Hogwarts Express

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hogwarts Express u filmu Harry Poter i kamen mudraca

Hogwarts Express, voz serijala o Harry Potteru koji stoji na kolodvoru King Cross, na peronu 9 i 3/4. Do voza mogu doći samo čarobnjaci, a ulaze u peron zabijajući se u zid. Voz izgleda kao i svaki drugi, samo što u njemu putuju čarobnjaci.
Vozi prema sjeveru, prema Hogwartsu, drevnom dvorcu. Staje u Hogsmeadeu (selo blizu Hogwartsa). U vozu poslužuju razne čudnovate slastice dopremljene ravno iz Medičarnice. Ne zna se ko upravlja vozom.

King's Cross[uredi | uredi izvor]

King`s Cross, željeznički kolodvor s kojeg kreće Hogwarts Express

King`s Cross je željeznički kolodvor s kojeg kreće Hogwarts Express. A peron s kojeg kreće Hogwarts Express je peron 9 i 3/4 do kojeg se dolazi prolazom kroz pregradu devetog i desetog perona.


HP - Harry Potter wordmark.svg Nedovršeni članak Hogwarts Express koji govori o Harryju Potteru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.