Tamni znamen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tamni znamen je simbol Lorda Voldemorta. Obično simbolizira zlo i crnu magiju. On predstavlja mrtvačku glavu iz čijih usta izlazi zmija. Mrtvačka glava je simbol za smrt, a zmija za Salazara Slytherina - pretka Lorda Voldemorta i osnivača jednog od četiri doma u Hogwartsu. Također zmija simbolizuje čistokrvnost u čarobnjačkom svijetu tj. nemiješanje sa bezjacima (ljudima koji se ne mogu baviti magijom). Tamni znamen se prvi put pojavljuje u knjizi Harry Potter i Plameni pehar i on je obavezno zelene boje.

Svrha Tamnog znamena[uredi | uredi izvor]

Osim što Tamni znamen simbolizuje Lorda Voldemorta, on se takoer koristi u još dvije svrhe:

  • kao znak da je neko ubijen i
  • kao način komunikacije između Lorda Voldemorta i smrtonoša

Znak za smrt[uredi | uredi izvor]

Kada bi smrtonoše ili Lord Voldemort ublil nekog, iznad kuće ubijenog bi se pojavio Tamni znamen. Tamni znamen bi lebdio iznad kuće i činilo bi se da je nacrtan na nebu. Smrtonoše ili Lord Voldemort bi prizvale Tamni znamen čarolijom koja se smatra crnom magijom. Inkantacija te čarolije je Morsmorde.

Komunikacija među smrtonošama[uredi | uredi izvor]

Smrtonoše imaju urezan Tamni znamen u svojoj koži, i to na lijevoj nadlaktici. Kad bi Lord Voldemort dotaknuo štapićem Tamni znamen na svojoj nadlaktici, svim smrtonošama bi Tamni znamen na ruci zasvijetlio i on bi se odmah aparatirali (stvorili) pred Voldemortom. Na taj način bi Lord Voldemort stupio u kontakt sa smrtonošama, a da niko drugi ne otkrije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Harry Potter Leksikon