Neville Longbottom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Neville Longbottom
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosesmeđa
ŠkolaHogwarts
Čistoća krvičista krv
VjernostRed feniksa i Dumbledoreova armija
GlumacMatthew Lewis
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaNeville Longbottom je fiktivni lik iz serija romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling.

Neville je bucmasti, smeđokosi dječak iz porodice s dugom čarobnjačkom tradicijom. Ipak, po njemu se to ne bi moglo zaključiti. Uvijek je rastresen i smotan. Upada u komične nevolje ili druge nenamjerno dovodi u opasnost. Nikada zbog njega Gryffindori nisu dobili značajnije bodove (osim na I. godini), ali ni izgubili. Prosječan je učenik, ali se trudi biti što bolji. To profesori cijene pa su mu i mnogi propusti oprošteni. Nevilla je odgojila baka, s kojom i živi. Nevillovi roditelji su bili veliki čarobnjaci koji su dok je još Neville bio beba učestvovali u borbi protiv Voldemorta, te su se sa njim sučili tri puta i ostali živi. Nakod pada Lorda Voldemorta,smrtonoše(Bellatrycss Lestrange) muče Nevillove roditelje kletvom Cruciatus, zbog koje oni ostaju mentalno nesposobni. Nalaze se u Bolnici svetog Munga za magične bolesti u stanju sličnom komi. Nevilla zbog toga strašno pati. Upravo zato potpuno razumije Harryja i njegove potrebe. Drago mu je što ima prijatelja poput njega kojem može reći sve i koji će ga uvijek braniti. Isto je tako dobar prijatelj sa Ronom i Hermionom. U Hogwartsu mu društvo pravi Trevor - žaba krastača.

Trevor[uredi | uredi izvor]

Životinje u djelima o Harryju Potteru
Trevor
Rod mužjak
Vrsta žaba
Vlasnik Neville Longbottom
Posebne moći nepoznato
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca

Trevor je jedini kućni ljubimac Nevillea Longbottoma. Neville ga je dobio od svojeg ujaka Algiea kad je dobio pismo iz Hogwartsa. Neville redovito gubi svojeg žapca. U prvoj ga je knjizi još u Hogwarts Expressu tražila Hermione Granger. Žapca je kasnije, tokom vožnje u čamcima do Hogwartsa, našao Hagrid.

U Kamenu mudraca, u Zakutnoj ulici, Hagrid govori Harryju da su žabe prilično 'staromodni' kućni ljubimci. To potvrđuje da je Neville, kao vlasnik žabe, također uvijek postrani.


Nedovršeni članak Neville Longbottom koji govori o Harryju Potteru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.