.

Glumac Daniel Radcliffe je glumio lik Harryja Pottera u svim dosad snimljenim filmovima.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Prije romana o Harry Potteru[uredi | uredi izvor]

Harry je u čarobnjačkom svijetu poznat po tome što je preživio napad zlog Lorda Voldemorta, jednog od najmoćnijih čarobnjaka svih vremena i najvećeg negativca u serijalu kad je bio star tek 15 mjeseci. Voldemort je izgubio svoju moć i tijelo, ali ipak je preživio.

James i Lily Potter su tada ubijeni dok su pokušavali zaštititi malog Harryja od Voldemortovog napada. James je umro prvi, na ulazu u kuću, u pokušaju da zaustavi Voldemorta. Lily se odlučila žrtvovati za svog sina, iako je imala izbor, i tako je zaštitila Harryja drevnom magijom. Tako se ubojita kletva Avada Kedavra "odbila" od Harryja na Voldemorta i Harry je preživio. Zbog toga je Voldemort izgubio moći, ali ipak mu je ostalo snage da preživi i jednog dana se opet vrati na vlast.

Taj događaj doveo je do Harryjeve slave u čarobnjačkom svijetu i nadimka "dječak koji je preživio", zato što je on jedina osoba koja je (osim Voldemorta) preživjela kletvu Avada Kedavra i smatraju ga razlogom Voldemortovog pada. A jedini vidljivi znak da se tako mlad susreo s Voldemortom je ožiljak u obliku munje kojeg Harry ima na čelu. Uprkos činjenici da je Harry preživio pokušaj ubistva, do pete knjige nema pojma zašto je Voldemort izgubio moć i u Harry Potter i Odaji tajni potvrđuje to govoreći Voldemortu:

Niko ne zna zašto si izgubio svoju moć kad si mene napao. Ne znam ni ja, ali znam zašto me nisi ubio ...

Nakon smrti roditelja Harry je bio prisiljen živjeti sa jedinom porodicom koja mu je ostala, sestrom svoje majke Petuniom Dursley i njenim mužem Vernonom, u malom engleskom gradiću Little Whingingu u Surreyu. Dursleyevi žive u Kalininom prilazu br. 4 u velikoj, besprijekorno održavanoj četverosobnoj kući i čine se posve dobrim i normalnim. Ali baš i nisu, tako su prvih deset godina zanemarivali Harryja u korist njihovog sina Dudleya i u pokušaju da Harryju "izbiju" iz glave magiju i učine ga "normalnim" držali su ga u izolaciji od čarobnjačkog svijeta i svih njegovih utjecaja. Harry nije čistokrvni čarobnjak, već je miješane krvi, potomak je jednog bezjačkog roditelja i jednog roditelja čarobnjaka. Po svom ocu, potomak je čistokrvnih čarobnjaka, ali je njegova majka vještica rođena kao bezjakinja, u nemagičnoj porodici.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Harry James Potter rođen je 31. jula 1980. Njegovi roditelji su James i Lily Potter. Njegova majka, djevojačkog prezimena Evans, potiče iz bezjačke porodici, a njegov otac James rođen je u porodici čistokrvnih čarobnjaka. Njegovi roditelji (po čarobnjačkim mjerilima) bili su nešto stariji. Ta čistokrvnost njegovog oca mogla bi upućivati na to da je Harry u daljim rodbinskim vezama sa drugim čistokrvnim porodicama, što je rekao i sam Sirius Black.

James i Lily ostavili su Harryju u nasljedstvo veliku količinu čarobnjačkog novca koji Harry koristi za kupnju stvari za Hogwarts; Harrjev prijatelj Ron koji dolazi iz velike i siromašne porodice je ponekad ljubomoran zbog tog bogatstva. Ako Gringotts posluje kao ostale banke iz stvarnog svijeta Harryjevo bogatstvo se još i povećalo zato što deset godina niko nije podizao novac iz trezora sve dok Harry nije prvi put posjetio banku.

Harry bi također mogao biti u rodbinskim vezama sa svojim kumom, Siriusom Blackom. James i Sirius bi mogli biti rođaci u prvom koljenu, što nije iznenađujuće kad se uzme u obzir veličina porodice Black. Charlus Potter je bio oženjen Doreom Black, unukom Phineasa Nigellusa Blacka. Nagađa se o tome jesu li oni Jamesovi roditelji ali mora se uzeti u obzir i ono što je rekla J.K.R: da su Jamesovi roditelji bili stariji po čarobnjačkim mjerilima (što bi značilo da su doživjeli stvarno duboku starost; Griselda Marchbanks doživjela je preko 160 godina), a Dorea je umrla sa samo 57. Ali ipak, Charlus i Dorea su bili ista generacija kao i Siriusovi roditelji, pa ta mogućnost ostaje otvorena.

Život i avanture u Hogwartsu[uredi | uredi izvor]

Harry Potter i Kamen mudraca[uredi | uredi izvor]

Kao što je rečeno u Harry Potteru i Kamenu mudraca, Harry nije ni znao da je čarobnjak do svog jedanaestog rođendana, kad mu je Rubeus Hagrid, lovočuvar u Hogwartsu i pomoćnik Albusa Dumbledorea, objasnio situaciju i rekao mu za njegovu slavu u čarobnjačkoj zajednici. Vremenom je Harryu počela ići na živce njegova slava, što je i uticalo na njegove odnose s drugima tako da su se oni ili sažalili nad njim ili su ga mrzili.

Kratko nakon svih tih saznanja o čarobnjačkom svijetu i svojoj ulozi u njemu, Harry je započeo školovanje u školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu. Tamo je svrstan u Gryffindorski dom i ubrzo se sprijateljio sa Ronom Weasleyem, a kasnije i sa Hermionom Granger. Međutim, Draco Malfoy, koji je svrstan u Slytherinski dom, postao je Harryev najveći neprijatelj u Hogwartsu. Harry dijeli spavaonicu sa Ronom, Nevilleom Longbottomom, Seamusom Finniganom i Deanom Thomasom. Njegova prva godina obilježena je, između ostalog izabran je na poziciju tragača u Gryffindorskoj metlobojskoj ekipi zbog svoje prirodne nadarenosti za letenje i tako je postao najmlađi igrač nekog doma u posljednjih stotinu godina.

Zaštita koju je Harry dobio žrtvom svoje majke još mu je jednom pomogla kad se Lord Voldemort potajno vratio u čarobnjački svijet u potrazi za Kamenom Mudraca i kako bi vratio svoje tijelo. Koristeći tijelo profesora Quirrella, učitelja u Hogwartsu, Voldemort je došao u školu u potrazi za kamenom. Harry je uspio preživjeti susret sa Voldemortom i ponovno ga oslabiti koristeći zaštitu svoje majke. Voldemort nije mogao dotaknuti Harryja pa je pobjegao, ostavljajući Quirrella da umre.

Harry Potter i Odaja tajni[uredi | uredi izvor]

U Harry Potteru i Odaji tajni, Harry se suočio sa još izazova. Neki su mu samo malo smetali (kao pokušaji Gilderoya Lockharta da iskoristi njegovu slavu i veliko poštovanje Colina Creeveya), dok su drugi bili puno ozbiljniji i teže podnošljivi, kao naprimjer kad je pred cijelom školom otkriven kao parsel-ust i kad je bio pod sumnjom da je Slytherinov baštinik te okrivljavan za seriju napada koji su se dogodili u školi. Ali njegov najteži izazov bio je smrtonosni basilisk kojeg je pustio duh Toma Riddlea, mladog Voldemorta. Tom Riddle pustio je zmiju iz odaje kontrolirajući Ginny Weasley pomoću dnevnika koji je sadržavao dio njegove duše.

Harry je dokazao svoju hrabrost i odvažnost kada je spasio Ginny, ubio basiliska mačem Godrica Gryffindora i pobijedio Riddlea tako što je u dnevnik zabio jedan basiliskov zub i time uništio Riddleov duh.

Harry Potter i Zatočenik Azkabana[uredi | uredi izvor]

U Harry Potteru i Zatočeniku Azkabana Harry se počeo mijenjati. Bio je ljut zato što je vjerovao da je Sirius Black, koji je nedavno pobjegao iz Azkabana, odgovoran za otkrivanje mjesta skrivanja njegovih roditelja Voldemortu. Harry je otkrio i da je Black bio njegov krsni kum i najbolji prijatelj njegovog oca. To je dodatno razbijesnilo Harryja pa je želio pronaći i ubiti Blacka. Kasije je Harry otkrio da Sirius nije izdao njegove roditelje, nego da je to učinio sluga Lorda Voldemorta, Peter Pettigrew, još jedan stari prijatelj Harryevog oca i Siriusa. Do kraja priče Sirius je već ponudio Harryu nešto što je Harry želio cijelog života: dom daleko od Dursleya. Harry je to brzo i s veseljem prihvatio, ali izgubio je tu priliku za sretniji život zato što nije skinuta ljaga sa Siriusovog imena pa je on morao nastaviti bježati od vlasti, koja je ostala u uvjerenju da je on ubica.

Harry Potter i Plameni Pehar[uredi | uredi izvor]

U Harry Potteru i Plamenom Peharu, Harry je tajanstveno izabran da se takmiči na Tromagijskom turniru, iako se on nije ni prijavio, a nije ni dovoljno star da se kvalificira. Natjecanje se sastoji od tri opasna zadatka, a zadnji završava svojevrsnom utrkom za osvajanje Tromagijskog pokala. Nakon što su i Harry i Cedric Diggory izabrani za prvake Hogwartsa, oni polahko postaju prijatelji. Harry je otkrio Cedricu ono što su svi drugi prvaci već znali, u prvom zadatku će biti zmajeva. U zamjenu za tu Harryevu pomoć, Cedric Harryu daje savjet kako shvatiti trag koji su dobili za sljedeći zadatak.

Nakon što su Cedric i Hrarry pomogli jedan drugom u trećem zadatku, labirintu punom raznih čudovišnih stvorenja i čarobnih prepreka, ni jedan od njih ne želi uzeti pokal, osjećajući da ga onaj drugi više zaslužuje. Cedric ne bi došao do pokala da mu Harry nije pomogao u zadnjem trenutku. Harry ne bi pobijedio u utrci sa Cedricom, zato što mu je noga ozlijeđena. Zato oni odluče zajedno i u isto vrijeme posegnuti za pokalom, nesvjesni toga da je pokal zapravo putoključ. On ih preveze ravno do groblja gdje ih očekuje sam Lord Voldemort.

Harry svjedoči ubistvu Cedrica, kojeg je ubio Peter Pettigrew kletvom Avada Kedavra. Odmah nakon toga, Harry je svezan i svjedoči čaroliji koja je vratila tijelo Lordu Voldemortu (čarolija je uključivala i Harryevu krv koja je Voldemortu omogućila "imunost" na Harryja).

Voldemort zove svoje smrtonoše i nezadovoljan je zato što ga nisu prije potražili. Zatim se odluči boriti s Harryem prije nego što ga ubije. Ali ne zna da su njegov i Harryev štapić braća (imaju istu jezgru, perje koje pripada Dumbledoreovom feniksu, Fawkesu). Kad su takvi štapići prisiljeni boriti se jedan protiv drugog, oni stvore posebnu vezu, čaroliju Priori Incantatem zbog koje su iz Voldemortovog štapića počeli izlaziti "duhovi" svih onih koje je ubio. To uključuje Harryeve roditelje i Cedrica (ubio ga je Pettigrew, ali Voldemortovim štapićem), koji zatraži od Harryja da njegovo tijelo odnese njegovim roditeljima. Duhovi su pomogli Harryu da pobjegne s groblja pomoću putoključa.

Harry saznaje da je novi profesor Odbrane od mračnih sila, "Divljooki" Moody, zapravo varalica. To je zapravo bio Barty Crouch Jr. koji je planirano uspio pomoći Voldemortu da se ponovno dočepa tijela. On je i prijavio Harryja na turnir te pokušao osigurati da Harry dođe do Tromagijskog pokala. Nakon što su Harry, Dumbledore, Snape i McGonagallica čuli Crouchevo svjedočenje, Harry se prisjetio svih događaja za Dumbledorea i svog krsnog kuma. Dakle, u ovom romanu Lord Voldemort je povratio svoju izgubljenu moć.

Harry Potter i Red feniksa[uredi | uredi izvor]

Prije početka svoje pete godine školovanja u školi čarobnjaštva i vještičarenja u Hogwrtsu Harryja iz Kalininog prilaza broj 4 odvode njegovi bivši profesori Moody i Lupin, te Nymphadora Tonks (zvana Tonks), Kingsley Shacklebolt, Dedalus Diggle, Elphias Doge, Emmeline Vance, Sturgis Podmore i Hiesta Jones. Na metlama odlijeću do Grimmaulovog trga broj 12 u Londonu. To je nekad davno bila kuća Siriusovih roditelja, ali se sada koristi kao sjedište Reda Feniksa. Ostatak praznika Harry provodi provodi pomažući Siriusu, Ronu, Hermioni, Fredu, Georgeu Ginny i gospođi Weasley učiniti kuću pogodnom za stanovanje. Budući da su ga prije njegovog odlaska napali dementori Harry mora doći na saslušanje u Ministarstvo magije. Na saslušanju u Ministarstvu Harryja je branio profesor Dumbledore. On je za Harryja pripremio vrlo jaku odbranu, stoga je Ministarstvo moralo popustiti. Te godine Harryja je dočekalo još jedno iznenađenje, budući da su prošle školske godine svi prefekti završili svoje školovanje došlo je vrijeme da se izaberu novi. Harry je tokom praznika bio opsjednut saslušanjem i planovima lorda Voldemorta, stoga o tome uopće nije razmišljao. Iz nekog razloga (samo njemu poznatima) profesor Dumbledore je za Gryffindorske prefekte imenovao Rona i Hermionu.

Harry Potter i Princ miješane krvi[uredi | uredi izvor]

Harry Potter i darovi smrti[uredi | uredi izvor]

Zbog djetinjstva provedenog kod Dursleyjevih gdje ga nikad nisu voljeli, Harryjeva najveća želja je da bude među onima kojima je stalo do njega i da onima koje on voli niko ne naudi. On polahko shvata da je to nemoguće dok je Voldemort živ. Zbog radoznalosti i želje za istraživanjem čarobnjačkog svijeta često kreće u avanture kojima se izlaže riziku; ali obično pokušava uvjeriti svoje prijatelje da ne ugrožavaju sebe prateći njega. Uprkos tome, njegovi najodaniji prijatelji odbijaju dopustiti mu da se s izazovima suočava sam. Harry se lahko razljuti kad neko vrijeđa ili prijeti onima do kojih je njemu stalo. Ima niski prag tolerancije za sve za koje smatra da pripadaju "drugoj strani", bili to smrtonoše, ljudi koji ne vjeruju njegovom i Dumbledoreovom svjedočanstvu ili neki Slytherini. Kao i njegov prijatelj Ron, Harry nije uvijek najbolji učenik pa se često oslanja na Hermioninu pomoć. Harry je razvio i poseban smisao za humor kojim često uspijeva okrenuti tuđe uvrede protiv njih samih. Neke Harryjeve pogreške mogu se pripisati patnjama i nesrećama tokom života. Harry je lično svjedočio trima ubistvima i bio je prisiljen ponovno poživjeti svoju najraniju i najstrašniju uspomenu, ubistvo svojih roditelja koji su se suprotstavili Voldemortu. Bio je prisutan kad je njegovog školskog kolegu, Cedrica Diggoryja, ubio Peter Pettigrew, vidio je ubistvo svog krsnog kuma Siriusa Blacka kojeg je u Ministarstvu magije ubila Bellatrix Lestrange, a svjedočio je i smrti svog najvećeg zaštitnika i mentora, direktora Hogwartsa Albusa Dumbledorea, kojeg je ubio Severus Snape. Do sada se Harry pet puta suočio s Voldemortom, računajući prvi Voldemortov pokušaj da ubije Harryja još kao novorođenče. Tokom većeg dijela svog radnog života Harry se morao nositi sa svojim okrutnim i bezosjećajnim njegovateljima, Dursleyjevima, koji koriste svaku priliku kako bi ponizili i omalovažavali Harryja, njegove roditelje i čarobnjački svijet. Na drugoj godini cijela škola je sumnjala da je Harry odgovoran za puštanje baziliska na učenike. Na četvrtoj godini optužen je za varanje kako bi se mogao natjecati na Tromagijskom turniru. Na petoj godini izdržao je situaciju u kojoj se većina čarobnjačke zajednice okrenula protiv njega vjerujući da je on samo lažljivac željan pažnje i prevarant; zbog toga se više povukao u sebe, a učenici su ga zadirkivali. Harry se istovremeno nosi i s uobičajenim tinejdžerskim problemima i vezama. Naprimjer, iako je lahko sklopio čvrsto prijateljstvo s Hermionom i Ronom, bila mu je potrebna velika hrabrost da pozove Cho Chang, lijepu Ravenclawku, na spoj. Ponekad se Harry ljuti na Rona i Hermionu, pogotovo kad se njih dvoje svađaju. Međutim, njihovo prijateljstvo jača tokom godina, a J. K. Rowling je čak rekla da je Harry prihvatio Rona i Hermionu kao članove porodice. Tokom njihove šeste godine, kad se Ron i Hermiona ozbiljno posvađaju, Harry je odlučan da ostane prijatelj s oboje što (iako Rona još uvijek vidi kao najboljeg prijatelja) pokazuje da su Ron i Hermiona sada više jednaki u njegovom životu; u sličnoj situaciji na trećoj godini Harry je izabrao da ostane prijatelj s Ronom na račun svog prijateljstva s Hermionom. Harry je razvio prijateljstva i s mnogim odraslim likovima, posebno s Rubeusom Hagridom i Albusom Dumbledoreom. Porodica Weasley postala je Harryjeva zamjenska porodica. Gospođa Weasley posebno se istakla kao majčinska figura; ona Harryja smatra sinom, a prema njemu se ponekad odnosi i ljepše nego prema vlastitoj djeci. Slično tome i njeni sinovi prema Harryju odnose se kao prema bratu, a gospodin Weasley pokazuje očinsku ljubav prema Harryju. Kad Harry sazna da su Sirius Black i njegovi roditelji bili usko povezani, Harry na njega počinje gledati kao na još jednu očinsku figuru. Harry je sklopio čvrsto prijateljstvo i s jednim od svojih bivših profesora Odbrane od mračnih sila Remusom Lupinom, jednim od Harača i jednim od najbolji prijatelja svog pokojnog oca. Harry je odan svojim prijateljima i očekuje da i oni njemu budu odani, iako ga to često sprječava da bude objektivan. Obično slijedi svoje instinkte koji mu govore kome može, a kome ne može (ili ne želi) vjerovati.

Izgled, osobine i veze[uredi | uredi izvor]

Romanse (veze)[uredi | uredi izvor]

Cho Chang[uredi | uredi izvor]

Harry je na petoj godini (Harry Potter i Red Feniksa) bio u vezi s Cho. Njihov prvi poljubac dogodio se nakon jednog sastanka DA (Dumbledoreova armija). Uskoro se to razvija u ljubavnu vezu. Nakon jednog slučajnog susreta u sovinjaku Harry je poziva da s njim ode sljedeći vikend u Hogsmeade (posjet je padao na Valentinovo). U Hogsmeadeu su otišli do čajane madame Puddifoot gdje ju je on zamolio da ode s njim do Kod tri metle, gdje je imao dogovor s Hermionom. To je bio kraj njihove veze.

Ginny Weasley[uredi | uredi izvor]

Harry je svoju vezu s Ginny započeo na svojoj šestoj godini (Harry Potter i Princ mješane krvi). Svoju vezu su započeli nakon svog prvog poljubca. On se zbio nakon što su Gryffindori osvojili pokal (Harry nije bio prisutan na toj utakmici, pa nije znao jesu li pobijedili). Harry i Ginny su prekinuli nakon Dumbledoreovg pokopa. Harry je mislio kako bi Ginny bila u velikoj opasnosti ako Voldemort sazna da su u vezi. Ipak, nakon Voldemortove smrti Harry i Ginny su opet u vezi. Prema romanu oni su u braku i imaju troje djece (James, Albus Servus i Lily). James, njihov najstariji sin je godinu dana stariji od Albusa Servusa dok je on dvije godine stariji od Lily.

Prednosti[uredi | uredi izvor]

 • odlični refleksi
 • pripada maloj grupi ljudi koji mogu uspješno (i ponovljeno) baciti čaroliju Patronusa kako bi odbili Dementore (to se u čarobnjačkoj zajednici smatra impresivnim, donijelo mu je i dodatne bodove na O.Č.I.-ma)
 • sposobnost da ostane hladne glave i da izvodi velike pothvate u kriznim trenucima
 • sposobnost da sa sebe potpuno zbaci kletvu Imperius
 • sposobnost da koristi određene čarolije nakon što je samo vidio jednom vidio njihovo korištenje
 • pametan; veoma jaka intuicija; mozak mu "radi" i kad je pod velikim stresom
 • posjeduje veliki magični potencijal, ponekad uspijeva izvoditi magiju bez riječi i bez štapić (jednom se slučajno aparatirao na vrh školske zgrade; napuhao svoju tetu)
 • ima nevjerovatno ludu sreću
 • ima vještine vođe, dovoljno da nauči svoje kolege kako preživjeti susret sa gomilom smrtonoša (borba u odjelu tajni)
 • odlučan i pun samopouzdanja (ponekad do mjere "izigravanja junaka")
 • talentirani letač
 • parsel-ust (može komunicirati sa zmijama, to je vještina pripisivana mračnim čarobnjacima, iako on nije takav)
 • općenito, vrlo moćan čarobnjak (Voldemort ga je "označio kao sebi ravnog", a "poznaje moć za koju zli gospodar ne zna")

Slabosti[uredi | uredi izvor]

 • slabiji vid - riješen nošenjem naočala
 • nesposobnost da svjesno izvodi neverbalne čarolije, kletve i protivkletve
 • nesposobnost da prakticira legilimenciju i oklumenciju, čak i nakon vježbanja
 • rastrgan između sumnje u sebe i prevelikog samopouzdanja; pokušava se sam nositi sa svim
 • lahko se naljuti kad su neumjesni komentari upućeni na račun njegovih roditelja i prijatelja
 • pokazuje prosječno znanje na testovima (s obzirom na svoj potencijal)
 • nedostaje mu znatiželja za učenje novih stvari: novih čarolija i moći
 • samopoštovanje na niskom nivou zbog boravka kod Dursleya
 • odnosi se previše zaštitnički prema prijateljima - radije sve preuzima na sebe u opasnim situacijama
 • vrlo osjetljiv kad mu ljudi ne vjeruju u situacijama u kojima je zapravo teško išta vjerovati
 • povremeno pokušava koristiti mračne čarolije kao npr. kletvu Cruciatus, ali bez prevelike učinkovitosti

Predmeti koje posjeduje[uredi | uredi izvor]

 • Pozamašna količina čarobnjačkog novca u trezoru u Gringottsu koju je naslijedio od svojih roditelja i kasnije od Siriusa Blacka (tačan iznos nije poznat, ali kako je naslijedio novac porodice Potter i porodice Black, vjerovatno se radi o pravom malom bogatstvu)
 • Štapić od božikovine, dug dvanaest i po centimetara, sa jednim feniksovim perom. Feniks koji je dao pero za taj štapić, Fawkes, dao je i pero za štapić Lorda Voldemorta
 • Hedwiga, sniježno bijela sova (Hagridov rođendanski poklon)
 • Nimbus 2000, trkaća metla (tada veoma popularna), uništena u bliskom susretu sa Napadačkom vrbom. Harry je zadržao komadiće metle, ali otkada je dobio novu metlu nije poznato šta se sa njima dogodilo
 • Plašt nevidljivosti (naslijedio ga je od oca, a za Božić mu ga je na prvoj godini dao Albus Dumbledore)
 • Album s fotografijama njegovih roditelja i njihovih prijatelja (još jedan dar od Hagrida)
 • Odanost kućnog vilenjaka imenom Dobby koji radi u kuhinji u Hogwartsu, a prije je bio u vlasništvu porodice Malfoy
 • Nagrada za posebne usluge školi za pronalaženje Odaje Tajni i pobjedu nad zlom koje se u njoj skrivalo
 • Mapa za haranje (dali su mu je Fred i George Weasley; napravili su je Crvorep (Peter Pettigrew), Lunac (Remus Lupin), Tihotap (Sirius Black) i Parožak (James Potter)
 • Vatrena munja, najskuplja i najbolja trkača metla. Za Božić je na trećoj godini dobio od Siriusa Blacka kao zamjenu za njegov uništeni Nimbus 2000
 • Džepni cinkoskop (rođendanski poklon od Rona)
 • Novčanik sa čeljustima (poklon od Hagrida)
 • Nož koji sve otvara (poklon od Siriusa). Jedna oštrica noža je rastopljena kada je Harry njom pokušao otvoriti jedna vrata u Odjelu tajni
 • Živa minijatura Mađarske Bodljorepe, s kojom se borio na Tromagijskom turniru. Za taj model crnog zmaja nismo čuli nakon Plamenog Pehara
 • Minijaturna Vatrena munja (poklon od Tonks) kao zamjena za pravu metlu koja je privremeno bila zaplijenjena
 • Dvostrano ogledalo (poklon od Siriusa)
 • Stara vila u Londonu, na Grimauldovu trgu 12 (naslijeđena od Siriusa Blacka)
 • Kućni vilenjak Kreacher (naslijeđen od Siriusa Blacka). Poslan da radi u kuhinji Hogwartsa
 • Hipogrif Kljunoslav (naslijeđen od Siriusa, trenutno se za njega brine Hagrid)
 • Udžbenik za čarobne napitke (Čarobni napici za napredne) koji je pripadao princu miješane krvi. Ima korisne bilješke i zle kletve koje je zapisao prijašnji vlasnik
 • Mala boćica Felix Felicisa, napitka za sreću, kojeg mu je kao nagradu na njegovoj šestoj godini dao Horace Slughorn (napitak je potrošio)
 • Lažni horkruks od nekog sa inicijalima R.A.B., u obliku medaljona
 • Džepni cinkoskop (poklon od Hermione)
 • Knjiga Dvanaest napogrešivih načina da očarate vještice (poklon od Rona)
 • Torbica od kože mokija (kada neko nešto stavi u nju to može izvaditi samo on-poklon od Hagrida)
 • Ručni sat (poklon od gospođe i gospodina Weasley)
 • Začarana britva (poklon od Billa i Fleur)
 • Veliki paket Weasleyjevih čarozeza (poklon od Fred i Georgea- vjerovatno potrošen)

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

 • Harry Potter je nedavno proglašen 85. od sto najboljih izmišljenih likova od 1900.
 • Daniel Radcliffe, J.K.Rowling i Harry imaju rođendan u julu

Ostalo[uredi | uredi izvor]