Neville Longbottom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Neville Longbottom
Lik iz serijala o Harryju Potteru
NevilleLongbottom.jpg
Rod muškarac
Boja kose smeđa
Škola Hogwarts
Čistoća krvi čista krv
Vjernost Red feniksa i Dumbledoreova armija
Glumac Matthew Lewis
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudracaNeville Longbottom je fiktivni lik iz serija romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling.

Neville je bucmasti, smeđokosi dječak iz porodice s dugom čarobnjačkom tradicijom. Ipak, po njemu se to ne bi moglo zaključiti. Uvijek je rastresen i smotan. Upada u komične nevolje ili druge nenamjerno dovodi u opasnost. Nikada zbog njega Gryffindori nisu dobili značajnije bodove (osim na I. godini), ali ni izgubili. Prosječan je učenik, ali se trudi biti što bolji. To profesori cijene pa su mu i mnogi propusti oprošteni. Nevilla je odgojila baka, s kojom i živi. Nevillovi roditelji su bili veliki čarobnjaci koji su dok je još Neville bio beba učestvovali u borbi protiv Voldemorta, te su se sa njim sučili tri puta i ostali živi. Nakod pada Lorda Voldemorta,smrtonoše(Bellatrycss Lestrange) muče Nevillove roditelje kletvom Cruciatus, zbog koje oni ostaju mentalno nesposobni. Nalaze se u Bolnici svetog Munga za magične bolesti u stanju sličnom komi. Nevilla zbog toga strašno pati. Upravo zato potpuno razumije Harryja i njegove potrebe. Drago mu je što ima prijatelja poput njega kojem može reći sve i koji će ga uvijek braniti. Isto je tako dobar prijatelj sa Ronom i Hermionom. U Hogwartsu mu društvo pravi Trevor - žaba krastača.

Trevor[uredi | uredi izvor]

Životinje u Harry Potteru
Trevor
Rod mužjak
Vrsta žaba
Vlasnik Neville Longbottom
Posebne moći nepoznato
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca

Trevor je jedini kućni ljubimac Nevillea Longbottoma. Neville ga je dobio od svojeg ujaka Algiea kad je dobio pismo iz Hogwartsa. Neville redovito gubi svojeg žapca. U prvoj ga je knjizi još u Hogwarts Expressu tražila Hermione Granger. Žapca je kasnije, tokom vožnje u čamcima do Hogwartsa, našao Hagrid.

U Kamenu mudraca, u Zakutnoj ulici, Hagrid govori Harryju da su žabe prilično 'staromodni' kućni ljubimci. To potvrđuje da je Neville, kao vlasnik žabe, također uvijek postrani.


Harry Potter.gif Nedovršeni članak Neville Longbottom koji govori o Harryju Potteru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.